Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 05 12 /2020 07 27

Dėvint veido kaukę galima apsinuodyti anglies dvideginiu. Ar tikrai?

Feisbuke dalinamasi nuotrauka, kurioje pateikiamas tekstas skelbia, esą dėl veido kaukių dėvėjimo kraujyje gali pavojingai padidėti anglies dvideginio lygis ir pasireikšti hiperkapnijos simptomai. Tačiau tai nėra tiesa.
Bronchinė astma
Bronchinė astma / 123RF.com nuotr.

Nuo įrašo paskelbimo gegužės 10 d. juo socialiniame tinkle pasidalinta daugiau nei 1,2 tūkst. kartų. Kadangi skelbiama kito įrašo nuotrauka, informacijos sklaida, tikėtina, yra kur kas didesnė.

Liepos pabaigoje pradėta platinti panašaus pobūdžio žinutė, kurioje vėl teigiama, kad kaukių dėvėjimas yra žalingas sveikatai.

15min nuotr./Įrašas socialiniame tinkle
15min nuotr./Įrašas socialiniame tinkle

Grupėje „Tautos žodis“ pasidalinta nuotrauka siekiama įteigti, kad dažnai dėvint kaukes dažniau kvėpuojame iškvėptu anglies dvideginiu. Tai esą gali sukelti hiperkapnijos, ligos siejamos su išaugusiu CO2 kiekiu kraujyje, simptomus.

Skelbiamoje nuotraukoje pašykštėta informacijos. Nenurodomas informacijos šaltinis, nepaaiškinama, apie kokio tipo kaukes yra kalbama bei kiek laiko jas dėvint gali pasireikšti simptomai. Todėl susidaro įspūdis esą naudojant bet kokią kaukę – nesudėtinga apsinuodyti.

Liepos pabaigoje pradėtoje platinti žinutėje skelbiama, kad kaukės nuo virusų neapsaugo. Vis dėlto Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC) dar vasarį skelbė, kad kaukės yra tik papildoma priemonė kovoje prieš virusą, tačiau toli gražu ne vienintelė.

Dažnas pamiršta, kad kaukės skirtos ne tik apsisaugoti save, bet apsaugoti kitus asmenis nuo iškvėptų ar atkosėtų skysčio lašelių, kuriais plinta COVID-19.

Globalus susirūpinimas

Teiginiai apie galimą apsinuodijimą anglies dvideginiu dėvint kaukes veikiausiai kilo užsienyje. Feisbuke skelbiamos nuotraukos apačioje matomu tekstu buvo žymimi įrašai socialiniuose tinkluose anglų kalba.

Balandį apie panašius teiginius rašė Vokietijos faktų tikrintojai correctiv.org, gegužės pradžioje informaciją tikrino naujienų agentūros „Reuters“ bei snopes.com faktų tikrintojai.

JAV ligų kontrolės ir prevencijos centro (CDC) atstovai „Reuters“ paaiškino, kad, nors anglies dvideginis gali kauptis kaukėse, sunkiausias ilgo kaukės dėvėjimo simptomas – galvos skausmas. Tuo metu hiperkapnijos simptomai pasireiškia esant itin aukštam CO2 lygiui.

2006 m. publikuotas tyrimas, kuriuo buvo siekiama išsiaiškinti, kaip ilgas N95 tipo kaukių naudojimas paveikė medicinos darbuotojus SŪRS epidemijos metu. Nustatyta, kad daug laiko praleidžiant su kauke gali skaudėti galvą.

15min nuotr./Mitai apie COVID-19 sklaidą
15min nuotr./Mitai apie COVID-19 sklaidą

Tiesa, medicinos darbuotojai kaukes dėvėjo valandų valandas be pertraukos, o eiliniai gyventojai kaukes dėvi palyginti trumpai.

Snopes.com pastebi, kad remiantis Australijos Naujojo Pietų Velso universiteto visuomenės sveikatos mokyklos epidemiologo, daktaro Arbaro Chuthai atliktu tyrimu, nei medžiaginės, nei vienkartinės kaukės pavojaus apsinuodyti anglies dvideginiu nekelia.

Tyrime pažymima, kad kaukės gali apsunkinti kvėpavimą sergantiems astma bei naudojant respiratorius. Vis dėlto snopes.com pažymi, kad ilgai naudojamos N95 tipo kaukės gali apsunkinti kvėpavimą. Tačiau informacija taikoma medicinos darbuotojams, kaukes dėvintiems valandų valandas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kasdienė higiena ir teisingas respiratorių naudojimas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kasdienė higiena ir teisingas respiratorių naudojimas

Su Vokietijos kaukių gamintojais bendravę correctiv.org priėjo prie tokios pat išvados – medžiaginių ir vienkartinių kaukių naudojimas pavojaus apsinuodyti CO2 nekelia. O FFP tipo kaukių saugumas priklauso nuo to, ar jose yra du filtravimo vožtuvai – įkvepiamam ir iškvepiamam orui.

Vis dėlto pastebima, kad naudojant kaukę viešajame transporte ar apsiperkant rizikos apsinuodyti nėra. Pavojus daugiausia kyla medicinos darbuotojams, kuriems kaukes gali tekti dėvėti ilgą laiką.

15min vertinimu, teiginys, kad dažnas kaukių nešiojimas sukelia hiperkapniją, yra klaidingas. Nors per didelis CO2 kiekis išties pavojingas žmogaus sveikatai, teisingai naudojamos medžiaginės ir vienkartinės kaukės pavojaus apsinuodyti nekelia, o respiratoriaus tipo kaukės gali sukelti galvos skausmą jas naudojant ilgą laiką be pertraukos.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“ programa, kuria siekiama stabdyti melagingų naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas