Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 04 01

Derybos dėl valdžios sostinėje: būsima vicemerė – Donalda Meiželytė?

Derybos dėl darbų, postų ir kuruojamų sričių Vilniaus miesto savivaldybėje įgauna pagreitį – daugiausia mandatų būsimoje taryboje ir merą turėsiantys konservatoriai jas veda su Laisvės partija. Išrinktasis meras Valdas Benkunskas sako, kad kalba dėl asmenybių dar neprasidėjusi, tačiau Donalda Meiželytė teigia, kad gal galvotų apie vicemero pareigas.
Donalda Meiželytė ir Valdas Benkunskas
Donalda Meiželytė ir Valdas Benkunskas / 15min nuotr.

Išrinktasis sostinės vadovas, dabartinis vicemeras V.Benkunskas šį laikotarpį apibūdina paprastai – „daug darbo“, kadangi šiuo metu vyksta intensyvios derybos dėl valdžios Vilniuje.

Administracijos direktorių jis jau yra įvardinęs, tai – dabartinis Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas, irgi konservatorius Adomas Bužinskas.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Adomas Bužinskas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Adomas Bužinskas

Tačiau V.Benkunsko laukia dar viena nelengva užduotis – paskirti dar keturis vicemerus, kurių mažiausiai viena pareigybė greičiausiai bus patikėta būsimiems koalicijos partneriams – Laisvės partijai.

Paklaustas, ar šias pareigas galėtų užimti šiuo metu švietimo sritį kuruojanti administracijos direktoriaus pavaduotoja, Laisvės partijos atstovė D.Meiželytė, išrinktasis meras tvirtino, kad dar anksti kalbėti apie būsimų vicemerų pavardes.

„Dar tos stadijos derybose nepasiekėme, kol kas šnekame apie darbus (...) Vicemerai yra derybų klausimas, kai mes turėsime valdančiąją daugumą. Dėl vicemerų kalbos dar nėra, kalbame apie darbų programą“, – 15min sakė V.Benkunskas.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Valdas Benkunskas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Valdas Benkunskas

„Pradedame nuo kito galo, galima sakyti, – pirmiausia, apsisprendžiame dėl darbų, kuriuos per ketverius metus reikia padaryti, o tada seks derybos dėl pozicijų, kuravimo sričių, o tada jau – kas tas kuravimo sritis užima“, – pasakojo jis.

Be to, pasak V.Benkunsko, Laisvės partija pati spręstų, kokį žmogų deleguoti vicemero pozicijai.

„Jų reikėtų klausti (...) Teisė deleguoti į pareigas priklausys koalicijos partneriams“, – pabrėžė išrinktasis sostinės meras.

Pagal vietos savivaldos įstatymą, vicemerai, administracijos direktorius turi būti paskirti per tris mėnesius nuo išrinkto mero priesaikos priėmimo dienos.

Prisiekti tarnystę vilniečiams V.Benkunskas turėtų per pirmą naujos tarybos posėdį balandžio 26 dieną.

„Gal ir galvočiau apie tą poziciją“

Tuo metu Laisvės partijos atstovė D.Meiželytė 15min pripažino, kad svarstytų imtis sostinės vicemero pareigų, tačiau pabrėžė, kad kandidatūrų „yra ir daugiau“.

„Mes visą laiką turime tikrai ne vieną kandidatūrą ir, aišku, kad aš lygiai taip pat apie tą poziciją gal ir galvočiau, jeigu būtų skyriaus pasitikėjimas, bet kandidatūrų yra ir daugiau“, – sakė dabartinė administracijos direktoriaus pavaduotoja.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Vytautas Mitalas, Donalda Meiželytė
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Vytautas Mitalas, Donalda Meiželytė

Paklausta, kas tos kitos kandidatūros, ji teigė, kad tai – paslaptis, nes kol kas, pasak jos, „nėra prasmės viešinti ar skelbti“ pavardžių, kadangi „žmonės dirba kitus darbus“.

D.Meiželytė primena, kad Laisvės partijos prioritetinė sritis sostinėje būtent yra švietimas, kurį ji šiuo metu kuruoja.

„Kuruoju ir ikimokyklinį, ir bendrąjį ugdymą, ir formalų švietimą papildančias mokyklas, ir neformalų švietimą, ir krepšelį padidinom, ir lauko klasių projektai praėjo su mano lyderyste. Tiesą sakant, tikrai yra, ką veikti šioje srityje, nes su savivaldybės darželiais reikėtų padirbėti nemažai ir plius yra jau pradėtų projektų“, – buvusius ir būsimus darbus vardijo D.Meiželytė.

Sulaukusi klausimo, ar įsivaizduoja save už švietimą atsakingo vicemero pozicijoje, ji sakė: „žinoma, kad įsivaizduoju, nes dabar praktiškai nebebus administracijos direktoriaus pavaduotojų, vicemerai dirbs administracinius darbus, tai praktiškai vicemerai bus tokiose pačiose pozicijose, kokiose dirbu aš šiuo metu, tik tiek, kad turės tokį skambesnį pavadinimą ir mažesnį atlyginimą“.

Susitarimo dar nėra

V.Benkunskas pripažįsta, kad kol kas sutarimas dėl valdančiosios daugumos sostinės taryboje dar nėra pasiektas.

„Kol mes nesusitarėme, tai dar neturime koalicijos, o derybas vykdome su Laisvės partija – kol kas vienintele“, – teigė būsimas Vilniaus meras.

Konservatoriai taryboje turės 19 mandatų, Laisvės partija – devynis, tad teoriškai šių dviejų politinių jėgų susitarimas užtikrintų jiems daugumą.

Tai – dviem mandatais daugiau negu reikia.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Vilnius
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Vilnius

„Pirminiame etape derybos vyksta su Laisvės partija, tai derybos yra pažengusios į priekį. Dėl darbų kol kas viskas juda į priekį. Svarbu suformuoti vienodai miesto ateitį, darbų prasme, matančią valdančiąją daugumą, kuriai reikia 26 narių“, – kalbėjo V.Benkunskas.

Jis pabrėžė, kad kol kas nesvarstomos „jokios alternatyvos“, jeigu kartais nepavyktų derybos su Laisvės partija.

Jeigu konservatorių ir Laisvės partijos „suokalbis“ būtų sėkmingas, opozicijoje liktų devynis mandatus gavusi partija „Laisvė ir teisingumas“, septynis mandatus laimėjusi Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga, taip pat Lietuvos socialdemokratų partija ir Nacionalinis susivienijimas su atitinkamai keturiais ir trimis mandatais.

Iš viso sostinės taryboje yra 51 mandatas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas