Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 02 03 /13:44

Dėl neeilinės sesijos – karšta R.Karbauskio ir S.Skvernelio kaktomuša

Opoziciniai „valstiečiai“ Seime blokuoja kitų opozicinių politinių jėgų iniciatyvą sušaukti neeilinę sesiją, kurios metu būtų ieškoma atsakymų į klausimus ir dėl Kristijono Bartoševičiaus skandalo. Pasak „valstiečių“ lyderio Ramūno Karbauskio, neeiline sesija siekiama pasireklamuoti „nusikaltimo sąskaita“.
Ramūnas Karbauskis
Ramūnas Karbauskis / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

Seimo opozicinės jėgos neeilinėje sesijoje ketina aiškintis, ar buvusiam parlamentarui K.Bartoševičiui buvo nutekinta informacija apie jo atžvilgiu atliekamą ikiteisminį tyrimą dėl vaikų prievartavimo ir tvirkinimo.

Tačiau, pasak Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininko R.Karbauskio, tai – pigus triukas, kurio metu siekiama pasireklamuoti.

„Tai, ką dabar daro opozicija, tos kelios partijos, – jos siūlo neeilinę sesiją tik dėl to, kad rinkimų kampanijos metu jie pasireklamuotų. Sauliaus Skvernelio isterija, kuri dabar pasipylė per feisbuką, rodo, kad jie net nesitikėjo tokio scenarijaus. Jie galvojo – o taip, mes dabar pasipijarinsim, taip grubiai, nelietuviškai pasakius, to nusikaltimo sąskaita“, – 15min sakė R.Karbauskis.

„Galiu teigti iš tos isterijos, kurią matau viešoj erdvėj, kad tikriausiai ta pati valdžia susitarė su S.Skverneliu, kad būtų padaryta neeilinė sesija, kad būtų galima kenkti tyrimui“, – pridūrė jis.

Jo teigimu, tokių klausimų atviri svarstymai tokioje ikiteisminio tyrimo fazėje, kai pateikti įtarimai, gali pakenkti tyrimui.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Ramūnas Karbauskis
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Ramūnas Karbauskis

„Jums bet kuris prokuroras pasakys, kad ne. S.Skvernelis puikiai žino, kad tai gali pakenkti tyrimui, bet jis vis tiek isteriškai reikalauja šito posėdžio“, – kritikos buvusiam kolegai negailėjo „valstiečių“ lyderis.

Jis pabrėžė, kad „valstiečiai“, nors ir nepalaiko neeilinės sesijos iniciatyvos, vis dėlto pritaria parlamentiniam tyrimui.

Viešins lytinius nusikaltėlius?

Be kita ko, „valstiečių“ pirmininkas teigė manantis, kad būtina priimti reikiamus įstatymus, jog lytiniai nusikaltėliai būtų viešinami.

„Lytinių nusikaltėlių registras, kurį S.Skvernelis praeitoj kadencijoj užblokavo. Rimantė Šalaševičiūtė dirbo prie to su ministerijomis, buvo susitarta, ir kai galutinėje fazėje nuėjo pas S.Skvernelį, jis pasakė, kad to nereikia“, – kalbėjo R.Karbauskis.

Anot jo, toks registras yra „kitose šalyse“.

„Ne visose galbūt, bet, man atrodo, kad Lenkijoje yra toks registras ir jis padeda visuomenei susigaudyti dėl potencialaus pavojaus“, – pasakojo „valstiečių“ lyderis.

Jis pabrėžė, kad toks registras reikalingas ir dabar, kadangi „šitoje kadencijoje labai stipriai padaugėjo lytinių nusikaltimų“, o nusikaltimas, kuriuo įtariamas K.Bartoševičius, gali priversti valdžią svarstyti galimybę sukurti tokį registrą.

S.Skvernelis apie „valstiečius“: supuvę vertybininkai

Didžiausiai opozicinei LVŽS Seimo frakcijai paskelbus, kad nepritaria iniciatyvai šaukti neeilinę sesiją aiškintis, ar buvusiam Seimo nariui Kristijonui Bartoševičiui nebuvo nutekinta informacija apie tyrimą, buvęs LVŽS deleguotas premjeras, dabar demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ lyderis Saulius Skvernelis itin griežtai sukritikavo buvusius politinius bendražygius.

„Šiandien Seime garsiausiai save „vertybių gynėjais“ vadinantieji nusimetė kaukes. Kai valstybę krečia vienas šlykščiausių skandalų, atrodytų, visi turėtų susivienyti ir rasti atsakymus į esminius klausimus. Kad valdantieji bando dangstytis, veidmainiauti ir ginti savus bet kokiomis priemonėmis – kaip ir įprasta. Kad jiems nėra jokių moralės ribų, kaip ir visuotinai aišku.

Deja, šiandien jiems į pagalbą atskubėjo didieji „tradicinių vertybių“ gynėjai valstiečiai, vairuojami iš Seimo pasitraukusio Ramūno Karbauskio. Nenoras išsiaiškinti ikiteisminio tyrimo nutekinimą įtariamajam ar jo aplinkai, bei suteikimas galimybę bei laiką panaikinti visus pėdsakus yra elementariai amoralu. Negana to, blokuojami įstatymų pakeitimai, reikalingi stiprinant kompleksinę pagalbą nukentėjusiems asmenims ir jų šeimos nariams.

Tiesiog gėdinga.

Kažkada Lietuva tai jau matė – 2010-aisiais Karbauskis išgelbėjo Kubiliaus vyriausybę už milijonus tiesioginių išmokų žemės ūkio verslams (kuo tai buvo naudinga jam pačiam? Išvadas visi pasidarysime patys). Natūraliai kyla klausimas – kokius slaptus susitarimus šįkart pasirašė Karbauskis? Ar pamatysime vieno Agrokoncerno vėjo jėgainių parkams išduodamus leidimus pagreitinta Kreivio tvarka? O gal Vyriausybė ras naujų mechanizmų paremti ramūniškąją žaliąją revoliuciją jo versluose? Juk ir vieni, ir kiti – tokie vertybiški...

Žinau viena – toks Lietuvos valstiečių ir žaliųjų naktinis persigalvojimas eiti koja kojon su konservatoriais ir Seimo pirmininkės nutylėjimų dangstymu, galėjo įvykti tik vieno žmogaus galvoje – tas žmogus yra Ramūnas Karbauskis.

Tai nėra opozicijos išdavystė, tai – visuomenės ir tiesos paieškų išdavystė“, – savo paskyroje „Facebook“ rašo S.Skvernelis, pavadinęs savo įrašą „Supuvę vertybininkai“.

S.Skvernelis kaltina R.Karbauskį padedant valdantiesiems

R.Karbauskį S.Skvernelis vadino nematomu agentu valdančiųjų naudai ne vienu klausimu.

„Kitas dalykas, kuris istorijoje jau buvo, tiesiog verslo interesai. Prisiminkime 2010 metus, kada R.Karbauskis išgelbėjo valdančiąją koaliciją, Andriaus Kubiliaus Vyriausybę. Nors jau opozicija buvo pasiruošusi suformuoti ir kitą Vyriausybę, bet jis tada tris žmones privertė palaikyti valdančiuosius ir tuo metu buvo skiriama didžiulė parama žemės ūkio sektoriui už tą paramą.

Dabar, matome, galbūt yra kažkoks kitoks interesas, nes verslas diversifikuojamas, bandoma į energetiką įeiti – ir vėjo jėgainės yra, ir biodujų gamyba iš atliekų žemės ūkio veiklos ir visi kiti dalykai“, – penktadienį Seime žurnalistams komentavo S.Skvernelis.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Saulius Skvernelis
Lukas Balandis / BNS nuotr./Saulius Skvernelis

Kartu jis kalbėjo, kad neaiškus motyvas, kodėl ginama pozicija, jog visuomenė nežinotų apie seksualinius nusikaltimus prieš vaikus, kuriais įtariamas K.Bartoševičius.

Tačiau, anot demokratų vadovo, tik laiko klausimas, kada sužinosime, kodėl R.Karbauskis stojo į tą gretą ir privertė taip pasielgti savo partijos frakciją Seime.

Nors Seimo koridoriuose neoficialiai svarstoma, kad R.Karbauskis galėjo nenorėti padidinto dėmesio S.Skverneliui, pastarasis kartojo, kad reikia kalbėti ne apie siaurus politinius tikslus, o tokio pobūdžio nusikaltimų dangstymą.

„Ir jeigu nebus išsiaiškinta, kas šitą informaciją nutekino arba atidavė, tai ateityje, tikėtina, kad mes nežinosime ir sudarysime sąlygas toliau daryti tokio pobūdžio nusikaltimus aukštiems, sakykime, valstybės pareigūnams. Ir jie tikėsis nebaudžiamumo“, – mano jis.

Neeilinę parlamento sesiją norima surengti kitą ketvirtadienį. Ar surinkti tam reikalingi parlamentarų parašai, turėtų paaiškėti pirmadienio vakarą.

S.Skvernelis sakė, kad kvietimas pasirašyti išsiųstas visiems Seimo nariams. Jis tikisi, kad parašai bus surinkti ir be „valstiečių“ paramos. Taip pat vylėsi, kad galbūt palaikymo tam rasis ir tarp vieno kito valdančiosios koalicijos atstovo.

Neeilinės Seimo sesijos metu, kaip nurodė S.Skvernelis, norima svarstyti ne tik galimą informacijos apie ikiteisminį tyrimą prieš K.Bartoševičių nutekinimą, bet ir kelis įstatymų projektus dėl pagalbos aukoms. Pagal juos numatyta surengti mokymus advokatams, kad jie galėtų specializuotis seksualinės prievartos prieš vaikus bylose ir gautų padidintą valstybės apmokamų paslaugų tarifą.

„Būtų specializuoti advokatai, pasirengę ginti aukas ir nukentėjusius jų atstovus tokio pobūdžio bylose, nes tai yra tikrai labai sudėtingos bylos, ir už tai jiems būtų daugiau apmokama.

Kitas labai svarbus pakeitimas – kad tokių nusikaltimų aukoms, jų atstovams – tėvams, globėjams būtų suteikta nemokama psichologinė pagalba“, – teigė S.Skvernelis.

15min ir asmeninio archyvo nuotr./Kristijonas Bartoševičius
15min ir asmeninio archyvo nuotr./Kristijonas Bartoševičius

15min primena, kad pastaruoju metu Lietuvą sudrebino neeilinis skandalas, kai paaiškėjo, jog tuo metu Seimo nario mandato ketinančiam atsisakyti konservatorių frakcijos atstovui K.Bartoševičiui metami sunkūs įtarimai.

Šiuo metu mandatas K.Bartoševičiui yra panaikintas, jam pateikti įtarimai dėl 4 vaikų prievartavimo ir tvirkinimo. Įtariama, kad nusikaltimai įvykdyti dar jam būnant Seimo nariu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito