Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2008 11 19

Diplomatams didės atlyginimai

Trečiadienį Vyriausybė pritarė projektui, pagal kurį valstybės diplomatams bus pakelti rangai, atlyginimai, išmokami priedai diplomatų sutuoktiniams. Pasak Užsienio reikalų ministerijos valstybės sekretoriaus Deivido Matulionio, tai kainuos pusantro milijono litų.
Vyriausybė
Vyriausybė / Gedimino Savickio nuotr.

Projekte iš viso buvo pateikta 13 pakeitimų. Keičiamos atestacinės komisijos nuostatos, sudaromas sąrašas asmenų, kuriuos pašalinus iš pareigų apkaltos proceso metu netenkama teisės turėti diplomatinį pasą. Toks atvejis kol kas užfiksuotas tik vienas. Buvęs prezidentas Rolandas Paksas vis dar turi diplomato pasą ir juo tikriausiai naudojosi iki šiol. Įsigaliojus šiam įstatymui, pasas bus atimtas.

Kita svarbi nuostata – ambasadorių rotacijos laikotarpio nustatymas.

„Maksimaliai penkeri metai vienoje šalyje ir aštuoneri metai, jeigu nuosekliai dirbama dviejose šalyse“, – apie rotacijos laikotarpį aiškino D.Matulionis. Anksčiau šiuos taisyklės nebuvo.

Be to, nutarta leisti pačiam ambasadoriui nuomotis butą kitoje šalyje už jam išmokėtą sumą, skirtą buto nuomai. Bus apmokėtos ir užsienio kalbų mokymosi išlaidos diplomato sutuoktiniui, jei jis vyksta kartu į užsienio šalį.

„Kompensacija mokama ne diplomatui, o pačiam sutuoktiniui. Anksčiau būdavo mokama diplomatui, o kai kurie sutuoktiniai turėjo tam tikrų problemų“, – pasakojo D.Matulionis.

Galiausiai bus padidinti priedai už diplomatinius rangus. Pasak valstybės sekretoriaus, nuo 1999 metų rangai nebuvo didinami.

„Diplomatų, dirbančių ministerijoje, atlyginimai yra mažesni negu valstybės tarnautojų kitose institucijose“, – sakė D.Matulionis.

Šiuo metu vidutinis atašė atlyginimas į rankas Lietuvos ministerijoje  siekia 1700 litų, departamento direktorius gauna nuo 5 iki 6 tūkstančių litų. Jeigu dirbama ne Lietuvoje, mokamas du su puse karto didesnis atlyginimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito