„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai
2019 09 27

Dietologas Edvard Grišin: „Skurdžiau gyvenantiems dalijamas nemokamas maistas apipintas mitais ir stereotipais“

Šešis kartus per metus Europos pagalbos labiausiai skurstantiems asmenims fondo dėka šalies vargingiausiai besiverčiančius asmenis pasiekia nemokami maisto krepšeliai. Apie jo turinį visuomenėje sklando įvairių gandų, tačiau dietologas Edvard Grišin, žvilgterėjęs į dalijamo maisto sąrašą ir panagrinėjęs sudėtis, teigia, kad dažnai nemokamai teikiamas maistas yra pernelyg nuvertinimas bei apipintas nepagrįstais faktais.
Grikių kruopos.
Grikių kruopos. / Shutterstock nuotr.

Nenuvertinkite kruopų – jų maistinė vertė itin didelė

Bene daugiausia nuogąstavimų ir nepasitenkinimo sulaukia krepšelyje esančios kruopos. Šiemet žmonės gauna ryžių ir grikių kruopų, taip pat – greitai paruošiamos avižų košės su uogomis. Pasak dietologo, itin apmaudu, kad šią produktų kategoriją gavėjai sumenkina, neretai kruopas atiduoda gyvuliams šerti arba nukiša į tolimiausius virtuvės kampelius.

„Kruopos be galo maistingas, vertingas ir lengvai virškinamas maisto produktas. Pagal naujausius duomenis, grūdiniai produktai apskritai dalijasi laurus su daržovėmis ir vaisiais, todėl būtinai turi atsidurti kiekvieno mūsų valgiaraštyje – jų rekomenduojama valgyti net kelissyk per dieną“, – teigia E. Grišin.

Grūdiniai produktai dalijasi laurus su daržovėmis ir vaisiais, todėl būtinai turi atsidurti kiekvieno mūsų valgiaraštyje.

Lietuvoje turėtume didžiuotis grikiais – jie super produktas

Nors išskirti vienas kruopas iš kitų, dietologo teigimu, būtų nesąžininga, vis dėlto E. Grišin sako, jog Lietuvoje gyvenantys ne tik dažniau valgyti, bet ir didžiuotis turėtų būtent grikiais.

„Grikiai turi labai platų spektrą mikroelementų, mineralų, kurie padeda kontroliuoti hormoninį balansą ir nervinę veiklą. Juose gausu augalinės kilmės baltymų, todėl grikius ypač derėtų valgyti atsisakiusiems gyvulinės kilmės maisto produktų. Apskritai, tai super produkto titulo verta kruopa. Grikius panaudoti galima labai plačiai, vien koše tikrai nereikia apsiriboti. Iš jų galima kepti blynus, įdaryti daržoves, gaminti mišraines ar troškinius“, – pataria dietologas.

Asm. arch./Edvard Grišin
Asm. arch./Edvard Grišin

Tarp gaunamų produktų – ir sveiki užkandžiai

Dar viena maisto kategorija, kuri sunkiau gyvenančius asmenis kartu su kitais maisto produktais pasieks šių metų gruodžio mėnesį, yra riešutų ir razinų mišinys, į kurį daugelis taip pat žvelgia skeptiškai. Neva, nuo tokio maisto neliksi itin sotus. Kalbintas dietologas sako, kad riešutai ir razinos iš tiesų yra labiau užkandis arba pagardas, tačiau jam komplimentų negaili.

„Žmogaus organizmui toks mišinys – tai gerųjų polinesočiųjų riebalų šaltinis. Kitaip tariant, valgydami juos organizme sumažiname streso, cholesterolio kiekį, užkertame kelią širdies kraujagyslių ligų pasireiškimui. Tai idealus pasirinkimas šiek tiek išalkus – nedidelis kiekis tokio mišinio suteiks sotumo jausmą. Be to, riešutais ir razinomis galima skaninti košes, blynus ar kitus kepinius, todėl aš labai rekomenduoju šį produktą“, – sako E. Grišin.

Žmogaus organizmui toks mišinys – tai gerųjų polinesočiųjų riebalų šaltinis.

Pagyrų ar griežto nuosprendžio vertas ilgo galiojimo pienas?

Pienas mūsų visuomenėje visuomet kelia daug diskusijų, tačiau ypatingo dėmesio sulaukia ilgo galiojimo pienas – vieni jį mėgsta ir vertina, kiti tiesiog demonizuoja. Būtent toks – ilgo galiojimo pienas – patenka ir dalijamų maisto produktų krepšelį.

„Šis pienas apdorojamas ultraaukštoje temperatūroje (daugiau nei +100°C) ir atitinkamai supakuojamas – toks pagaminimo procesas šiam pienui leidžia išsaugoti visas maistines savybes ir energetinę vertę. Nedrįsčiau teigti, kad šis pienas organizmui suteikia labai daug pridėtinės vertės, tačiau įprastų patiekalų gamybai – košėms virti, blynus kepti ar balinti kavą – jis tikrai puikiai tinka“, – teigia dietologas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs