Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 06 29

Dėl įstrigusio Preilos krantinės projekto – apsižodžiavimas Neringos savivaldybėje

Ketvirtadienį posėdžiavę Neringos tarybos nariai stebėjo buvusių ryškiausių kandidatų į mero postą – Mato Lasausko ir Dariaus Jasaičio – konfliktą. Nesutarimai kilo dėl Preilos krantinės rekonstrukcijos projekto, kuriam finansavimo Vyriausybė neskyrė dar prieš pusmetį. Preiliškiai ir patys šiam projektui kritikos negailėjo.
Preila
Preila / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Prastas tas projektas. Ar matėte? Ten ir dviračių takai suprojektuoti einantys palei marias, palei langus“, – aiškino ketvirtadienį pakalbinta preiliškė, kuri prašė vardo neminėti.

Gyventojus ragino „nesidalinti savo nuoširdumu“

Projektas rengtas dar 2016-aisiais. Tačiau, negavus finansavimo, vis nebuvo įgyvendintas.

Aurelijos Jašinskienės / 15min.lt nuotr./Preila
Aurelijos Jašinskienės / 15min.lt nuotr./Preila

Ketvirtadienio popietę Neringos meras savo feisbuko paskyroje pasidalino įrašu, kuriuo kritiškai vertino ir opozicijoje dirbančio liberalo Mato Lasausko veiklą.

„Bet kai seniai iš sauskelnių išaugęs vienas mūsų Tarybos narių neįsigiliną į esmę, nesitaria su kolegomis ir užsiima saviveikla – turime liūdną rezultatą“, – rašoma D.Jasaičio įraše.

Anot jo, krantinę būtina rekonstruoti, nes „griūva žmonių nekilnojamojo turto apsauga nuo marių vandens ir užstrigęs, milijonais skaičiuojamas šio projekto finansavimas“.

Situaciją meras vaizdžiai palygino su unitazo mygtuku – taip esą buvo nuleistas projektas: „iš valstybės biudžeto jau praktiškai suderinti pinigai Preilos krantinei nuplaukė iš po nosies“.

Anot D.Jasaičio, dabar galimi du šio projekto likimo variantai: arba vėl siekiama finansavimo iš biudžeto, arba prašoma Neringos savivaldybei palikti visą surenkamą gyventojų pajamų mokestį.

„O jūs, mieli neringiškiai, nesidalinkite savo nuoširdumu ir nedėkite parašų bet kam, kas tik prašo pasirašyti. Ne kiekvienas, renkantis parašus, supranta ką daro“, – įrašą baigė kurorto meras.

Suprasti​​​​ akimirksniu

  • Krantinės Preiloje statytos apie 1960-uosius.
  • Anot mero, tai ir inžinerinis statinys, saugantis Preilą.
  • Projekto suma, įvairiais skaičiavimas, skiriasi. Siūloma darbus atlikti etapais. Praėjusiais metais skaičiuota, kad gali prireikti 4 mln. eurų.
  • Praėjusių metų rudenį 156 vietos gyventojai ir svečiai pasirašė prašymą Neringos savivaldybei peržiūrėti ir atnaujinti septintus metus skaičiuojantį projektą.

Prašė peržiūrėti projektą

Tuo metu pats M.Lasauskas teigė, kad ketvirtadienį kritika į jo asmenį iš mero buvo nukreipta tarybos posėdžiui baigiantis.

Teisininkas M.Lasauskas vieno balso persvara buvo išrinktas Antikorupcijos komisijos pirmininku. Tada esą D.Jasaitis ir pažėrė kritikos, prisiminta Preila.

Tarybos narys M.Lasauskas teigia, kad istorija siekia dar praėjusių metų rugsėjį. Išklausęs rekonstrukcijos projektu nepatenkintų preiliškių skundus jis parašė raštą savivaldybei, buvo prašoma peržiūrėti projektą, dar kartą padiskutuoti.

Tačiau nesulaukta jokios reakcijos. Tada politikas parašė dar vieną raštą, kuriame nurodė, kad nesulaukęs atsakymo bus priverstas kreiptis į Vyriausybės atstovą savivaldybėje.

Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Preila – mažai greičio ir daug tylos
Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Preila – mažai greičio ir daug tylos

Tuo metu savivaldybė kreipėsi į šalies valdžią, prašydama skirti finansavimą krantinei. M.Lasausko teigimu, projektas pateiktas kone paskutinę minutę, kai esą biudžeto pyragas jau buvo suraikytas.

Neringos politikams nurodyta išsiaiškinti ir išdiskutuoti iki galo.

„Dabar lieku kaltas, kad per mane čia viskas. Nors diskutuoti ir tartis buvo galima ir anksčiau, net anksčiau nei buvo pateiktas raštas. Tačiau tai nebuvo padaryta“, – kalbėjo 15min M.Lasauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas