Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 11 03

Desovietizacijos komisija spręs dėl Kosmoso gatvės pavadinimo, paminklo „Galiūno“ kolūkiui

Vadinamoji desovietizacijos komisija penktadienį posėdyje spręs dėl Kosmoso gatvės pavadinimo Visagine, paminklo Galiūno“ kolūkiui Alytaus rajone.
Paminklas Petrui Cvirkai
Paminklas Petrui Cvirkai / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Iš viso darbotvarkėje – 17 objektų. Tarp jų – rašytojų ir sovietinių veikėjų Petro Cvirkos bei Liudo Giros, poetų Juliaus Janonio, Salomėjos Nėries gatvių pavadinimai Pakruojyje, Partizanų, Tarybų gatvių, Taikos prospekto pavadinimai Visagine.

Dėl kai kurių pavadinimų, tačiau kituose miestuose, savo rekomendacijas komisija jau yra pateikusi anksčiau. Pavyzdžiui, L. Giros gatvės pavadinimą Klaipėdoje pasiūlyta pakeisti, tuo metu J. Janonio pavadinimus Klaipėdos rajone – palikti.

„Dėl S. Nėries esame paprašę Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro pateikti išvadą, tad, tikėtina, kad rekomendaciją dėl jos, kaip ir anksčiau, atidėsime“, – BNS sakė komisijos pirmininkas Vitas Karčiauskas.

Vadinamoji desovietizacijos komisija nagrinėja savivaldybių ir individualių asmenų prašymus įvertinti, ar paminklai, gatvių pavadinimai nepropaguoja totalitarinių, autoritarinių režimų ir jų ideologijų.

Tuomet ji teikia išvadas Genocido ir rezistencijos tyrimo centrui, kurio vadovas turi pritarti arba atmesti komisijos rekomendacijas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas