Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 07 20

Dokumentų neturėjusį kaunietį norintys palaidoti giminės negali surengti laidotuvių

Į nepavydėtiną situaciją pateko kauniečių šeima, norėjusi palaidoti mirusį giminaitį. Nesant asmens tapatybę liudijančių dokumentų, velionis neatiduodamas giminėms.
Kapo duobė
Kapo duobė / 123RF.com iliustr.

Į 15min.lt redakciją paskambinęs skaitytojas Raimundas skundėsi, kad niekaip negali atgauti mirusio giminaičio kūno. Pasak Raimundo, miręs vyras buvo benamis, su giminėmis jis nebendravo, tačiau nutikus nelaimei artimieji visgi norėtų nelaimėlį palaidoti Karmėlavos kapinėse, kuriose palaidoti ir jo tėvai.

„Penktadienį į namus pasibeldęs žmogus pranešė, kad Kauno klinikose mirė mūsų giminaitis Vytautas Rutkauskas. Į morgą nuvažiavusi žmona atpažino lavoną, tačiau to nepakako, kad atgautumėm kūną. Velionis buvo benamis, niekur neregistruotas, neturėjo jokių dokumentų“, – pasakojo Raimundas.

Keturias dienas klinikose gulėjęs vyras mirė nuo plaučių uždegimo. Klinikose giminėms buvo pranešta, kad kūno jie pasiimti negali, nes reikalingi tapatybę liudijantys dokumentai. Jei jų nebus, vyras bus palaidotas valstybės lėšomis kaip neatpažintas asmuo.

VIDEO: Kauno klinikų teritorija iš paukščio skrydžio

„Jis yra žmonos tėvo antrosios žmonos sūnus, kitaip sakant – netikras žmonos brolis. Žinome, kur palaidoti tėvai, todėl norime palaidoti prie jų. Vytautas gimęs Lietuvoje, čia baigė mokyklą, tačiau neturi jokių dokumentų. Jis yra neegzistuojantis žmogus“, – tęsė Raimundas.

„Kadangi velionis neturėjo asmens dokumento, įstatymo numatyta tvarka jis turi būti palaidotas valstybės lėšomis. Kauno klinikos neturi pagrindo ir negali atiduoti kūno be dokumentų“, – sakė Kauno klinikų atstovė Milda Dambrauskienė.

Problemą spręs policija

Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato migracijos skyriaus viršininkė Vilma Venclovienė skaitytojams patarė kreiptis į policijos nuovadą, esančią gydymo įstaigos teritorijoje. 

Pasak moters, policijos darbuotojai turi specialų aprašą panašiems atvejams. Atlikus tam tikrus procesinius veiksmus, surinkus liudininkų ir giminių parodymus, velionio kūnas turėtų būti atiduotas giminėms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito