Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 10 12

Diskusijų audrą sukėlusi iniciatyva dėl sutikimo užsiimti seksu pakibo ant plauko

Iš didelio debesies kol kas mažai lietaus – greičiausiai taip būtų galima pavadinti Laisvės partijos atstovių Seime Morganos Danielės ir Ievos Pakarklytės iniciatyvą dėl sutikimo užsiimti seksu. Žadėti Baudžiamojo kodekso pakeitimai vis dar nėra užregistruoti. 15min klausė iniciatyvos autorių, kodėl užtruko dokumentų registravimas?
Morgana Danielė
Morgana Danielė (kairėje) ir Ieva Pakarklytė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Pataisų vis dar nėra

Laisvės frakcijos seniūnė Ieva Pakarklytė 15min teigė negalinti nieko komentuoti dėl numatomų pataisų ir nukreipė į kolegę Morganą Danielę.

„Žinokit, su Morgana reikia kalbėti, nepakomentuosiu aš jums“, – tvirtino parlamentarė.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Ieva Pakarklytė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Ieva Pakarklytė

Laisvės frakcijos narės apsaugos nuo seksualinio smurto veiksmų paketą pristatė dar rugsėjo 22 dieną.

Tuo metu iniciatyva dėl aiškaus abiejų pusių sutikimo užsiimti seksu įplieskė karštas diskusijas viešojoje erdvėje.

Socialiniuose tinkluose žmonės ironiškai dalinosi sutikimo formomis, o projekto autorė M.Danielė teigė sulaukusi ir piktų žinučių.

Tačiau dabar, atrodo, viskas nurimo – klausimas lyg ir pamirštas, o žadėtų BK pataisų – nė kvapo, nors projekto autorė žadėjo pateikti projektą dar praėjusią savaitę.

„Telkiamas palaikymas Seime“

Pasak M.Danielės, 151-ojo BK straipsnio pakeitimo projektas paruoštas, tačiau dabar telkiamas palaikymas Seime.

„Projektas šiuo metu yra parengtas, jis buvo parengtas nuo pat pradžių, tiesiog dar buvo tikslinamas. Yra ir aiškinamasis raštas, ir projektas. O dabar vyksta tiesiog palaikymo telkimas Seime. Bus matyt“, – 15min sakė parlamentarė.

Asmeninio archyvo nuotr./Morgana Danielė
Asmeninio archyvo nuotr./Morgana Danielė

Jos teigimu, būtent dėl to projektas dar nėra užregistruotas, o ar apskritai bus užregistruotas – nežino ir projekto autorė.

„Bandom pasižiūrėti, kokia bus situacija su palaikymu (...) Man sunku dabar pasakyti, koks bus galutinis sprendimas“, – kalbėjo M.Danielė.

Ji nesutiko su 15min pasidalinti turimu projektu ir dar kartą patvirtino, kad pataisų likimas priklausys nuo to, ar pavyks parlamente rasti pakankamai bendraminčių.

„Mes matome milžinišką visuomenės palaikymą (...) Tas buvo matyti ir užsienyje – šalys, kurios apie tai diskutavo, turėjo labai panašią situaciją – labai didelį palaikymą iš visuomenės ir labai didelį pasipriešinimą iš teisininkų ir teisinių struktūrų, tai tą patį matome ir Lietuvoje“, – teigė Laisvės partijos narė.

M.Danielė taip pat neatsakė, ar jau pavyko parlamente rasti palaikančiųjų jos ir kolegės I.Pakarklytės siūlomą iniciatyvą.

Ar būtų palaikymas?

Valdančiųjų konservatorių frakcijos seniūnė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė įsitikinusi, kad palaikymas Seime siūlomai iniciatyvai priklausytų nuo jos turinio.

„Reikia žiūrėti pagal turinį – kaip aiškiai yra formuluojama ir ką konkrečiai vienais ar kitais pasiūlymais norima išspręsti ir pakeisti situaciją gerąja linkme“, – teigė konservatorių frakcijos seniūnė.

Tačiau tame ir problema – kadangi teisės akto pakeitimai dar neregistruoti, apie turinį kalbėti beprasmiška.

„Ką darysi.. Aš manau, kad iniciatoriai dirba, tobulina, nori kokybiškai paruošti savo iniciatyvas ir po to jas įprastine tvarka aptarti“, – svarstė R.Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Pasak opozicinių socialdemokratų frakcijos seniūno Gintauto Palucko, tinkamai paruoštą iniciatyvą palaikytų visas Seimas.

„Jeigu nori sulaukti palaikymo, tai tu turi parodyti, ką tu turi galvoje – kaip tai veiks, tada organizuojami klausymai, tada kažkokios suinteresuotos asociacijos dalyvauja diskusijose. O dabar apie ką šnekėti? Kokį palaikymą gali sutelkti? Bet kad nebūtų prievartos – mes už. Kas Seime būti prieš? Visi už“, – kalbėjo socialdemokratų frakcijos seniūnas.

Lietuvos žmogaus teisių centro teisininkė Monika Guliakaitė-Danisevičienė teigia, kad šiuo metu 13 Europos valstybių seksą be sutikimo laiko išprievartavimu: Belgija, Kroatija, Kipras, Danija, Vokietija, Graikija, Islandija, Airija, Liuksemburgas, Malta, Švedija, Jungtinė Karalystė ir neseniai prie šalių būrio prisijungusi Ispanija.

„Prasta politinė vadyba“

G.Paluckas sako, kad iniciatyvos autoriai pirmiau turėjo pateikti teisės akto projektą, o tik paskui užsiimti viešaisiais ryšiais.

„Prasta politinė vadyba, nes jeigu tu šauni idėją ir ypač jeigu ji yra kontroversiška ir poliarizuojanti visuomenę, tai būk malonus – dėk teisės akto projektą, kad tų įvairiausių interpretacijų ir samprotavimo, ir visuomenės audrinimo būtų mažiau“, – 15min sakė Seimo narys.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Gintautas Paluckas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Gintautas Paluckas

„Dabar visi pradėjo siuntinėtis vyro ir žmonos sutikimo šablonus. Tai yra, viena vertus, komiška, bet kita vertus, nelabai, nes tie dalykai dėl seksualinės prievartos yra, tai yra bjaurus ir baisus dalykas“, – pridūrė jis.

Jo teigimu, pateikti sukurti teisės aktą šiuo atveju nėra taip paprasta kaip pakalbėti.

„Tai dabar visi pasijuokėme, problema neišspręsta, o teisės akto projekto nemačiau“, – kalbėjo G.Paluckas.

„Skausminga ir svarbi tema“

Pasak R.Morkūnaitės-Mikulėnienės, Laisvės partijos keliama problema yra opi, reikia ieškoti būdų, kaip situaciją taisyti.

„Parlamentarai turi teisę siūlyti įvairius siūlymus, kaip jiems atrodo tinkama spręsti vienas ar kitas problemas, tai kiekviena frakcija ar partija tai gali padaryti (...) Aš galvoju, kad tema svarbi ir turbūt skausminga, kalbant apie žmones, patiriančius seksualinį ar kitokį smurtą“, – 15min sakė viena konservatorių lyderių.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Radvilė Morkūnaitė - Mikulėnienė
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Radvilė Morkūnaitė - Mikulėnienė

Anot jos, iniciatyvos autorės galėjo ir aiškiau suformuluoti, ką turi omeny kalbėdamos apie sutikimą užsiimti seksu.

„Man atrodo, kad kartais tokiose temose tam tikros formuluotės gali įnešti sumaišties ir truputėlį pasukti klausimą ta kryptimi, kur dalis visuomenės tai primena kaip nerimtą dalyką, tai man gaila, kad kai kurie ėmė tyčiotis ir juokauti. Kita vertus, matyt, kad reikia ir tiksliau formuluoti“, – pasakojo R.Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas