Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 01 12

Dėl PNPD panaikinimo sumažėjusias išmokas kompensuos „vaiko pinigai“

Vaikus auginantiems ir vaiko priežiūros išmokas gaunantiems tėveliams nuo šių metų pradžios panaikinus papildomą neapmokestinamąjį pajamų dydį (PNPD) šiek tiek mažėja ligos, motinystės, tėvystės, vaiko priežiūros gavėjams išmokamos sumos. 
Euras
Euras / 123rf.com

Taip yra todėl, kad ligos, motinystės, tėvystės vaiko priežiūros išmokos yra laikomos draudžiamosiomis pajamomis ir joms, kaip ir kitoms draudžiamosioms pajamoms – pavyzdžiui, darbo užmokesčiui – nuo kurių mokamos socialinio draudimo įmokos ir kiti mokesčiai, buvo pritaikomas PNPD už auginamus vaikus. Panaikinus PNPD, apmokestinama didesnė pajamų dalis, todėl gavėjams išmokama suma yra mažesnė.

Svarbu žinoti, kad pačių išmokų dydis ir jų apskaičiavimas nesikeičia.

Svarbu žinoti, kad pačių išmokų dydis ir jų apskaičiavimas nesikeičia. Išmokos apskaičiuojamos nuo buvusio priskaičiuoto darbo užmokesčio (ant popieriaus), o PNPD įtakos turi tik išmokamo atlyginimo sumai (į rankas).

Dėl panaikinto PNPD tiek išmokami atlyginimai, tiek gavėjus pasiekiančios ligos, motinystės, tėvystės, vaiko priežiūros išmokos sumažėjo ne daugiau nei 30 eurų. Savo ruožtu visi, auginantys vaikus gali pateikti prašymą gauti „vaiko pinigus“ – 30 eurų kiekvienam vaikui per mėnesį, o daugiavaikėms ir mažai uždirbančioms šeimoms mokama dar ir papildoma išmoka.

Dėl „vaiko pinigų“ prašymus galima pateikti savivaldybei arba per socialinės paramos šeimai informacinę sistemą www.spis.lt. „Sodra“ prašymų dėl „vaiko pinigų“ nepriima.

„Sodra“ taip pat primena, kad motinystės, tėvystės, vaiko priežiūros išmokos už gruodį bus mažesnės ne tik dėl PNPD panaikinimo, bet ir dėl skirtingo neapmokestinamojo pajamų dydžio (NPD) taikymo.

Išmokų skirtumą galėsite susigrąžinti pateikę gyventojų pajamų mokesčio deklaraciją.

Išmokų skirtumą galėsite susigrąžinti pateikę gyventojų pajamų mokesčio deklaraciją. Šie pinigai niekur nedingsta ir juos galėsite susigrąžinti Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI) pateikę metinę gyventojų pajamų mokesčio deklaraciją bei joje nurodę priklausantį metinį NPD. Permokėta GPM suma bus sugrąžinta į deklaracijoje nurodytą išmokos gavėjo sąskaitą.

Taip nutinka dėl to, kad apmokestinant vaiko priežiūros išmokas gyventojų pajamų mokesčiu (GPM) taikomas neapmokestinamasis pajamų dydis (NPD). Tačiau, išmokant išmokas už praėjusius mokestinius laikotarpius (praėjusius metus), gyventojų pajamų mokestis išskaičiuojamas netaikant NPD, todėl sausį (už praėjusių metų gruodį) išmokamos vaiko priežiūros išmokos būna mažesnės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas