Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 08 16

Dzūkijoje po gausaus lietaus pasipylė voveraitės, grybautojai jau randa ir baravykų

Dzūkijoje po gausaus lietaus pasipylė voveraitės, prityrę grybautojai jau randa ir vieną kitą baravyką ar raudonviršį. Grybų perdirbėjai tikisi ne tik voveraičių, bet ir geresnio nei pernai baravykų, šilbaravykių ar makavykų derliaus.
Voveraites geriausia rinkti ankstyvą rytą po lietaus.
Voveraites geriausia rinkti ankstyvą rytą po lietaus. / 123rf.com nuotr.

Miškuose pasipylus voveraitėms, daugiau jų grybautojai parduoda ir pakelėse, nors čia jos brangiausios. Už litrą prašoma 6 litų. Supirkimo punktuose už kilogramą voveraičių moka 9 ar 10 litų. Patyrę grybautojai randa po vieną kitą baravyką ar raudonviršį.

„ Šiuo metu pats didžiausias voveraičių kiekis. Pradžioje vasaros buvo sunku rasti, dabar yra daugiau. Patys marcinkoniškiai sako, kad ir 20–25 kilogramų vienas žmogus prirenka, bet aišku, jie jau grybavo nuo sutemų iki sutemų“, – teigė marcinkoniškė Janina Janušauskienė.

„Dabar jų yra tikrai nemažai po lietaus. Jeigu dar būtų šilumos naktimis, tai būtų didelis derlius. O šiaip jis banguotas dėl gamtinių sąlygų“, – sakė įmonės „Vigika “ gamybos direktorius  Arūnas Juška.

Geru voveraičių derliumi džiaugiasi ir grybų perdirbėjai. Šviežios ir šaldytos voveraitės keliauja į Vokietiją ir Prancūziją, jų neatsisako ir dalis Šveicarijos gyventojų. Skandinavai mūsų voveraičių nuperka vis mažiau.

Pernai vos ne pusę voveraičių į Lietuvą įsivežę perdirbėjai sako šiemet jų įsivešią mažiau.

„Lietuviški grybai yra gana kvapnūs, lietuviški grybai turi gerą vardą. Voveraitė yra vertinama ne tik dėl savo skonio savybių, bet dėl to, kad nekirmija. Nes štai vokiečiai kirmijančio grybo neperka iš principo ir jo nevalgo“, – kalbėjo Lietuvos miško grybų ir uogų asociacijos prezidentas Virginijus Varanavičius.

Tuo metu italai dievina lietuviškus šviežius ir  šaldytus baravykus, o voveraičių valgo labai mažai.

Artėjant rugsėjui, perdirbėjai tikisi palankaus oro augti ir rudens grybams.

„Praeitais metais neturėjome jokių grybų, baravyko man net neteko matyti. Šiemet tikimės nors vidutinio baravykų, šilbaravykių, makavykų derliaus. Ypač didelio šilbaravykių derliaus nebūna, tad jie sėkmingai sunaudojami mūsų rinkoje“, – tvirtino V. Varanavičius.

Artėjant rudeniui, Dzūkijos miškuose neblogas ir bruknių derlius. Jų litras kainuoja 6 litus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai