Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 05 28

E.Gentvilas svarsto: kodėl G.Grina kūrė liberalų rinkiminę programą, o S.Butkus tapo partiečiu?

Buvęs Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovas Gediminas Grina padėjo rengti 2016 metų Seimo rinkimų programą, o buvęs jo pavaduotojas kontržvalgybai Sigitas Butkus į partiją įstojo 2015 metų pabaigoje, pirmadienį pranešė kyšininkavimu, prekyba poveikiu ir piktnaudžiavimu įtariamo Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eugenijus Gentvilas.
Eugenijus Gentvilas
Eugenijus Gentvilas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Pasak tarnybų, informacija išslaptintose pažymose buvo nuolat teikiama šalies vadovams, taip pat buvo atliekama daug įvairių tyrimų, analizių, buvo keičiamasi informacija, ji buvo nuolat renkama nuo pat Liberalų sąjūdžio įkūrimo pradžios. Jei tai tiesa, tuomet kodėl dar iki E.Masiulio (buvusio Liberalų sąjūdžio pirmininko – 15min) suėmimo Liberalų sąjūdžio būstinėje partijos rinkimų programos dalį apie krašto gynybą ir saugumą liberalams padėjo dėlioti buvęs VSD vadovas, kuris iki 2015 metų partiją neva narstė po kaulelį? Kodėl į partijos narių gretas stojo buvęs jo pavaduotojas? Šiandien to niekas nesiteikia prisiminti, nors šis momentas labai įdomus“, – pranešime žiniasklaidai cituojamas E.Gentvilas.

Anot jo, buvęs VSD pavaduotojas kontržvalgybai S.Butkus Liberalų sąjūdžio nariu tapo 2015 metais, 2016 metais su partija dalyvavo Seimo rinkimuose daugiamandatėje apygardoje.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Gediminas Grina
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Gediminas Grina

„Labai apmaudu, kad tenka kvestionuoti mūsų šalies tarnybų darbą, tačiau man kyla klausimų, kodėl buvę tų pačių tarnybų vadovai nesibaimino tapti partijos nariais, politiškai talkininkavo partijai esminiuose žingsniuose. Jei Liberalų sąjūdis jau tuomet buvo įtariamas, o partijos vadovus sekė įvairios tarnybos, kodėl buvę VSD vadovai turėdami visą šią informaciją nesibaimino galimo šešėlio jų vardui nei kitų dabar taip eskaluojamų temų? Galbūt iš tikrųjų nebuvo surinkta jokių duomenų apie Liberalų sąjūdį“, – svarsto E.Gentvilas.

Buvęs VSD vadovas G.Grina BNS patvirtino konsultavęs Liberalų sąjūdį dėl partijos programos, tačiau sako tame sensacijos nematantis. G.Grina teigia, kad jis ir „kiti atsargos karininkai padėjo visoms partijoms, kurios rodė dėmesį jiems artimiems nacionalinio saugumo ir gynybos klausimams“.

„Tuo metu ypač aktualus buvo privalomosios karo tarnybos ir dviejų nuošimčių klausimas, kuriuos mes palaikėme, protegavome, jei norite“, – socialiniame tinkle „Facebook“ rašo G.Grina ir priduria, kad tiesa, žinojimas atsiranda tada, kai atsiranda teismo sprendimai arba kai žvalgybos institucija nusprendžia kažką išslaptinti.

Praėjusią savaitę prezidentė Dalia Grybauskaitė pareiškė per devynerius vadovavimo šaliai metus negaudavusi susistemintos informacijos apie koncerno „MG Baltic“ poveikį politiniams procesams, jos patarėjas Mindaugas Lingė atmetė kaltinimus, kad šalies vadovė žinojo apie „MG Baltic“ poveikį E.Masiuliui.

„Šie faktai rodo, kad prezidentės teiginiai, jog ji neturėjo informacijos apie Liberalų sąjūdžio sąsajas su „MG Baltic“ gali būti pagrįsti. Tikėtina, kad tokios informacijos apskritai nebuvo. Dabar gi, keistomis aplinkybėmis atsiradusi slapta, tačiau išviešinta su liberalais susijusi pažyma tapo servetėle batams valyti, o likusios 12 pažymų niekam neskelbiamos“, – komentuoja E.Gentvilas.

Liberalų sąjūdis žada kreiptis į teismą „dėl partijos dalykinės reputacijos menkinimo ir keturių VSD pažymoje išdėstytų teiginių paneigimo. Bus prašoma paneigti teiginius, kad partija buvo įkurta „MG Baltic“, kad partija faktiškai kontroliuojama šio koncerno, taip pat – pilnai kontroliuojama ir kad 2006 metais partijai pirmininkas buvo parinktas“.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto tyrime dėl neteisėtos verslo įtakos politiniams procesams išslaptintoje VSD medžiagoje teigiama, kad 2006 metais įsteigtas Liberalų sąjūdis buvo koncerno „MG Baltic“ ilgalaikis politinis projektas, kontroliuojamas koncerno vadovų.

Išslaptintame rašte nurodoma, kad koncernui „MG Baltic“ siekiant eliminuoti pagrindinius konkurentus statybų versle sostinėje, pasirinktas „politinis“ scenarijus įsteigti faktiškai „MG Baltic“ kontroliuojamą partiją“.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Liberalų sąjūdžio centrinė būstinė Vilniuje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Liberalų sąjūdžio centrinė būstinė Vilniuje

Liberalų sąjūdis įkurtas 2006 metais, kai dalis partijos narių dėl konfliktų su Artūru Zuoku buvo pašalinti arba patys paliko Liberalų ir centro sąjungą.

VSD rašte teigiama, kad politinės korupcijos byloje įtariamas buvęs liberalų vadovas Eligijus Masiulis buvo „pasirinktas“ tapti naujai steigiamos partijos vadovu, nes kitas pretendentas – P.Auštrevičius – buvo įvardytas kaip netinkamas“. Tačiau steigiant partiją 2006 metais E.Masiulis pirmininko rinkimuose nedalyvavo.

Liberalų sąjūdis ketina kreiptis į teismą dėl partijos dalykinės reputacijos menkinimo ir keturių VSD rašte išdėstytų teiginių paneigimo.

Kaip praneša liberalai, bus prašoma paneigti teiginius, kad partija buvo įkurta „MG Baltic“, kad partija faktiškai kontroliuojama šio koncerno, taip pat – pilnai kontroliuojama ir kad 2006 metais partijai pirmininkas buvo parinktas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas