Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2012 09 04

Dėl Vilniaus savivaldybės skolų priemiesčių mokiniams tenka mokėti už kelionę į sostinės mokyklas

Keleivius iš Vilniaus rajono į sostinę vežanti bendrovė nusprendė nemokamai nebevežioti Vilniaus mokyklų vaikų. Toks sprendimas priimtas dėl sostinės savivaldybės skolų, kurios jau pasiekė 200 tūkst. Lt. Savivaldybė siūlo finansinę naštą pasidalinti ir toms savivaldybėms, kuriose vaikai gyvena, o jų tėvai moka mokesčius.
Stotelė
Už keliones į Vilniaus mokyklas priemiesčio autobusais moksleiviams nuo šiol tenka mokėti. / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Riešėje gyvenantis trijų vaikų tėvas Petras neslėpė apmaudo: nuo šių mokslo metų pradžios jo dukterų kelionė į mokyklą gerokai pabrango. „Iki šiol jos priemiestiniu autobusu iki Santariškių žiedo, Jeruzalės ar Baltupių važiuodavo nemokamai, o tada persėsdavo į miesto visuomeninį transportą ir pasiekdavo mokyklas. Dabar į vieną pusę kelionė kainuoja 1,20 Lt arba 1,60 Lt, jau neskaičiuojant, kad tenka pirkti 30 dienų galiojantį bilietą miesto viešajam transportui“, – piktinosi Petras.

Vyras negailėjo kritikos Vilniaus savivaldybei, esą ten „sėdi klounai, žaidžia žaidimus, o vaikais iš tiesų nesirūpina“. „Dauguma šitų vaikų tėvų dirba Vilniuje. Zuokas svaičioja apie kažkokias oro linijas, o nesugeba sutvarkyti vaikų vežiojimo. Gal reikėtų pirmiausia išspręsti bėdas čia, ant žemės“, – pasipiktinimo neslėpė trijų dukterų tėvas.

Kadangi visoms trims dukroms pamokos prasideda ir baigiasi skirtingu laiku, tėvams jas nuvežti į mokyklas yra sudėtinga. Iki šiol gelbėjo viešasis transportas, nors juo važinėti ir nėra itin patogu, tenka ilgokai laukti, derinti miesto ir priemiesčio autobusų grafikus.

Skola – per 200 tūkst. Lt

Mūsų bendrovei tai labai rimta suma. Darbuotojai nuo birželio mėnesio negauna atlyginimų, jau turiu daug prašymų atleisti iš darbo, – skundėsi J.Antanavičienė.

Apie tai, kad nemokamų kelionių priemiestiniais autobusais Vilniaus moksleiviams nebebus, informacija UAB „Leilandas“ autobusuose atsirado prieš rugsėjo 1-ąją. Juose buvo pakabinti skelbimai, kuriuose rašoma, kad „jeigu Vilniaus miesto savivaldybė iki 2012 rugpjūčio 31d. neatsiskaitys su įmone už 2011-2012 mokslo metais suteiktas moksleivių vežimo paslaugas, tai nuo š.m. rugsėjo 1 d. nebeteiksime nemokamų paslaugų moksleiviams, važiuojantiems į Vilniaus miesto mokyklas“.

Kad skolos vis dar nesumokėtos, 15min.lt patvirtino šios bendrovės buhalterė Jadvyga Antanavičienė. Vilniaus savivaldybė esą bendrovei skolinga daugiau nei 200 tūkst. Lt, yra nesumokėta už 2011 metų lapkričio ir gruodžio mėnesius bei šių metų pirmąjį pusmetį, kai autobusais į sostinės mokyklas važinėjo moksleiviai.

„Mūsų bendrovei tai labai rimta suma. Darbuotojai nuo birželio mėnesio negauna atlyginimų, jau turiu daug prašymų atleisti iš darbo“, – skundėsi moteris.

J.Antanavičienė teigė iš savivaldybės girdėjusi daugybę pažadų ir jais jau nebetikinti. Anksčiau esą tokių vėlavimų nebūdavę, vėluojama sumokėti būdavo daugiausiai 2-3 mėnesius, ne ilgiau. Bendrovės atstovė tvirtino, kad paprasčiausiai nėra kitos išeities – tik prašyti moksleivius susimokėti už kelionę. 7-10 metų vaikai vežami perpus pigiau, vyresniems tenka mokėti visą bilieto kainą. „O ką daryti? Juk esame privati įmonė“, – kalbėjo „Leilando“ buhalterė.

Savivaldybė neranda lėšų

Vilniaus savivaldybė teisinasi neturinti pakankamai lėšų sumokėti skolų. „Niekam ne paslaptis, kad savivaldybė turi įsiskolinimų ir pirmiausia grąžina seniausias skolas. Visais būdais siekiame, kad šios skolos sumažėtų ir ieškome būdų, kaip pagerinti esamą finansinę miesto situaciją. Artimiausiu metu spręsime šį klausimą – svarbiausia, kad nenukentėtų žmonės“, – tvirtino Vilniaus miesto savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto departamento direktorius Gintaras Alfonsas Petronis.

Savivaldybės skaičiavimais, kasdien tokių mokinių į Vilniaus mokyklas atkeliauja apie 1360, o kompensuoti jų kelionės išlaidas prireikia net apie milijono litų per metus. „Vis dėlto tiek valstybė, tiek kitos savivaldybės taip pat galėtų prisidėti prie šios problemos sprendimo, nes mes vežame mokinius, kurių tėvai mokesčius moka toms savivaldybėms, o prievolė apmokėti jų keliones numatyta įstatyme“, – teigė G.A.Petronis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas