Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Du konservatoriai siūlo įstatyme įtvirtinti istorinio atminimo komisijas savivaldoje

Du Seimo konservatoriai siūlo įstatyme įtvirtinti galimybę savivaldybėms sudaryti istorinio atminimo įamžinimo komisijas.
Vilniuje nuimama be leidimo pakabinta atminimo lenta Kaziui Škirpai
Vilniuje nuimama be leidimo pakabinta atminimo lenta Kaziui Škirpai / Skirmanto Lisausko / BNS nuotr.

Pagal Vytauto Juozapaičio ir Paulės Kuzmickienės registruotą Vietos savivaldos įstatymo projektą, savivaldybės taryba savo iniciatyva arba mero siūlymu galėtų sudaryti nuolatines bei laikinąsias komisijas.

Nuolatinės komisijos būtų sudaromo tos kadencijos laikotarpiui, laikinosios – atskiriems klausimams nagrinėti.

„Pastaraisiais metais istorinio atminimo įamžinimas – nevienareikšmiškai vertinamų asmenybių pagerbimas – sulaukė ne tik Lietuvos visuomenės prieštaringo vertinimo, bet ir tarptautinės bendruomenės susirūpinimo, kuris kenkia Lietuvos įvaizdžiui pasaulyje“, – teigiama projekto aiškinamajame rašte.

„Tai liudija, kad nesant savivaldybėse įstatymų lygiu reglamentuoto istorinio atminimo įamžinimo procedūros, daugeliu atveju sprendimų priėmimą lemia subjektyvus, kartais ir vienasmeniškas savivaldybės mero požiūris“, – tvirtina projekto autoriai.

Įstatymo papildyme numatyta, kad istorinio atminimo įamžinimo komisijos turėtų teikti išvadas, siūlymus ar rekomendacijas savivaldybės institucijoms dėl jų inicijuotų, vykdomų istorinio atminimo įamžinimo priemonių, nagrinėti gyventojų, institucijų siūlymus ir pastabas dėl istorinio atminimo įamžinimo priemonių inicijavimo ir vykdymo.

Kilus diskusijoms dėl buvusio prezidento Algirdo Mykolo Brazausko paminklo Kaune ir dėl pulkininkui Kaziui Škirpai Vilniuje pakabintos atminimo lentos, kultūros ministras Simonas Kairys teigė, kad tokius klausimus svarstančios istorinės atminties komisijos savivaldybėse turėtų veikti privalomai.

Tokia komisija veikia Vilniaus miesto savivaldybėje, tuo metu Kauno miesto savivaldybės taryba liepą atmetė opozicinės Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos siūlymą įsteigti Istorinės atminties komisiją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas