Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2013 03 03

Dvi socialdemokratės siūlo bausti už neviešo teismo posėdžio medžiagos atskleidimą

Dvi socialdemokratės siūlo numatyti baudžiamąją atsakomybę už neviešo teismo posėdžio medžiagos atskleidimą.
Rimantė Šalaševičiūtė
Rimantė Šalaševičiūtė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Į Baudžiamąjį kodeksą siūloma įrašyti, kad tas, kas atskleidė arba viešai paskelbė, pasinaudojo ar kitų asmenų labui panaudojo baudžiamosios, civilinės arba administracinės bylos, nagrinėjamos ar išnagrinėtos neviešame teismo posėdyje, medžiagą ar jos dalį, padarė baudžiamąjį nusižengimą ir baudžiamas teisės dirbti tam tikrą darbą arba užsiimti tam tikra veikla atėmimu arba viešaisiais darbais, arba bauda, arba laisvės apribojimu, arba areštu.

Už tokius pat veiksmus, jei atskleisti su nepilnamečiu susiję duomenys, siūloma bausti teisės dirbti tam tikrą darbą arba užsiimti tam tikra veikla atėmimu arba bauda, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų. Siūloma, kad už tai atsakytų ir juridinis asmuo.

Pataisas įregistravo socialdemokratų frakcijos seniūnė Irena Šiaulienė ir Konstitucijos komisijos pirmininkė Rimantė Šalaševičiūtė.

Jos tvirtina pataisas teikiančios, kad būtų užtikrintos žmogaus, ir ypač vaiko, asmeninio ir privataus gyvenimo, kitų duomenų slaptumo apsauga, būtų išvengta papildomų neigiamų civilinės, administracinės ar baudžiamosios bylos nagrinėjimo pasekmių.

Parlamentarių vertinimu, šiuo metu "viešoje erdvėje neretai yra skelbiama, analizuojama, vertinama uždaruose teismo posėdžiuose nagrinėjamų ar jau išnagrinėtų bylų medžiaga, tokiu būdu pažeidžiant žmogaus asmens, jo privataus gyvenimo ar nuosavybės slaptumą, informacijos apie žmogaus sveikatą konfidencialumą".

Projekto pirminis siūlytoju ir rengėju pataisos aiškinamajame rašte įvardijama vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaiga.

Šiuo metu Baudžiamajame kodekse įtvirtinta baudžiamoji atsakomybė tik už ikiteisminio tyrimo duomenų atskleidimą be šią bylą tiriančio teisėjo, prokuroro, ikiteisminio tyrimo pareigūno leidimo.

Pasak iniciatorių, teisės aktuose nėra įtvirtinta aiški atsakomybė asmenims už civilinės, administracinės ar baudžiamosios bylos neviešos medžiagos arba jos dalies atskleidimą, paskelbimą, pasinaudojimą ja ar panaudojimą kitų asmenų labui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas