Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 06 22

Druskininkų meras apie koronavirusu susirgusią moterį: dar neaišku, ar ji serga

Druskininkų meras Ričardas Malinauskas paskelbė, kad Nacionalinis visuomenės sveikatos centras, pranešęs, kad į miesto ligoninę vaiką atlydėjusiai druskininkietei nustatytas koronavirusas, paskubėjo, nes dar neaišku, ar moteris serga.
Ričardas Malinauskas
Ričardas Malinauskas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Pirmas testas teigiamas, antras – neigiamas

„Ši informacija ne visai atitinka esamą situaciją – dar neaišku, ar moteris tikrai yra užsikrėtusi šia infekcija – pirmas jos testas iš tiesų buvo teigiamas, bet antras – neigiamas, todėl laukiame trečiojo testo rezultatų.

Noriu užkirsti kelią bet kokioms, net ir aukštų sveikatos priežiūros specialistų, interpretacijoms ir spekuliacijoms šia tema, kol nėra visiškai aišku, serga moteris ar ne“, – savo paskyroje feisbuke rašo R.Malinauskas.

Mero turimomis žiniomis, penktadienį į Druskininkų ligoninę kartu su vaiku paguldytai druskininkietei pagal esamą tvarką buvo atliktas privalomas COVID-19 testas. Vaiko rezultatas buvo neigiamas, o mamos testas atėjo pavėlavęs ir buvo teigiamas.

„Kadangi Druskininkuose jau turime karčios patirties dėl nepatikimų COVID-19 testų rezultatų, norėdami įsitikinti, kad neįsivėlė klaida, atlikome dar vieną testą. Jo rezultatas – neigiamas.

Šiuo metu moteris kartu su vaiku ir vyru saviizoliuojasi namuose. Jiems paimti pakartotiniai COVID-19 testai.

Noriu nuraminti bendruomenę – moters šeima su druskininkiečiais kontaktų neturėjo, miesto šventėje nesilankė, o ligoninėje ją apžiūrėję medikai taip pat izoliuojasi“, – rašo meras.

Meras tikina, kad „turime labai sunkią situaciją su Nacionaliniu visuomenės sveikatos centru“.

„Dar tada, kai paaiškėjo, kad pirmasis Druskininkuose nustatytas koronaviruso atvejis nepasitvirtino, vis tiek buvome įtraukti į koronaviruso statistiką – reikėjo ilgai aiškintis, kad mus pagaliau iš jos išbrauktų.

Dabar kartojasi ta pati situacija – dar neaišku, ar moteris tikrai serga, o Druskininkus Nacionalinis visuomenės sveikatos centras nieko nelaukdamas jau įtraukė į bendrą statistiką.

Negana to, jo specialistai šį kartą nenorėjo atlikti papildomų testų ir buvome priversti aiškintis, kodėl juos atlikome savavališkai.

Susidaro įspūdis, kad Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui rūpi statistiniai rodikliai, o ne pandemijos suvaldymas.

Lieka atviras klausimas: kas suinteresuotas atvejų skaičiaus didinimu, o ne tikrąją statistika?

Šiuo atveju aš kategoriškas – atliksime tiek testų, kiek reikės, kad išsiaiškintume tikrąją situaciją ir apsaugotume savo žmones ir kurorto svečius“, – rašo R.Malinauskas.

Ligoninės darbas netrinka

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vedėjos Ginretos Megelinskienės teigimu, vien ligoninėje nustatyta 18 sąlytį turėjusių asmenų, socialinėje aplinkoje Alytaus apskrityje – trys kontaktiniai, taip pat mažiausiai keturi sąlytį turėję asmenys Vilniuje.

„Įtariama šio asmens arba jo artimųjų sąsaja su jau žinomais židiniais Vilniaus apskrityje. Alytaus apskrityje jau kurį laiką atvejų nebuvo registruojama, tad tikėtina, kad užsikrėtimas galėjo įvykti Vilniaus apskrityje“, – kalbėjo visuomenės sveikatos specialistė.

Druskininkų ligoninės vadovės pareigas laikinai einanti Jurgita Matuliauskienė 15min informavo, kad virusas nustatytas vaiką į ligoninę lydėjusiam asmeniui.

„Iš tikrųjų, 15 medikų, ligoninės darbuotojų, turėjusių kontaktą, jie yra šiuo metu saviizoliacijoje, bet ligoninės darbas netrinka, kadangi jis yra perorganizuotas ir sudėliota taip, kad veikla nesutriktų“, – sakė ji.

Pasak laikinosios vadovės, labai aiškiai identifikuoti žmonės, kurie turėjo sąlytį, vienų sąlytis yra ilgesnis, kitų yra trumpesnis.

„Visi jie sąlyčio metu naudojo asmens apsaugos priemones, bet pagal rekomendacijas jų saviizoliacija yra būtina. Tai jie visi 15 ir yra saviizoliacijoje“, – nurodė ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento