Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 08 26

Dėl rusakalbių gynimo – bėdos Klaipėdos tarybos nariui

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas prašo tirti, ar tarybos narys Viačeslavas Titovas pasisakymais apie Lietuvos valstybę nepažeidė priesaikos. Po to, kai iš mūsų šalies buvo išprašyti trys latviai, turėję dalyvauti uostamiesčio rusakalbių forume, Klaipėdos tarybos narys sako, kad Lietuva gali atrodyti, kaip fašistinė valstybė.
Atvirą laišką prezidentei pasirašė ir tarybos narys Viačeslavas Titovas.
Viačeslavas Titovas / Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr.

Vieni forumo „Etnonacionalizmas – grėsmė saugumui ir stabilumui pasaulyje“ organizatoriai piktinasi, esą dėl valstybės kaltės buvo priversti trumpinti tarptautinio renginio programą.

Daliai svečių net rekomenduota neatvykti, kai iš Lietuvos buvo išprašyti specialiai į forumą vykę trys Latvijos piliečiai. Tai vienas iš aktyviausių vadinamojo „Latvijos antifašistinio komiteto“ narių Josifas Korenas, europarlamentarės Tatjanos Ždanokos padėjėjas Aleksandras Kuzminas ir istorikas Aleksandras Ržavinis.

Lietuvos rusų sąjungos Klaipėdos skyriaus vadovas Viačeslavas Titovas žada reikalauti vidaus reikalų ministro pradėti tyrimą ir išsiaiškinti, kodėl minėti latviai įtraukti į nepageidaujamų asmenų sąrašą.

Rašysiu laišką vidaus reikalų ministrui, reikalausiu pradėti valstybės tarnautojų tyrimą, kas priėmė tokį nesąmoningą sprendimą, – piktinosi V. Titovas.

„Man labai įdomu, kodėl mūsų valstybės tarnautojai tokia žalą atnešė Lietuvos įvaizdžiui. Rašysiu laišką vidaus reikalų ministrui, reikalausiu pradėti valstybės tarnautojų tyrimą, kas priėmė tokį nesąmoningą sprendimą“, – piktinosi V. Titovas.

„Yra sudarytas nepageidautinų asmenų sąrašas, kur yra aiškiai nustatyti teisiniai pagrindai, kodėl tie asmenys yra tame sąraše. Mūsų valstybės sienos apsaugos pareigūnų uždavinys yra tokius asmenis išsiųsti iš Lietuvos. Tas ir buvo padaryta ir tai bus daroma ateityje“, – atkirto vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis.

Dabar netrukus aiškintis gali tekti pačiam V. Titovui, kai reaguodamas į forumo dalyvių išsiuntimą, pasipiktino Lietuvos veiksmais. Jis anksčiau teigė, kad „jei iš valstybės ištremia žmones, kurie kovoja su fašizmu, nacizmu, vadinasi, tokia valstybė yra fašistinė“.

Dėl tarybos nario žodžių Klaipėdos meras jau kreipėsi į savivaldybės tarybos Etikos komisiją, taip pat svarsto galimybę prašyti Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) aiškintis, ar taip V. Titovas nepažeidė Tarybos nario priesaikos.

Prieš kelerius metus V. Titovas siekė, kad uostamiestyje būtų įteisinta dvikalbystė – ne tik valstybinė lietuvių, bet ir rusų kalba.

„Valstybės orumo gynimas turi būti kiekvieno mūsų reikalas. Šiuo atveju tai yra tam tikras precedentas, kurį turėtų nagrinėti VRK kaip institucija, įgaliojusi Tarybos narį eiti pareigas. Ji turi įvertinti, kiek tai nuomonė, kiek valstybės diskreditavimas, ir kiek tai yra Konstitucijos sulaužymas. Visi tokie veiksmai turėtų būti įvertinti kaip aiški provokacija, turinti pakankamai aiškius tikslus – kiek įmanoma destabilizuoti situaciją, įnešti kiek įmanoma daugiau nesantaikos“, – teigė Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

V. Titovas kaltinimus neigė, teigdamas, kad jis sakė, jog „Lietuva taip gali atrodyti, koks įvaizdis gali būti sudarytas apie Lietuvą“.

Koks skaičius asmenų yra nepageidaujamųjų Lietuvoje asmenų sąraše, neskelbiama – įstatymai draudžia atskleisti ir jų pavardes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito