Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 05 30 /11:02

Derybos dėl koalicijos prasidėjo: žadama profesionalių politikų Vyriausybė

Derybos dėl naujos koalicijos prasidėjo, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis tikisi, kad jos baigsis per savaitę. Nei jis, nei premjeras Saulius Skvernelis neatskleidžia, kiek ministrų postų performuojant koaliciją nori turėti valdančioji Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS). S.Skvernelis sako, kad tai bus profesionalių politikų Vyriausybė.
Ramūnas Karbauskis
Ramūnas Karbauskis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Aš labai tikiuosi, kad savaitės mums užteks, – ketvirtadienį Seime kalbėdamas apie derybų trukmę žurnalistams sakė R.Karbauskis. – Šiandien jos prasideda. Formatas – derybinės grupės, jos susitikinėja, ir atitinkamai, aš tikiuosi artimiausiu metu mes turėsim naujienų.“

R.Karbauskis tikino, kad derybų metu bus svarstoma dėl visų politinių pareigybių, net ir Seimo pirmininko, kalbamasi apie darbus Vyriausybės programos rėmuose.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

„Sės darbo grupė šnekėtis apie Vyriausybės programos planą, darbų pakeitimus darbų plane“, – nurodė Seimo narys.

Postai neapkalbėti

R.Karbauskis teigė, kad realiai derybos su buvusiais koalicijos partneriais jau prasidėjo: „Fiziškai susitinkama šiandien bus papildomai, jau pradėta šnekėtis [su] Socialdemokratų darbo partija. Aš labai tikiuosi – „Tvarkos ir teisingumo“ partija, o Lenkų rinkimų akcija, jie šiandien turi labai daug renginių. Praktiškai jų pirmininkas fiziškai negali prisijungti prie tų įvykių. Tikiuosi, galbūt rytoj prisijungs.“

LVŽS vedlys tikino, kad apie postus derybų metu kol kas nekalbėta: „Čia derybinių grupių klausimas. Jie turi šnekėtis, mes – visi kartu tartis. Tai niekaip nėra apspręsta. Mes jokių išankstinių sąlygų niekam nekėlėm ir nekelsim.“

Klausiamas, ar koalicijos kaita netrukdys įgyvendinti Vyriausybės programos, R.Karbauskis atsakė: „Nemanau, kad sutrukdytų. Yra Konstitucijos reikalavimas, kad išrinkus naują Lietuvos prezidentą jam grąžinami įgaliojimai, performuojama Vyriausybė. Šioje situacijoje esminis klausimas, ar dirbama pagal tą pačią Vyriausybės programą ar ne pagal tą pačią. Šituo klausimu sutarsime dirbti pagal tą pačią programą. O pasikeitimai yra reikalingi, kada jie reikalingi. Ar bus jie, kokie jie bus, paaiškės po derybų. O pasikeitimai, kurie buvo šios Vyriausybės darbo metu, jie pasiteisino.“

Vadovaujant S.Skverneliui pasikeitė penki ministrai – žemės ūkio, švietimo ir mokslo, teisingumo, kultūros, aplinkos.

S.Skvernelis: ministrų darbas nepriklauso nuo politikos

Teiraujantis, kiek dabar pareigas einančių ministrų būtų linkęs keisti, premjeras tikino, kad tai ankstyvas klausimas.

„Prasidėjo derybos dėl koalicijos. Tai priklausys nuo to, kokios bus suderėtos politinės nuostatos dėl darbo pusantrų metų, ir kas už kokias sritis atsakomybę prisiims“, – nurodė S.Skvernelis ir pažymėjo, kad teoriškai gali būti pakeisti visi – nuo premjero iki keturiolikos ministrų.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

„Ne postai esminis dalykas, o esminis – kokio tvirtumo bus dauguma, kokius nori tikslus pasiekti per savo pusantrų metų likusią kadenciją“, – kalbėjo ministras pirmininkas.

Vertindamas savo ministrų kabinetą ir jo ateitį, S.Skvernelis tikino, kad gerai atliekamas darbas dažnai nėra rodiklis jį tęsti.

„Darbas labai dažnai nepriklauso nuo politinių dėlionių. Jei bus nuspręsta koalicijoje, kad atsakomybės sritys persiskirsto ir toms politinėms jėgoms, kurios naujai įsilieja į koaliciją, natūralu, kad už tą atsakomybės sritį jie siūlys kandidatą, kas gali vadovauti vienai ar kitai ministerijai“, – dėstė S.Skvernelis.

Nubrėžė raudoną liniją

Principai naujiems galimiems ministrams, anot jo, bus keliami tie patys – profesionalumas, patikimumas, sąžiningumas, lyderystė, gebėjimas įgyvendinti pokyčius.

Raudona pagrindinė linija – finansinis populizmas.

„Raudona pagrindinė linija – finansinis populizmas ir visiškai nepriimtų politinių nuostatų formavimas, kas kirstųsi iš esmės su Vyriausybės programa“, – kalbėjo premjeras.

Anot jo, naujai sudaroma Vyriausybė būtų profesionalių politikų. Ateidami į Seimą „valstiečiai“ kėlė tikslą sudaryti profesionalų Vyriausybę – tokią, kurioje – specialistai, o ne politikai.

„Matome, jog ministras, kuris dalyvauja politinėje veikloje, turi didesnį politinį pasitikėjimą, ir svarbiausia, tai taip pat susisieja su tam tikra politine atsakomybe“, – nurodė S.Skvernelis ir teigė, kad nėra nusivylęs „profesionalų Vyriausybe“, sakė, kad džiaugiasi jos įgyvendintomis reformomis.

R.Žemaitaitis nori dviejų ministrų postų

Partijos „Tvarka ir teisingumas“ pirmininkas Remigijus Žemaitaitis Seime žurnalistams tikino, kad pagal praktiką „tvarkiečiams“ priklausytų dviejų ministrų portfeliai.

„Keturi Seimo nariai grubiai yra vienas ministras, vienas komiteto pirmininkas, vienas vicepirmininkas. Tuo atveju „Tvarkai ir teisingumui“ priklausytų du ministrai. Bus aišku, matyt, ar du, ar vienas, ar dar kažkoks Seimo komitetas papildomai priklausytų“, – dėstė politikas ir sakė supratęs, kad galėtų keistis ir Seimo pirmininko pozicija.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Remigijus Žemaitaitis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Remigijus Žemaitaitis

Jis nurodė, kad performuojant koaliciją premjeras turėtų likti tas pats, o Seimo pirmininko postas – derybų objektas.

Klausiamas, kokie ministrų postai „tvarkiečius“ domintų, R.Žemaitaitis teigė, kad apie tai kol kas nekalbėta, bet patį esą domintų Sveikatos, Finansų, Žemės ūkio ministerijos.

„Tai tos sritys, kur paskutinius metus teko dirbti šitoj srity“, – teigė politikas.

Socialdemokratų darbo partijos vicepirmininkė Irena Šiaulienė trečiadienį nacionaliniam transliuotojui teigė, kad partija suformavus naują Vyriausybę norėtų turėti tris ministrus.

Pasibaigus trejiems rinkimams ir išrinkus naują prezidentą, valdančioji LVŽS nutraukė koaliciją su „socdarbiečiais“ ir dėl koalicijos nutarė persiderėti. Derybos prasidėjo tarp buvusių koalicijos partnerių, „tvarkiečių“ ir Lenkų rinkimų akcijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas