Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2019 03 17 /2019 03 18

Antrajame ture daugiausia mandatų iškovojo socialdemokratai: gal aplenks TS-LKD?

Suskaičiavus balsus iš 1390 apylinkių (jų yra 1391), pagal mandatų skaičių antrame savivaldos rinkimų ture pirmauja Socialdemokratų partija. Vertinant abiejų turų rezultatus, dėl pergalės pagal mandatų skaičių ji varžosi su Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionimis demokratais (TS-LKD). Kaip tiksliai pasidalys mandatai, paaiškės pirmadienį.
Lietuvos socialdemokratai laukia rinkimų rezultatų
Lietuvos socialdemokratai laukia rinkimų rezultatų / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Vyriausiosios rinkimų komisijos duomenimis, mandatai merams antrajame rinkimų ture pasiskirstė taip:

  • socialdemokratams – 10;
  • visuomeniniams komitetams – 8;
  • konservatoriams – 8;
  • partijai „Tvarka ir teisingumas“ – 5;
  • „valstiečiams“ – 4;
  • Liberalų sąjūdžiui – 4;
  • Darbo partijai – 1;
  • save išsikėlusiems – 1.

Pirmajame ture pagal merų ir tarybų narių mandatų skaičių tarp partijų pirmavo konservatoriai – 266 mandatai, antri – socialdemokratai su 264 mandatais, treti – Valstiečių ir žaliųjų sąjunga – 218 mandatų, Liberalų sąjūdis – 122 mandatai, Darbo partija – 61 mandatas, Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga – 54 mandatai, Partija „Tvarka ir teisingumas“ – 49 mandatai.

TAIP PAT SKAITYKITE: Baigėsi antras savivaldybių rinkimų turas: išrinkti merai

G.Paluckas: mums pavyko susitelkti

Prieš paaiškėjant rezultatams, Socialdemokratų partijos (LSDP) lyderis Gintautas Paluckas spėjo, kad nuožmiausia kova dėl mero posto virs Ignalinos rajone ir Marijampolėje. Čia nugalėjo LSDP kelti Justas Rasikas ir Povilas Isoda.

„Kalbant apie kitas malonias pergales, jos visos yra malonios, nes kai kur mes išlaikėme pozicijas, kai kur grįžome, sakykime, Pakruojis, Telšiai. Panašu, kad atėjome Ignalinoje [...]. Net kai nebuvo „valstiečių“, ji buvo „valstiečių“. Tai tikrai Justo Rasiko pasiekimas“, – 15min studijoje sekmadienio vakare kalbėjo jis.

G.Paluckas reiškė džiugesį „stebėtinai sėkmingu“ Nerijaus Cesiulio pasirodymu Alytaus mieste, taip pat – didesniu merų mandatų krepšeliu nei 2015-aisiais.

„Daugelis abejojo, ar socialdemokratai gebės mobilizuotis, susitelkti ir pasiekti tokius rezultatus, kokius mes planavome. Aš manau, mums pavyko. „Socdarbiečiai“, kurie, galbūt, turėjo nemenkas ambicijas, apskritai nieko neparodė“, – dėstė G.Paluckas ir pridūrė, kad LSDP ne skilo, o sustiprėjo.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Gintautas Paluckas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Gintautas Paluckas

Socialdemokratų darbo partija nuo LSDP atsiskyrė po to, kai pastarieji nutarė trauktis iš valdančiosios koalicijos.

M.Navickienė apgailestavo dėl moterų nesėkmės

TS-LKD prezidiumo ir tarybos narė Monika Navickienė, komentuodama rezultatus, reiškė džiugesį, kad partijai pavyko išsaugoti nemažai turėtų merų mandatų.

„Ypač džiugina pergalės tokios kaip Raseiniuose – Andriaus Bautronio pergalė. Tikrai jauno lyderio, mokytojo, bendruomenės aktyvisto, kuris pagaliau įskėlė viltį Raseinių rajono gyventojams“, – 15min studijoje kalbėjo politikė.

Beje, Raseinių rajone joks konservatorius iki šiol nėjo mero pareigų.

„Žmonės rinkdami tuos atstovus, kurie yra arčiausiai jų problemų, pradeda pastebėti lyderius, kurie aktyviausiai dirba ir stengiasi atliepti tuos lūkesčius. Tai aš manau, kad Andrius, būdamas labai aktyvus visuomenininkas ir mokytojas, dirbdamas su jaunimu ir būdamas šaulys, įrodė, kad jis yra jaunos naujos kartos lyderis“, – A.Bautronio sėkmę aiškino M.Navickienė.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./15min studijoje – TS-LKD pirmininko pavaduotoja Monika Navickienė
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./15min studijoje – TS-LKD pirmininko pavaduotoja Monika Navickienė

Gaila, jos teigimu, kad TS-LKD kandidatės moterys, aktyviai dirbusios, pirmajame ture pelnę didelį pasitikėjimą, antrajame jį išbarstė.

„Džiugesio mūsų partijos viduje yra, mes tikrai santūriai, bet džiaugiamės pasiektu rezultatu, nes pagerinome rezultatą lyginant su buvusiais savivaldos rinkimais“, – toliau kalbėjo Seimo narė. Tiesa, pridūrė, kad klaidų buvo ir kur pasimokyti yra.

Ukmergės, Šilutės, Plungės, Mažeikių, Klaipėdos rajonuose į merus pretendavusios TS-LKD keltos pretendentės antrajame ture liko antros.

Ponas R.Karbauskis tikrai nėra pranašas.

Prieš pirmąjį savivaldos rinkimų turą Valstiečių-žaliųjų sąjungos lyderis Ramūnas Karbauskis prognozavo, kad partija laimės rinkimus ir iškovos ne mažiau kaip 300 mandatų. Prognozė neišsipildė.

„Ponas R.Karbauskis tikrai nėra pranašas. Tiek „valstiečiai“, tiek ponas R.Karbauskis su savo pranašystėmis po truputį Lietuvoje darosi vakar diena“, – taip konkurentų pasirodymą rinkimuose įvertino M.Navickienė. Anot jos, pasitikėjimas „valstiečiais“ menksta, ir tai esą parodo balsų skaičius – jų Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga savivaldos rinkimuose surinko mažiau nei per Seimo rinkimus.

T.Tomilinas: skaudu dėl Ignalinos rajono

Valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininko pavaduotojas Tomas Tomilinas viešėdamas 15min studijoje sveikino partijos atstovus, kuriems antrajame savivaldos rinkimų ture pavyko iškovoti merų postus.

„Yra labai daug laimėjimų. Iš 11 šiandien antram ture dalyvaujančių 4 yra jau merai. Tai yra ir moteris merė Lazdijų rajone. Tai yra staigmena ir labai rimtas pokytis. Pasislinko labai nemažai tokių amžinų merų. Pirmam ture mes laimėjom Biržų rajone, kur meras buvo nepajudinamas. Taip pat, aš kaip suprantu, mes laimėjom Visagine, kur irgi turėjom tą problemą nesikeičiančio mero“, – vardijo politikas.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./LVŽS pirmininko pavaduotojas Tomas Tomilinas ir TS-LKD pirmininko pavaduotoja Monika Navickienė
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./LVŽS pirmininko pavaduotojas Tomas Tomilinas ir TS-LKD pirmininko pavaduotoja Monika Navickienė

Kalbėdamas apie pralaimėjimus, T.Tomilinas paminėjo vieną skaudų atvejį – Ignalinos rajone iki šiol mero pareigas ėjęs Henrikas Šiaudinis šį kartą vienu procentu nusileido socialdemokratų kandidatui. Anot Seimo nario, čia konservatoriai ir socialdemokratai dėjo visas pastangas, kad „valstietis“ nelaimėtų.

„Ignalinoj dar niekas nėra laimėjęs be „valstiečių“ ir „valstiečiai“ vis dar ten yra dominuojanti partija“, – kalbėjo T.Tomilinas.

Jis aiškino, kad LVŽS stiprėja.

Nėra tokios partijos Lietuvoj, kuri tiek padidintų savo atstovavimą savivaldoje.

„Virš 90 padidinome savo mandatų skaičių. Nėra tokios partijos Lietuvoj, kuri tiek padidintų savo atstovavimą savivaldoje“, – aiškino T.Tomilinas.

E.Gentvilas: buvimas ir ėjimas su partija nėra beprasmis

Liberalų sąjūdis po pirmojo savivaldos rinkimų turo išlaikė ketvirtąją poziciją. Partijos pirmininkas Eugenijus Gentvilas reiškė viltį, kad šią vietą pavyks užsitikrinti ir po antrojo turo.

„Gali susidaryti tokia situacija, kad mes su „valstiečiais“ turėsime po lygiai merų – su tais, kurie sakė, kad nušluos visą Lietuvą. Man tai yra tam tikra satisfakcija, kad liberalai, kurie buvo niokojami tų pačių „valstiečių“ rankomis, ir asmeniškai aš per visokias A.Vaitkaus bylas, ieškinius man, mes atsilaikėme“, – 15min studijoje dėstė E.Gentvilas.

Zarasų rajone į merus pretendavusį Kęstutį Stankevičių jis įvardijo naująja partijos regioninės politikos žvaigžde, tačiau K.Stankevičius nedideliu skirtumu mero postą užleido socialdemokratui Nikolajui Gusevui.

Visgi lygindamas praėjusių rinkimų ir šių rezultatus E.Gentvilas situaciją vertino pozityviai.

„Aš pasakyčiau, kad mes turime daug skyrių, kur partija dalyvavo ir pasiekė geresnius rezultatus nei praėjusiuose rinkimuose. Daugiau mandatų gavome Biržuose, Zarasuose, Joniškyje, Šilutėje, Trakuose. Parodėme, kad buvimas ir ėjimas su partija nėra beprasmis. Dabar komitetų vajus – mados dalykas. Pažiūrėsime, kaip bus po keturių metų, ar nenusivils kas nors“, – dėstė jis.

VIDEO: 15min studijoje – speciali merų rinkimų transliacija

2015 metais socialdemokratai turėjo 359 mandatus, TS-LKD – 253, LVŽS – 140, Liberalų sąjūdis – 217, Darbo partija – 147, Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga – 62, „tvarkiečiai“ – 81.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas