Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 08 04

Dvynukų tėtis: dėl nustatytos tvarkos per patį sunkiausią laikotarpį negaliu žmonai padėti auginti vaikų

Dvynukų susilaukusią porą iš Radviliškio suglumino tvarka, pagal kurią apmokamų tėvystės atostogų šeimos galva gali išeiti tik po to, kai baigiasi mamos gimdymo atostogos. Jauno tėvo teigimu, taip motina paliekama pati viena tvarkytis su dviem vaikais, nes eiti neapmokamų atostogų vyrai sau leisti dažniausiai negali. Tačiau Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas Algirdas Sysas nesutinka, kad tokia tvarka yra ydinga.
Dvyniai
Dvyniai. Asociatyvinė nuotr. / Scanpix nuotr

Radviliškyje su žmona Vaida gyvenantis Mindaugas Vilnius liepos 10 dieną susilaukė dvynukų.

Pora nusprendė, kad mamai vienai tvarkytis su dviem berniukais bus sunku, todėl nusprendė pasinaudoti galimybe abiem imti vaiko priežiūros atostogas.

Įstatymas numato galimybę dvynių susilaukusiems tėvams eiti atostogų už kiekvieną vaiką atskirai.

„Mudu su žmona nusprendėm, kad ji su mažyliais bus dvejus metus, o aš – vienerius. Nes su dviem bachūriukais yra reikalų, tad vienai jai pradžioje susitvarkyt gali būti sudėtinga“, – savo „Facebook“ profilyje rašė jis.

Šiuo metu M.Vilnius yra paėmęs mėnesio atostogos, kurios suteikiamos po gimdymo visiems tėčiams. Po to jis planavo iškart išeiti tėvystės atostogų, tačiau pradėjęs domėtis nustatyta tvarka sužinojo, kad pagal galiojančius teisės aktus jis gali eiti vaiko priežiūros atostogų, tačiau išmokas už jas gaus tik pasibaigus mamos gimdymo atostogoms. M.Vilniaus atveju – tik nuo spalio 19 dienos.

„Oficialiai skelbiama, kad dvynukų tėtis turi teisę į vaiko priežiūros atostogas ir išmoką. Bet realybėj, rugpjūčio 9 dienai atėjus aš turėsiu kelis pasirinkimus: palikti porai mėnesių mamą vieną su vaikiais per patį „smagumo“ laikotarpį ir grįžti į darbą, arba eiti tų nelemtų atostogų, už pirmus du mėnesius negauti išmokų ir sakyti vaikams, kad kol kas pakentėtų su tais valgymais ir pampersų pildymais. Nes tokia tvarka...“, – piktinosi jis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Algirdas Sysas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Algirdas Sysas

Tačiau parlamentiniam Socialinių reikalų ir darbo komitetui vadovaujantis socialdemokratas A.Sysas nesutinka, kad tvarka yra bloga.

Tvarka yra bendra, ir nemanau, kad kiekvienai šeimai reikėtų pritaikyti įstatymą.

„Tvarka nėra ydinga, ji buvo koreguojama krizės metais, nes pradžioje buvo duota daug, paskui taisoma. Aš suprantu, kad du vaikus auginti yra sunkiau, tačiau mūsų sistema yra grįsta prarastomis pajamomis“, – aiškino parlamentaras.

Jis atkreipė dėmesį, kad Lietuva – vienintelė šalis, kurioje „Sodra“ apmoka vieno mėnesio tėvystės atostogas iškart po gimdymo.

„Kitose šalyse to nėra. Būtent pirmas mėnuo yra sunkiausias su vaikais“, – sakė jis.

A.Syso teigimu, įstatymų negalima derinti prie kiekvienos šeimos interesų: „Tvarka yra bendra, ir nemanau, kad kiekvienai šeimai reikėtų pritaikyti įstatymą.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas