Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 03 30

Duomenų apžvalga: blogiausia padėtis Vilniuje ir Marijampolėje, kitose apskrityse – naujų atvejų augimas

Toliau matoma dviejų greičių Lietuva: Vilniaus ir Marijampolės apskrityse auga tiek naujų atvejų, tiek mirčių, susijusių su COVID-19, skaičius, o kitose apskrityse naujai nustatomų atvejų skaičius tik pradeda augti, praneša Vyriausybės kanceliarija.
Vilniaus senamiestis Verbų sekmadienio rytą
Vilniaus senamiestis Verbų sekmadienio rytą / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.

Praeitą savaitę kasdien buvo fiksuojama daugiausiai atvejų per pastarąsias 5–8 savaites. Kovo 29 d. pandemijos pagreitis siekė +27 % ir buvo teigiamas daugumoje Lietuvos savivaldybių.

Ligoninių užimtumas Lietuvoje atspindėjo atvejų dinamiką – Vilniaus regione jis augo, o kitose arba mažėjo, arba išliko stabilus. Šiuo metu turimi COVID-19 genomo sekoskaitos rezultatai rodo sparčiai augantį B.1.1.7 atmainos paplitimą.

Pandemijos pagreitis teigiamas daugumoje savivaldybių, t. y. naujų atvejų skaičius arba teigiamų tyrimų procentas per savaitę didėjo beveik visoje Lietuvoje.

Situacija apskrityse labai nevienoda: Vilniaus ir Marijampolės apskrityse sparčiai auga tiek naujai nustatomų atvejų, tiek mirčių, susijusių su COVID-19, skaičius; Kauno, Alytaus ir Utenos apskrityse naujų atvejų skaičiaus auga, bet mirčių nedaugėja; Klaipėdos, Šiaulių, Panevėžio, Telšių ir Tauragės apskrityse spartaus blogėjimo kol kas nėra.

Situacija ligoninėse taip pat nevienoda: Vilniaus / Alytaus COVID-19 klasteryje lovų užimtumas auga nuo vasario vidurio ir kovą buvo pridėta papildomų lovų; kituose klasteriuose bendras lovų užimtumas mažėja ir COVID-19 skirtos lovos panaikinamos.

Analizuojant kovo 1–22 d. atsitiktinai parinktus COVID-19 genomus, matyti, kad B.1.1.7 (britiškosios) atmainos tikėtinas paplitimas po apskritis didėja ir dalis tarp visų nuskaitytų genomų sparčiai auga.

Ppastaruoju metu B.1.177.60 atmainos (lietuviškos ispaniškosios atmainos palikuonės) atvejų skaičiai yra stabilūs, tačiau nauji atvejai, siejami su B.1.1.7 atmaina, auga eksponentiškai.

Jeigu jums kyla klausimų dėl COVID-19 vakcinos, siųskite juos mūsų redakcijai el. pašto adresu skiepai@15min.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas