Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
01 26

Dėstytojo paskaitos įskėlė ginčų: universitetas atsisveikino, o kolegija svarsto, ką daryti

Dėstytojas Andrius Švarplys dar neseniai darbavosi Vytauto Didžiojo universitete (VDU), tačiau kai dėl jo pradėjo plūsti skundai, vadovybė nusprendė sutarties nepratęsti. Šiuo metu ir Kauno kolegija svarsto, ar toks lektorius turėtų darbuotis pas juos, – ėmėsi tyrimo. O štai vienas Kauno mokytojas pasiūlė atkreipti dėmesį į šio dėstytojo įrašus asmeninėje feisbuko paskyroje.
Kauno kolegija
Kauno kolegija / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

„Kauno kolegijos dėstytojas paskaitų metų akivaizdžiai užsiima propaganda, o tai jau susiję ir su grėsmėmis nacionaliniam saugumui.

Įkeltame poste matosi studentų egzamino darbai, kur vienas egzamino klausimas – „bet kuri mintis iš paskaitų“. Atidžiai perskaitykite visas mintis“, – 15min paragino nuorodą į A.Švarplio pastarąjį feisbuko įrašą atsiuntęs vienas Kauno mokytojas.

Tame įraše dėstytojas pasidalijo esą studentų darbų nuotraukomis, tiksliau, atsakymais, kuriuos jie pateikė, paprašyti pasidalinti labiausiai įsiminta mintimi iš paskaitų. Įraše nurodoma, kad tai šio semestro darbai.

Vienas studentas parašė, kad įsiminė pamąstymas, ar Lietuva išliks kaip savarankiška suvereni valstybė, kuri sugeba savarankiškai priimti sprendimus, ar Lietuva bus tiesiog administruojama teritorija, kurios pavadinimas bus „Lietuva“. Neva paskaita privertė susimąstyti, kuri vizija, esant tokiai geopolitinei situacijai, įsigalės.

Kitas studentas kalbėjo „apie byrančios šalies progresą“. Trečiam įsiminė per paskaitą rodytas vaizdo įrašas apie Europos Sąjungos (ES) ir SSRS panašumus. Tai neva pakeitė jo pasaulio suvokimą.

Dar vienam įstrigo mintis, jog ES veikia panašiu principu kaip SSRS, ir šiaip pernelyg kišasi į šalių vidų, o štai Lenkija ir Vengrija tam priešinasi.

Negana to, leftistai – „loheliai, su savo hjūman raits“.

Studentai esą išgirdo ir patarimą neskaitmenizuoti pinigų, o pasilikti grynuosius.

Vienas A.Švarplį pažįstantis ir kartu su juo studijavęs kaunietis įvardijo jį kaip itin suradikalėjusį: „Radikalizavosi ir tik stiprėja, nes tai leidžia jam būti išskirtiniu.“

Žiniasklaida – fake news

Po to, kai žiniasklaida kreipėsi į A.Švarplį komentaro, jis savo pastarąjį įrašą feisbuke papildė, visas „didžiąsias Lietuvos medijas“ įvardydamas kaip fake news.

Dėstytojas žurnalistams pasiūlė pirma pasidomėti, kokios valstybės, politikai, mokslininkai ir kokiais argumentais pasisakė už federacinės Europos ir už „valstybių Europos“ vizijas, taip pat tuo, ar euroskepticizmas automatiškai numato išstojimą iš ES ar jos sugriovimą, nurodė pasiskaityti mokslinės literatūros apie tai, kas yra ES demokratijos deficitas, pasidomėti, kas buvo Vladimiras Bukovskis.

Vladimiras Bukovskis – sovietų politinys kalinys
Vladimiras Bukovskis – sovietų politinys kalinys

Būtent V.Bukovskio vaizdo įrašas, kaip buvo galima suprasti, ir buvo rodomas studentams paskaitų metu. Tame įraše ES ir lyginama su Sovietų Sąjunga.

Apie V.Bukovskį ir jo įžvalgas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas