Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 02 01

Du konservatoriai kreipėsi į VTEK dėl galimai nedeklaruotų D.Gudelio interesų

Penktadienį Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos nariai Rasa Juknevičienė ir Arvydas Anušauskas kreipėsi į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją (VTEK) prašydami pradėti tyrimą dėl bendrovės „VIP Viešosios informacijos partneriai“ savininko ir Krepšinio klubo „Rytas“ dalininko Dariaus Gudelio padaryto galimo Viešųjų ir privačiųjų interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo pažeidimo.
Posėdžio akimirka
VTEK / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Per pastarąsias savaites paaiškėjo informacija apie nedeklaruotus D.Gudelio susitikimus Vyriausybėje bei kilo pagrįstų klausimų dėl skaidrumo organizuojant viešojo sektoriaus viešinimo konkursus. Besiaiškinant aplinkybes kyla dar daugiau neaiškumų, ar D.Gudelis nesinaudojo ryšiais su valdžios atstovais savo privatiems interesams tenkinti? Abejones sustiprina tai, kad D.Gudelis nėra pateikęs savo viešųjų ir privačių interesų deklaracijos, nors pagal įstatymą ir Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos praktiką turėjo tai padaryti. Todėl kreipiamės į VTEK, kad ši pradėtų tyrimą, ar D.Gudelis nepažeidė Viešųjų ir privačiųjų interesų derinimo įstatymo“, – teigia Seimo narys A.Anušauskas.

Pasak Seimo narių, nuo 2017 m. birželio 22 d. iki 2018 metų lapkričio vidurio Darius Gudelis užėmė VšĮ „Krepšinio rytas“ vadovo pareigas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Darius Gudelis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Darius Gudelis

„Viešųjų ir privačių interesų derinimo įstatymas numato, kad valstybinėje tarnyboje dirbančiais asmenimis laikytini ir lėšų iš valstybės ar savivaldybių biudžetų ir fondų gaunančiose viešosiose įstaigose ir asociacijose dirbantys bei administravimo įgaliojimus turintys asmenys. Taigi šiems asmenims galioja minėtame teisės akte nustatytos pareigos, tarp kurių – ir viešų bei privačių interesų deklaravimas“, – pažymi Seimo narė R.Juknevičienė.

2017 m. Vilniaus miesto savivaldybė krepšinio klubui „Rytas“ (VšĮ „Krepšinio rytas“) skyrė per 1 mln. 150 tūkst. eurų, o 2018 m. – daugiau nei 1 mln. 300 tūkst. eurų paramos.

15min publikavo tyrimą, kuris parodė, kad premjeras Saulius Skvernelis nuolat susitikinėja su viešųjų ryšių ekspertu ir verslininku, komunikacijos agentūros „VIP viešosios informacijos partneriai“ akcininku D.Gudeliu. Tačiau jų susitikimai nėra deklaruojami. Vien praėjusiais metais D.Gudeliui buvo išduota 19 leidimų patekti į Vyriausybės rūmus.

Tiek S.Skvernelis, tiek D.Gudelis tikina, jog jų susitikimai nesusiję su pasiruošimu prezidento rinkimams ar viešųjų ryšių konsultacijomis. Vis dėlto D.Gudelis pripažįsta su premjeru bei jo aplinka pasidalinantis savo profesinėmis žiniomis bei turima informacija. Verslininkas ir krepšinio klubo „Rytas“ dalininkas taip pat tvirtino su premjeru pasikalbantis apie krepšinį.

VIDEO: 15min tyrimas: slaptąjį premjero patarėją lydi milijoninė sėkmė

Tuo pat metu D.Gudelio įmonės laimėjo viešųjų pirkimų daugiau nei už 2,5 mln. eurų. Ši suma yra didžiausia tarp viešųjų ryšių agentūrų, taip pat – geriausias paties D.Gudelio verslo rezultatas.

Stambiausią valstybės užsakymą pernai D.Gudelio verslas gavo iš Nacionalinės mokėjimo agentūros. 2018-ųjų vasarą šios agentūros viešųjų pirkimų ekspertu tapo premjero patarėjas Tomas Beržinskas. Po kelių mėnesių D.Gudelio įmonė laimėjo du agentūros konkursus. Bendra jų vertė – beveik 900 tūkst. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento