Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 05 08

Dėl paminklo A.Ramanauskui-Vanagui – diplomatinis kivirčas, nauja proga prabilti E.Zuroffui

Prabėgus kelioms dienoms nuo sekmadienio, kai Čikagoje buvo atidengtas Lietuvos partizanų vado Adolfo Ramanausko-Vanago atminimui skirtas paminklas, kyla diplomatinis skandalas, kuriuo susidomėjo ir britų visuomeninis transliuotojas BBC.
Adolfas-Ramanauskas-Vanagas
Adolfas-Ramanauskas-Vanagas / Akcijos organizatorių nuotr.

Šis portalas cituoja Simono Wiesenthalio centro atstovą, prieštaringai Lietuvoje vertinamą Efraimą Zuroffą, kuris teigia, kad A.Ramanauskas-Vanagas vadovavo gaujai, persekiojusiai žydus po 1941-ųjų nacių invazijos į Lietuvą, ir esą net savo atsiminimuose rašė apie žydų bendruomenę Druskininkuose.

Jokių įrodymų, kad A.Ramanauskas asmeniškai dalyvavo žydų žudynėse, nėra. Lietuva tikina, kad partizanų vadas su bendražygiais pora 1941-ųjų birželio ir liepos savaičių saugojo namus ir parduotuves bei žydų nelietė.

Kaltinimų A.Ramanausko-Vanago adresu pažėrė ir Rusijos diplomatai, o Lietuvos užsienio reikalų ministerija apkaltino Rusiją skleidžiant klaidingus teiginius.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Adolfo Ramanausko-Vanago palaikai atvežti į Šventų Jonų bažnyčią
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Adolfo Ramanausko-Vanago palaikai atvežti į Šventų Jonų bažnyčią

Rusijos ambasada Jungtinėse Valstijose išplatino pareiškimą apie tariamą jo prisidėjimą prie Holokausto. Pareiškime teigta, kad „ypač ciniška“ paminklą A.Ramanauskui-Vanagui atidengti dieną, kuri beveik sutampa su Holokausto aukų atminimo diena.

Ministerija antradienį išsikvietė Rusijos ambasados atstovą ir pareikalavo liautis skleisti dezinformaciją, nes A.Ramanausko-Vanago reputacija esanti nepriekaištinga.

Lietuvos URM nurodė paraginusi Rusiją neskleisti ir susilaikyti nuo dezinformacijos apie pasipriešinimo okupacijai dalyvius, nebandyti perrašinėti istorijos, remiantis okupacinės sovietinės valdžios represinių struktūrų sufabrikuotais kaltinimais.

Oficialusis Vilnius išreiškė nusivylimą ir S.Wiesenthalio centro, kuris nagrinėja Holokaustą, atstovo pasisakymais. Bet E.Zuroffas BBC teigė, kad Lietuva turi nebijoti savo istorijos.

„Scanpix“/AP nuotr./Efraimas Zuroffas.
„Scanpix“/AP nuotr./Efraimas Zuroffas.

„Jie nesako žmonėms tiesos ir jie nesusiduria su tiesa. Kalbame apie svarbų (1941-ųjų vasaros, – red. past.) laikotarpį, kai daugelyje vietų gatvėse klajojo gaujos, o žydai buvo užpulti daugiau nei 40-yje vietų dar prieš naciams parodant veidus“, – kalbėjo E.Zuroffas.

Jis BBC kalbėjo ir apie Joną Noreiką-Generolą Vėtrą, kuris daugelio ekspertų laikomas nacių kolaborantu. J.Noreikos atsakomybę už žydų žudynes Lietuvoje pripažįsta ir jo anūkė Silvia Foti.

Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras/Jonas Noreika-Generolas Vėtra
Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras/Jonas Noreika-Generolas Vėtra

BBC kreipėsi į Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centrą, kurio atstovai portalui tvirtino, kad A.Ramanauskas-Vanagas niekada nekolaboravo su naciais ir kad melą apie partizanų vadą pradėjo skleisti dar sovietinė KGB.

2017 metais Lietuvoje kilo didžiulis skandalas dėl rašytojos Rūtos Vanagaitės teiginių apie A.Ramanauską-Vanagą. R.Vanagaitė, kurią tuo metu lydėjo būtent E.Zuroffas, vėliau atsiprašė dėl šmeižto ir prisipažino, kad rėmėsi būtent KGB dokumentais.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Rūta Vanagaitė ir Efraimas Zuroffas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Rūta Vanagaitė ir Efraimas Zuroffas

Lietuvos istorikai bendrai sutaria, kad A.Ramanauskas-Vanagas dėl kovos už Lietuvos laisvę buvo žiauriai nukankintas sovietų pareigūnų, ir nėra jokių duomenų, kad jis būtų prisidėjęs prie Holokausto.

Lietuvos žydų bendruomenė taip pat nurodė neturinti jokios informacijos, kurie patvirtintų E.Zuroffo kaltinimus.

Viešai skelbiamos pažymos rodo, kad A.Ramanauskas-Vanagas per kankinimus buvo iškastruotas, išdurta jo akis, kankinimų metu jis buvo patekęs į komą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas