Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 06 11 /10:43

Derybos dėl koalicijos tęsiasi: Lenkų rinkimų akcija mieliau rinksis darbus nei postus

Jeigu tektų rinktis tarp postų ministerijose ir darbų, dėl koalicijos besideranti Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga (LLRA-KŠS) rinktųsi pastaruosius, sako frakcijos Seime seniūnė Rita Tamašunienė.
Rita Tamašunienė
Rita Tamašunienė / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

„Koalicija sudaroma partijų pagrindu – tradicinė politinė koalicija – be abejo, kažkokie visada yra pasiūlomi postai, proporcingai, pagal atstovavimą koalicijoje. Bet jeigu taip atsitiktų, kad dedame ant svarstyklių lėkštelių, ar nuostatos, ar postai, mes už nuostatas, už tai, kad pagerinti, traukti žmones iš skurdo, o nesilaikyti kažkokių kėdžių.

Nors tai, be abejo, įrankis įgyvendinti kažkurias programines nuostatas yra atsakingos pareigos. Tie pareigūnai mūsų deleguoti, tai įgyvendintų“, – po bendro Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) ir LLRA-KŠS susitikimo antradienį Seime žurnalistams nurodė R.Tamašunienė.

Partija, pasak jos, „turi specialistų ir žmonių, kurie galėtų dirbti įvairiose ministerijose“. Tiesa, susitikimo metu ministrų postų dalybos esą nebuvo aptartos.

Vaiko pinigai, mažesnis PVM maistui

R.Tamašunienė tikino susitikimo metu galimiems koalicijos partneriams, kartu su derybininkais, pristačiusi partijos norus dėl Vyriausybės programos įgyvendinimo plano pokyčių.

LLRA-KŠS norai, anot Seimo narės, susiję su vaiko pinigais: „Mes kalbame apie vaiko pinigus ir jų didinimą. Mūsų idėja, pradėta siūlyti Lietuvai kitų šalių pavyzdžiu praeitą kadenciją, ji startavo, bet mūsų įsitikinimu, efekto nepasiekiame, kuomet skiriame tiek pinigų, kad nieko nepasikeičia lyginant su panaikintu NPD. Manytume, kad iki 2021 metų tai reikia – 120 eurų ir tai įmanoma [...].“

Jau 2020 metais, LLRA-KŠS atstovės teigimu, vaiko pinigai galėtų siekti 100 eurų.

„Vyriausybės programoje tai yra numatyta“, – pridūrė ji.

LLRA-KŠS manymu, senjorams nuo 75 metų turėtų būti kompensuojami vaistai - esą tai trauktų iš skurdo. Turėtų būti mažinamas PVM maisto produktams.

„Pritariame idėjai dėl PVM mažinimo maisto produktams. Toks derybinis klausimas. Kadangi kiti koalicijos partneriai siūlo panašius pasiūlymus, tai platesnėje koalicijoje tai galėtume aptarti“, – dėstė R.Tamašunienė.

5 proc. PVM tarifą šviežiems maisto produktams siūlo taikyti dėl koalicijos taip pat besideranti partija „Tvarka ir teisingumas“.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Rita Tamašunienė ir Valdemar Tomaševski
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Rita Tamašunienė ir Valdemar Tomaševski

LLRA-KŠS taip pat siūlo kovoti su jaunimo nedarbu ir emigracija – iki 25 metų pradėjusius dirbti jaunuolius atleisti nuo mokesčių.

Nepamiršo ir žmogaus teisių

„Pajamos uždirbančiojo didinamos, kad jaunas žmogus galėtų įsikurti ar įsigyti transporto priemonę. Tas kas jam yra svarbiausia tuo metu, kai jis pradeda savarankiškai dirbti“, – teigė politikė.

Anot jos, reikėtų stiprinti ir savivaldą, išplėsti jos funkcijas, mažinti biurokratines kliūtis, didinti biudžetą, gerinti kelius.

Kita taisyta sritis – žmogaus teisės.

„Tai ir Tautinių mažumų apsaugos konvencijos nuostatų įgyvendinimas. Tai vyksta – nuolatinis procesas – daug kas padaryta, [pavyzdžiui], kaip tautinių mažumų mokyklų akreditacija [...], yra išsaugota lenkų kalbos mokytojų rengimo katedra, kas labai svarbu mūsų mokykloms, yra rengiamas vadovėlis pradinėms klasėms [...], yra ir televizijos. Judame ta linkme, bet yra daug neišspręstų problemų, susijusių su žmogaus teisėmis“, – tikino R.Tamašunienė.

Lenkų rinkimų akcija, anot jos, nėra pasirašiusi memorandumo, pagal kurį kuriant naują koaliciją Seimo pirmininko postas atiduodamas „socialdarbiečiams“, o premjero pareigos ir toliau paliekamos eiti Sauliui Skverneliui.

Trečiadienį – susitikimas su ministrais

„Trys frakcijos [memorandumą] pasirašiusios, mes neprisijungėm. Šiandien buvo pirmasis susitikimas, reikia susitikti dar plačioj koalicijoj taip pat prie derybų stalo. Išklausysime visų nuomones ir perduosim [...] ir priimsim sprendimus politinius platesniame rate nei mes trys deleguoti derybininkai“, – teigė R.Tamašunienė.

Be jos iš LLRA-KŠS derasi parlamentarai Jaroslavas Narkevičius bei Česlavas Olševskis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

Trečiadienį, kaip teigė LVŽS lyderis Ramūnas Karbauskis, derybos dėl koalicijos tęsis, bus susitinkama su ministrais.

„Po pietų bus kviečiami ministrai, kad derinti, ar tai punktai yra įgyvendintini, ir kada jie gali būti pasiekti: kas jau kitų metų biudžete, kas galbūt 2021 metų biudžete“, – pasakojo jis.

Politikas tvirtino, kad dauguma LVŽS programinių nuostatų ir LLRA-KŠS norų dėl darbų sutampa, tačiau pažymėjo, kad jų įgyvendinimui reikia lėšų.

Niekas iš to, kas buvo pasiūlyta, mums nėra nei nauja, nei tai, ko negalėtume palaikyti.

„Daugelis mūsų nuostatų – Lenkų rinkimų akcijos ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos – yra panašios labai. Niekas iš to, kas buvo pasiūlyta, mums nėra nei nauja, nei tai, ko negalėtume palaikyti. Kai kurie dalykai susiję su finansais. Be abejonių, jų įgyvendinimas susijęs su tuo, kokias galimybes valstybė turi. Bet šnekant iš principo, manau, kad tuo klausimu susitarsim“, – dėstė R.Karbauskis.

LLRA-KŠS nuo klausimo apie V.Pranckietį atsiriboja

Jis reiškė viltį, kad kitą savaitę su galimais koalicijos partneriais „socialdarbiečiais“, „tvarkiečiais“ ir LLRA-KŠS „valstiečiai“ pasirašys koalicinę sutartį. Pastarojoje esą bus numatoma viskas, kas vyks po jos pasirašymo.

„Tai yra ir proporcijos atstovavimo, ir pozicijos Seime ir Vyriausybėje, ir visos vertybinės pusės, turiu omeny, programiniai dalykai. Viskas turi būti apibrėžta kaip ir buvo 2016 metais“, – teigė R.Karbauskis.

Vėliausiai prie derybų prisijungusi LLRA-KŠS, anot jo, norėdama dalyvauti koalicijoje neturi pasirašyti memorandumo protokolo.

Aš suprantu, kad suderinus koalicijos sutartį, jie tą sutartį vykdys.

„Ne, jie neturi. Jie priėmė sprendimą tarybos posėdyje, jie prisijungė prie derybų. Aš suprantu, kad suderinus koalicijos sutartį, jie tą sutartį vykdys“, – nurodė LVŽS lyderis.

R.Tamašunienė, klausiama ar dabartinis Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis turėtų tęsti darbą, atsakė, kad dėl to turi spręsti LVŽS ir į šį postą pretenduojantys „socialdarbiečiai“.

G.Kirkilas: dėl V.Pranckiečio – jokių problemų

Socialdemokratų darbo partijos lyderis Gediminas Kirkilas, kalbėdamas apie vykstančias derybas, pabrėžė, kad visų besiderančių partijų norai dėl darbų iš dalies sutampa.

„Beveik visi akcentuoja socialinės apsaugos dalykus. Šeimos pinigus ir panašius. Mūsų partija išsiskyrus tuo, kad mes siūlom didinti mokesčių progresyvumą, įvesti tarifą 32 proc. tiems, kurie gauna didžiausią atlyginimą. Aš sunkiai įsivaizduoju, kaip to galima nedaryti, kai Europos Komisija kalba apie socialinę atskirtį“, – Seime žurnalistams dėstė politikas.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Gediminas Kirkilas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Gediminas Kirkilas

Teiraujantis, ar tai, kad Seimo pirmininkas V.Pranckietis iš pareigų savo noru nesitraukia, kels problemų derantis dėl koalicijos, G.Kirkilas atsakė: „Mums tai jokių problemų.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento