Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2018 09 21

Dovana protestantiškiems latviams – per popiežiaus vizitą į darbus nereikės

Nors Latvijoje protestantų daugiau nei katalikų, pirmadienį galimybę išvysti popiežių turės visi latviai – rugsėjo 24 d. kaimyninėje šalyje paskelbta nedarbo diena. Kaip LRT.lt kalbėjo LRT RADIJO bendradarbis Latvijoje Arūnas Vaikutis, Latvijos valdžia į šventines dienas reaguoja gerokai lanksčiau nei Lietuvos.
Žmogaus rankose – Latvijos vėliava
Latvijos vėliava / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Latviai ir kitų tokių reikšmingų įvykių dienas skelbia nedarbo dienomis. Pavyzdžiui, vasarą paskutiniai Dainų šventės renginiai vyko sekmadienį, o tautai dėl to buvo duotas laisvas pirmadienis. Kad jie galėtų neskubėdami išsivažinėti po namus, pailsėti ir t.t.“, – pasakojo jis.

Pagal 2011 metų duomenis, 34,3 proc. latvių yra protestantai liuteronai, 25,1 proc – katalikai, o 19,4 proc – stačiatikiai ir sentikiai.

Tiek katalikybė, tiek ir protestantizmas yra krikščioniškos religijos šakos. Tačiau vienas svarbiausių skirtumų tarp jų yra tai, kad katalikai pripažįsta vienintelį Bažnyčios vadovą – popiežių, o protestantai to nepripažįsta.

Estijoje, kuri apskritai garsėja nereligingumu, o krikščionių čia, 2011 metų duomenimis, yra vos keli procentai, per popiežiaus vizitą visi dirbs įprastai.

Latvijoje nedarbo dienų skelbimo tvarka yra tokia, kokios visai neseniai atsisakyta Lietuvoje – jei šventinė diena yra savaitgalį, nedarbo diena perkeliama į pirmadienį arba jeigu, pavyzdžiui, šventinė diena yra ketvirtadienis, į darbą nereikia ir penktadienį. Vietoj penktadienio dirbama kitos savaitės šeštadienį.

Kaip prisimena A.Vaikutis, nedarbo dienų kiekio rekordas buvo prieš keletą metų per Jonines – tuomet dirbti nereikėjo 5 dienas iš eilės. Tiesa, tiek išeiginių buvo paženklintos kraupia statistika – Latvijos keliuose žuvo 25 žmonės.

Pasak LRT RADIJO bendradarbio, šiuo metu Latvijoje nevyksta diskusijų dėl šventinių dienų tvarkos keitimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas