Sportas gyvai
2023 12 06

Dovanok Kalėdas: kviečia prisidėti kuriant šventes pagyvenusiems vienišiems žmonėms

Susibūrimai su bendraamžiais, kelionė į kultūrinį renginį, gausios kalėdinės vaišės – visa tai „Maltos ordino pagalbos tarnyba“ šiemet ruošia vienišiems senjorams, kurie šventiniu laikotarpiu neliks vieni ir bus pradžiuginti geromis emocijomis bei įsimintinomis akimirkomis, rašoma pranešime spaudai.
Aukojimas
Aukojimas

Tuo tarpu asociacija „Raudonos nosys. Gydytojai klounai“ vyks į apleistus vienkiemius, kur atskirtyje gyvena niekam nežinomi seneliai, ir susitikimų metu skleis juoką, šilumą bei viltį. Padėti šventiniu laikotarpiu senjorams sukurti tikrą kalėdinę pasaką gali kiekvienas, aukojant šioms iniciatyvoms.

Pasak „Maltos ordino pagalbos tarnybos“ senjorų programos vadovės Lijanos Rogal, vyresnio amžiaus žmonės Lietuvoje yra viena labiausiai socialiai pažeidžiamų ir atskirtų amžiaus grupių Lietuvoje. Nors valstybinio socialinio draudimo vidutinė senatvės pensija 2023 m. didėjo, ji vis dar yra mažesnė už nustatytą skurdo rizikos ribą ir negali užtikrinti orios senatvės.

„Senjorai dažnai yra išstumti iš socialinio ir kultūrinio gyvenimo, todėl susiduria su fizinėmis ir psichinėmis sveikatos problemomis. Šiais metais artėjant kalėdiniam laikotarpiui gimė idėja „Senjorų kalėdinė pasaka“, kuria norime nudžiuginti mūsų senjorų dienos centrų lankytojus. Senyvo amžiaus asmenys, gyvenantys atokesniuose miesteliuose ir gaunantys mažas pajamas, neturi galimybių išvykti į kultūrinius renginius, nors apie tai tikrai nuolat svajoja“, – kalbėjo senjorų programos vadovė L.Rogal.

Šio projekto metu bus ne tik rengiamos išvykos į kultūros renginius, kurie vyks didžiuosiuose Lietuvos miestuose, bet ir organizuojami jaukūs šventiniai susibūrimai su bendraamžiais bei dalinamos vaišės senjorų dienos centruose. Paramą gaus 131 senjoras iš 6 senjorų centrų ir 1 senjorų klubo. „Įtraukėme visus senyvo amžiaus žmones, kurie lanko šias veiklas“, – tikino senjorų programos vadovė L.Rogal.

Asociacijos „Raudonos nosys. Gydytojai klounai“ komunikacijos vadovė Živilė Dubrienė antrino, kad senjorai dažnai mūsų visuomenėje egzistuoja paraštėse, gyvena socialinėje atskirtyje, skurde, todėl iniciatyvos Kalėdų metu, kai skaudžios emocijos ir liūdesys dar labiau paaštrėja, yra ypač reikalingos.

Nuo 2021 metų pabaigos gydytojai klounai su specialiu autobusiuku keliauja aplankyti vienišų senjorų. Klounai vyksta pas senolius į Pivašiūnų, Prienų, Aukštadvario, Kaišiadorių regionus. Komunikacijos vadovė Ž.Dubrienė pasakojo, kad iš pradžių senoliai jaučiasi nejaukiai, gėdijasi buities, tačiau ilgainiui pradeda laukti atvykstančių aktorių ir juos netgi vadina draugais.

„Šie susitikimai pakylėja virš skurdžios kasdienybės. Vienišumas čia įgauna naują prasmę, nes kai kurių senjorų nelanko niekas, išskyrus socialinį darbuotoją, geruosius maltiečius ir, dabar jau, klounus, – mintimis dalijosi komunikacijos vadovė Ž.Dubrienė. – Kai susitinkame su senjorais, atrodo, kad visos dainos jau išdainuotos, maldos iškalbėtos, anekdotai išpasakoti. Ir vis tiek, kas kartą susitikę randame tą emocinį degtuką, kuris sušildo jų širdis.“

Kol dalis žmonių laukia magiško Kalėdų meto, kuris atneša daug laimės, pasimatymų su artimaisiais ir dovanų, viešini senjorai tikisi paramos ir pagalbos. Suteiktas dėmesys ir kiekviena auka yra labai svarbi. Anot senjorų programos vadovės Lijanos Rogal, šių metų KOG rinkodaros ir komunikacijos mokslų instituto atliktas tyrimas rodo, jog Lietuvos gyventojų nuomone, pagalbos labiausiai reikia seneliams. Taip mano net 58 % apklaustųjų.

„Žmonės yra linkę aukoti toms iniciatyvoms, kuriomis tiki. Žmonės iš prigimties yra geri, tik reikia jiems suteikti progą tą gerumą realizuoti, – pridūrė asociacijos „Raudonos nosys. Gydytojai klounai“ komunikacijos vadovė Živilė Dubrienė. – Visgi seneliai labiausiai trokšta, kad kas nors pažiūrėtų jiems į akis, nusišypsotų, apkabintų, pasikalbėtų. Galbūt, artėjant Kalėdoms, ne visi turi tam laiko. Tam esame mes, kurie tai primintų.“

Aukok.lt – tai 2009 m. startavęs pirmasis Lietuvoje aukojimo internetu portalas, kuris suteikia galimybę privatiems asmenims ir įmonėms aukoti patogiau. Šiuo metu portalas kviečia dovanoti Kalėdas: pasirinkę iniciatyvą iš patikimų socialinių projektų sąrašo, savo norimą sumą galite greitai ir lengvai paaukoti norimam projektui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius