Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 08 09

Dėl rinktos informacijos apie 15min žurnalistus – kreipimasis į etikos sargus

Dėl Seimo nario Artūro Skardžiaus apkaltos komisijos sprendimo kreiptis į teisėsaugą su klausimais apie tiriamojo interesus atskleidusią 15min ir A.Skardžių kritikavusius asmenis konservatorė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė ketvirtadienį pranešė kreipusis į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją. Ji įtaria, kad A.Skardžius, esą siekdamas daryti įtaką komisijos darbui ir žiniasklaidai, peržengė savo kaip Seimo nario įgaliojimus.
Artūras Skardžius
Artūras Skardžius / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Vienintelis deramas kelias politikui, manančiam, kad apie jį žiniasklaidos skleidžiama informacija neatitinka tikrovės, yra kreiptis į teismą, bet A.Skardžius tokių pretenzijų nėra pateikęs. Kyla įtarimas, kad Seimo narys, prisidengdamas komisija, galimai siekė surinkti nepalankią informaciją apie žurnalistus, nes teisminiu keliu negalėjo nuginčyti visuomenei atskleistos informacijos teisingumo“, – pranešime žiniasklaidai cituojama R.Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Parlamentarės įsitikinimu, kreipiantis į teisėsaugą galėjo būti bandoma išsiaiškinti žurnalistų informacijos šaltinius, nors informacijos šaltinio paslaptis yra viena pagrindinių žiniasklaidos laisvės teisių ir yra saugoma įstatymu.

15min/Viktorijos Savickos nuotr./Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė
15min/Viktorijos Savickos nuotr./Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė

Taip pat esą galėjo būti siekiama daryti įtaką 15min žurnalistams, atlikusiems A.Skardžiaus interesų tyrimą, ir tai, R.Morkūnaitės-Mikulėnienės nuomone, gali būti traktuojama kaip spaudimas jiems ir atgrasymas.

R.Morkūnaitė-Mikulėnienė kreipimesi į etikos sargus pažymi, kad Konstitucija gina žiniasklaidos laisves ir teises, „tad kyla klausimas, ar Seimo narys A.Skardžius savo veiksmais nepažeidė konstitucinės žurnalistų teisės informuoti visuomenę ir nebūti už tai persekiojamiems“.

Seimo nario A.Skardžiaus apkaltos komisija, privalėjusi tirti šio politiko ryšius su energetikos įmonėmis, rinko informaciją ir apie A.Skardžiaus kritikus – taip pat ir apie 15min žurnalistus. Tai paaiškėjo žurnalistams susipažinus su apkaltos komisijos posėdžių protokolais, stenogramomis, liudytojų parodymais.

Šie dokumentai visuomenei vis dar nėra atvirai prieinami.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Uždaras Seimo A.Skardžiaus apkaltos komisijos posėdis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Uždaras Seimo A.Skardžiaus apkaltos komisijos posėdis

A.Skardžius savo apkaltos procese turėjo įvairių prašymų. Vienas jų – prašė komisijos kreiptis į teisėsaugą ir surašė kreipimąsi – ne dėl savęs, o dėl jį kritikavusių asmenų, kurie, jo manymu, suorganizavo apkaltos procesą. Tarp jų ir dėl A.Skardžiaus interesus atskleidusio portalo 15min.

Komisija patenkino tokį A.Skardžiaus prašymą ir kreipėsi į įvairias teisėsaugos institucijas, prašydama pateikti informaciją keliais klausimais, vienas iš jų skambėjo taip: ar organizuojant A.Skardžiaus apkaltą nebuvo naudojami valstybinės įmonės „Lietuvos energija“ viešinimui skirti finansiniai ištekliai ir ar nebuvo veikiama per kelis naujienų portalus, taip pat ir 15min.

A.Skardžiaus kreipimasis su klausimais apie neva prieš jį nusiteikusių jėgų suorganizuotą jo apkaltos procesą komisijos vardu buvo išsiųstas Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT), Valstybės saugumo departamentui (VSD), Generalinei prokuratūrai ir Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybai (FNTT).

Institucijos atsakė neturinčios tokios informacijos ir duomenų.

Primename, kad A.Skardžiaus apkaltos procesas buvo pradėtas būtent po 15min žurnalistinių tyrimų ciklo apie A.Skardžiaus interesus atsinaujinančių išteklių energetikos sektoriuje.

TAIP PAT SKAITYKITE: Artūro Skardžiaus veiklą tirti turėjusi komisija ėmėsi jo kritikų ir žurnalistų

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?