Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 11 05

Didelės taršos Kaune tyrimas – aklavietėje: žalos nėra, o nuodų šulinys – „neliečiamas“

Rugsėjį nuomojamose patalpose Kauno R.Kalantos gatvėje aptikus po grindimis nuotekų šulinį ir užfiksavus didžiules iš jo sklindančių chemikalų dozes, užvirė tarnybų patikrinimai. Jau aiškūs pirminiai jų rezultatai – teršėjas nenustatytas, žala aplinkai nenustatyta, o šulinio neįprastoje vietoje teisėtumo niekas netirs, nes jis įrengtas seniau nei prieš dešimtmetį.
Įmonės nuomojamose patalpose po grindimis rastas nuotekų šulinys
Įmonės nuomojamose patalpose po grindimis rastas nuotekų šulinys / UAB „Esem“ nuotr.

15min primena, kad rugsėjį į redakciją kreipėsi „Esem“ įmonės vadovo Sauliaus Černevičiaus žmona Laura. Moteris patikino, kad jos vyro įmonės išsinuomotose patalpose R.Kalantos g. 53, Kaune, fiksuojama ekologinė katastrofa.

Anot jos, kažkuri iš aplinkinių gamyklų į kanalizaciją pila chemines medžiagas, o kvapas „Esem“ nuomojamose patalpose sklinda iš kanalizacijos šulinio, paslėpto po patalpų grindimis. Cheminių medžiagų, pvz., stireno, koncentracija leistinas normas viršijo keliais tūkstančiais kartų.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Saulius Černevičius
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Saulius Černevičius

S.Černevičius 15min pasakojo, kad tą mistinį aitrų dvoką su darbuotojais jautęs nuo pat įsikėlimo į patalpas – apie penkerius metus. Acetono ir dažų skiediklio mišinį primenantis kvapas atsirasdavo kartą per keletą mėnesių ir per kelias dienas išsisklaidydavo, kol šių metų rugpjūtį ėmė kankinti ilgesnį laikotarpį.

Darbuotojams net ėmė perštėti akis, džiūti burna, gerklėje atsirado kartumas, tai versdavo žiaukčioti, spjaudytis – buvo jaučiamas akivaizdus chemikalų poveikis organizmui. Įmonės veikla buvo paralyžiuota – nebuvo įmanoma dirbti.

Nesulaukęs reikiamos 250 kv. m plotą užimančių patalpų savininko – UAB „Silbeta“ vadovo Juozo Kutkaičio reakcijos, S.Černevičius inicijavo mėginių paėmimą, kreipėsi į aplinkosaugą, Nacionalinį visuomenės sveikatos centrą (NVSC), darbo inspekciją, Kauno apskrities policiją. Visų institucijų atstovai fiksavo problemą – aitrus kvapas buvo jaučiamas net ir atidarius aplinkinius kanalizacijos šulinius, tačiau atsakomybę nusimetinėjo vienas nuo kito, jų tyrimai nedavė jokių rezultatų.

Patikrinimų metu patalpose po grindimis buvo atrastas paslėptas nuotekų šulinys, iš kurio ir sklido didžiausia tarša. Mėginių tyrimų rezultatai šokiravo.

„Per šulinius sklindančios dujos galimai nuodija visą rajoną, chemikalai pilami į nuotekas daugiau nei penkmetį ir kaltininkas dar neaiškus. Mes rodome pirštu į nusikaltimo vietą. Nieko“, – tuomet stebėjosi S.Černevičius.

Dėl šios situacijos, kaip teigė S.Černevičius, jo įmonė patyrė daugiau nei 100 tūkst. eurų nuostolių. Imta ruošti medžiagai bylai, nuspręsta atlikti sveikatos tyrimus. Galiausiai verslininkas perkėlė bendrovę į kitas patalpas, nors nuomos sutartis dar nebuvo pasibaigusi. Dėl to liko nepatenkintas patalpų savininkas, nesutikęs nutraukti susitarimo anksčiau laiko, ketinęs reikalauti susimokėti už likusį nuomos laikotarpį.

Patalpų savininkės „Silbetos“ vadovas J.Kutkaitis rugsėjo viduryje 15min teisinosi, kad kanalizacija, kuria, jo žiniomis, naudojasi apie 30 įmonių, jam ar jo įmonei nepriklauso.

Verslininkas pabrėžė, kad jokios valstybės ar savivaldos institucijos, kurios rūpinasi higiena, nėra skyrusios jokių baudų ar davusios privalomų nurodymų. Jis įtarė, kad patalpų nuomininkas dirbtinai sukėlė tokią situaciją, nes panoro nutraukti nuomos sutartį vienašališkai.

Žalos aplinkai nenustatė

Dar rugsėjį 15min kalbinti Aplinkos apsaugos departamento (AAD) atstovai tikino pradėję tyrimą, net patikrinę vieną įtarimų sukėlusią įmonę, tačiau pažeidimų nenustatę.

Tyrimo dėl nuotekų šulinio patalpų viduje įrengimo teisėtumo ėmėsi ir Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija (Statybos inspekcija).

Prabėgo daugiau nei mėnesis. Gal jau nustatytas teršėjas ir tyrimas baigtas?

Kaip 15min patikino AAD atsakingi darbuotojai, Kauno aplinkos apsaugos inspekcijos pareigūnai šių metų rugpjūčio 25 dieną, rugsėjo 9 dieną ir rugsėjo 20 dieną atliko patikrinimus R.Kalantos g. 53, Kaune, ir nustatė, kad „Esem“ patalpose juntamas dažų tirpikliams ar acetonui būdingas kvapas. Lauke kvapas nebuvo jaučiamas, įmonės teritorija buvo tvarkinga, joje nuotekų ar šiukšlių nebuvo.

Vadovaujantis Viešojo administravimo įstatymo 11 str. 4 d., informacija pagal kompetenciją buvo persiųsta nagrinėti NVSC, nes šis centras tiria cheminių medžiagų koncentraciją gyvenamųjų ir visuomeninės paskirties patalpų ore.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Verslininkas nuomojamose patalpose
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Verslininkas nuomojamose patalpose

Be to, Kauno aplinkos apsaugos specialistai rugsėjo 9 ir rugsėjo 20 dienomis kartu su UAB „Kauno vandenys“ specialistais patikrino buitinių nuotekų šulinius ir nustatė, kad aplinkiniuose buitinių nuotekų šuliniuose taip pat buvo juntamas silpnas dažų tirpikliams ar acetonui būdingas kvapas.

Per patikrinimus aplinkosauginių pažeidimų nebuvo nustatyta.

„Nuotekos iš šių buitinių nuotekų šulinių patenka į „Kauno vandenų“ eksploatuojamus valymo įrenginius. R.Kalantos gatvėje esančius buitiniu nuotekų tinklus administruoja, prižiūri ir ima mėginius taršai nustatyti „Kauno vandenys“. Veiklos vykdytojai privalo tinkamai eksploatuoti ir prižiūrėti nuotekų tvarkymo sistemas.

Kauno aplinkos apsaugos pareigūnai tyrimo metu kelis kartus patikrino artimiausią įmonę, užsiimančią metalo konstrukcijų dažymu ir gamybos procese naudojančią skiediklius, taip pat buvo patikrinta ir su adresu R.Kalantos g. 53 naudota bendra buitinių nuotekų trasa. Šią įmonę patikrinti buvo pakviestas ir AAD Taršos prevencijos ir cheminių medžiagų skyrius. Per patikrinimus aplinkosauginių pažeidimų nebuvo nustatyta“, – kas buvo nuveikta, informavo aplinkosaugininkai.

Pasak jų, po įmonės patikrinimų kvapai aplinkiniuose buitinių nuotekų šuliniuose, kurie priklauso „Kauno vandenims“, gerokai sumažėjo arba išnyko visai.

Priminta, kad Kauno valdybos Kauno aplinkos apsaugos inspekcijos aplinkos apsaugos valstybinės kontrolės pareigūnai fiksuoja, tiria ir kontroliuoja tik tiesioginę taršą į aplinką, o šiuo atveju tarša, t. y. kvapai, buvo nustatyti patalpose (tokiu atveju atsakingas yra NVSC) ir „Kauno vandenims“ priklausančiuose buitinių nuotekų šuliniuose.

„Patikrinimų metu žala aplinkai nebuvo nustatyta ir preliminari žala gamtai nebuvo skaičiuojama.

Kauno valdybos aplinkos apsaugos specialistai pagal kompetenciją stebi situaciją dėl galimų aplinkosauginių reikalavimų pažeidimų, kad būtų nustatytas taršos šaltinis ir, atsiradus naujų aplinkybių, tyrimas bus tęsiamas. Taip pat AAD pareigūnai atliks ne tik planinius, bet galimai ir neplaninius patikrinimus“, – žadėjo AAD atstovai.

Nors aplinkosaugininkai nukreipė į NVSC, šios institucijos Kauno departamento visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vedėja Romutė Smolskienė redakciją informavo daugiau informacijos šiuo klausimu neturinti, viskas neva yra perduota aiškintis aplinkosaugai ir Kauno miesto savivaldybei.

Preliminari žala gamtai nebuvo skaičiuojama.

Šulinio teisėtumo nebetirs

15min pasidomėjo ir tuo, kaip baigėsi Statybų inspekcijos tyrimas: ar atsakyta į klausimus, kaip šulinys galėjo atsirasti po pastatu ir ar jis yra legalus?

Spalio 5 dieną Statybų inspekcija atliko patikrinimą R.Kalantos g. 53, Kaune. Patikrinimas dėl galimai pažeidžiant teisės aktų reikalavimus įrengto buities nuotekų šulinio buvo atliekamas dalyvaujant pastato savininkui – „Silbeta“ direktoriui.

Patikrinus faktines aplinkybes vietoje nustatyta, kad pastato pagalbinių patalpų grindyse įrengtas dangtis, kuris prie grindų užsandarintas montavimo putomis. Dangtis įrengtas su tikslu prieiti / patekti prie pastate esančio nuotekų šulinio.

„Žemės sklypas „Silbeta“ nuosavybės teise valdomam pastatui eksploatuoti suformuotas 2005 metais detaliuoju planu buvusioje AB „Kauno ketaus liejykla“ teritorijoje R.Kalantos g. 49. Detaliojo plano sprendinių brėžinyje pažymėti po pastatu esantys nuotekų tinklai bei ginčo objektas – buitinių nuotekų šulinys.

Nekilnojamojo turto registro (NTR) duomenų bazės duomenimis, inžinerinių statinių ir nuotekų tinklų statyba buvusioje „Kauno ketaus liejyklos“ teritorijoje užbaigta 1970 metais. Pastato savininkas patikrinimo metu pateikė 2005 metais parengtą sklypo topografinę nuotrauką, kurioje pažymėtas ginčo objektas – buitinių nuotekų šulinys. NTR centrinės duomenų bazės duomenimis, NTR įregistruotus nuotekų tinklus nuosavybės teise valdo UAB „Tarenta“.

Informuojame, kad vadovaudamiesi inspekcijos veiklą reglamentuojančių teisės aktų nuostatomis, nuotekų šulinio įrengimo teisėtumo nagrinėjimą nutraukėme, kadangi jis įrengtas anksčiau kaip prieš 10 metų“, – pranešė Statybų inspekcija.

Taigi inspekcija skundų ar pranešimų dėl statybos teisėtumo nenagrinėja, jeigu statybos darbai atlikti anksčiau kaip prieš 10 metų. Nagrinėjimas būtų vykdomas tik tuo atveju, kai dėl statybos teisėtumo tyrimo imtųsi teisėsaugos institucijos arba kiltų įtarimų, jog yra pažeistas viešas interesas.

Pažeidimų nenustatė, bet tikrins nuolat

Patalpas jau apleidęs „Esem“ vadovas S.Černevičius stebėjosi iki šiol negavęs AAD atsakymo į paklausimą, kodėl anksčiau iš šulinių nebuvo paimti mėginiai.

„Kiek mums žinoma, mėginiai buvo paimti tik praėjus maždaug mėnesiui po pranešimo“, – tikino jis.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Šulinys
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Šulinys

S.Černevičius pasidalijo su 15min iš Petrašiūnų seniūnijos gautu raštu, kuriame nurodyta, kad NVSC Kauno departamentas prašė seniūnijos patikrinti pastato R.Kalantos g. 53 teisėtumą bei patalpų naudojimo paskirtį.

Atliekant patalpų techninės priežiūros patikrinimą, Petrašiūnų seniūnijos darbuotojams buvo pateiktas statinio techninio prižiūrėtojo UAB „SDG“ pildomas techninės priežiūros žurnalas, 2021 metų apžiūros aktas, kuriame įrašų apie pastebėtus defektus statinio viduje nenustatyta. Tiesa, patalpų nuomos faktas nebuvo įregistruotas.

„Vizualiai apžiūrėtos vidaus patalpos, išorės fasadas, inžinerinė įranga. Pastatas tuščias, jokia veikla nevykdoma, patalpų naudotojų nėra. Cheminių medžiagų taršos kvapas, galimai sklindantis iš vidaus patalpose esančio šulinio, nebuvo jaučiamas. Statinio defektų nenustatyta. <...>

Seniūnijos kompetencijos ribose visų UAB „Silbeta“ statinių techninės priežiūros kontrolė bus įtraukta į 2022 metų tikrintinų statinių sąrašą“, – rašte, adresuotame S.Černevičiui, konstatavo Petrašiūnų seniūnė Asta Chanko.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas