Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 12 05

Dirbate su verslo liudijimu? 5 dalykai, kuriuos būtina žinoti

Mezgate kojines, drožiate šaukštus ar gaminate juvelyrinius dirbinius? Jeigu dirbate sau, galite pasirinkti – išsiimti individualios veiklos pažymą ar verslo liudijimą. Verslo liudijimas suteikia galimybę veiklos imtis ir kelias dienas per mėnesį. Kokias įmokas teks mokėti ir kokias socialines garantijas gausite?
Apyrankė
Apyrankė / 123rf.com

Pirmiausia, jeigu nusprendėte imtis veiklos patys, turite žinoti, jog ir mokesčius bei įmokas turėsite mokėti savarankiškai, nesvarbu, ar tai bus individuali veikla pagal pažymą ar verslo liudijimas. Ką pasirinkti, priklauso nuo veiklos pobūdžio, planuojamų pajamų, galiausiai norimų socialinių garantijų. Aktualią informaciją dirbantiems pagal individualią veiklą rasite čia. O dabar – 5 svarbūs dalykai, kuriuos būtina žinoti apie verslo liudijimą:

VIDEO: Dirbate su verslo liudijimu: 5 dalykai, ką privalu žinoti

1. Įmokos „Sodrai“

Kiekvienas, dirbantis su verslo liudijimu, pats turi mokėti valstybinio socialinio draudimo (VSD) ir privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmokas „Sodrai“. Tai suteikia teisę į senatvės pensiją ir užtikrina sveikatos priežiūros paslaugas.

Tačiau svarbu žinoti, jog su verslo liudijimu dirbantis asmuo nėra draudžiamas ligos, motinystės/ tėvystės, nedarbo išmokoms. Tai reiškia, kad, pavyzdžiui, susirgęs ar netekęs darbo jis jokių išmokų negautų.

2. VSD – kiek mokėti ir kada?

Dirbančiųjų pagal verslo liudijimą valstybinio socialinio draudimo įmokos „Sodrai“ priklauso nuo verslo liudijimo galiojimo trukmės. Jei verslo liudijimas galioja mėnesį – nuo pirmos iki paskutinės jo dienos, žmogus „Sodrai“ moka 96,14 Eur, t.y. 25,3 proc. nuo minimalaus mėnesio algos Lietuvoje. Kiek didesnę įmoką už mėnesio verslo liudijimą moka tie, kurie dalyvauja pensijų kaupime. Jų VSD įmoka siekia 103,74 Eur, arba 27,3 proc. nuo MMA.

Jei verslo liudijimas galioja trumpiau ar ilgiau nei mėnesį, VSD įmokos skaičiuojamos proporcingai dienų skaičiui.

Pavyzdžiui, verslo liudijimas spalį galiojo 20 dienų. Valstybinio socialinio draudimo įmoka apskaičiuojama taip: 96,14 Eur dalijami iš spalio kalendorinių dienų skaičiaus, o gauta suma dauginama iš 20 dienų 96,14 : 31 x 20 = 62,03 Eur.

Svarbu žinoti ir tai, kad verslo liudijimui galiojant trumpiau nei tris mėnesius, įmokos mokamos iškart, tik jį įsigijus. Jei ilgiau – už einamąjį ketvirtį.

3. PSD – kiek mokėti ir kada?

Dirbančiųjų pagal verslo liudijimą PSD įmoka yra fiksuota – 9 proc. nuo minimalios mėnesio algos, taigi 2017 m. paskutinį ketvirtį siekia – 34,2 Eur.

PSD įmokas turintieji verslo liudijimą moka dviem būdais. Jei žmogus dirba tik pagal verslo liudijimą, įmokos mokamos kas mėnesį. Jų dydis nepriklauso nuo tą mėnesį turimo verslo liudijimo galiojimo laikotarpio ir yra 34,2 Eur.

O jei žmogus PSD įmokas moka nuo kitos vykdomos veiklos ir už jį moka įmokas jo darbdavys arba jis yra draudžiamas valstybės lėšomis, įmokas galima mokėti proporcingai verslo liudijimo galiojimui.

4. Stažas

Pagal verslo liudijimą dirbančių žmonių VSD įmokos yra fiksuotos. Kitaip tariant, daugiausiai per

metus jie gali sumokėti įmokų tik nuo 12 MMA. Tuomet sukaupiamas vienerių metų stažas pensijai. Svarbu žinoti, jog sumokėjus mažiau įmokų – stažo pensijai sukaupiama proporcingai mažiau.

5. Svarbi informacija – laiku

Neretai žmonės nuogąstauja, kad negauna visos aktualios informacijos apie įmokas ir besikeičiančius teisės aktus, tačiau šią informaciją galima „užsiprenumeruoti“.

Tereikia prisijungti prie „Sodros“ asmeninės paskyros gyventojui ir pasirinkti jums patogiausią būdą gauti informaciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito