Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 09 28

E.Macronas Vilniuje: jei norime, kad taika Europoje įsigalėtų ilgam laikui, turime dirbti su Rusija

Jei norime, kad taika Europoje įsigalėtų ilgam laikui, turime dirbti su Rusija, tačiau neturime naivumo ir esame reiklūs, sakė Lietuvoje besilankantis Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas. Jis siūlė, kad Baltarusijos konflikte tarpininkautų Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija.

Prezidentas Gitanas Nausėda sakė, kad su E.Macronu apsikeitė nuomonėmis dėl Baltarusijos, Rusijos, NATO ateities, Prancūzijos prezidentui padėkojo už šios šalies indėlį į regiono saugumą.

„Baltarusijos klausimu sutarėme, ES negali gaišti laiko, ji turi padaryti viską, kad sankcijos, kurios yra apsvarstytos ir pasiūlytos, būtų patvirtintos artimiausiame Europos Vadovų Tarybos posėdyje“, – kalbėjo G.Nausėda.

G.Nausėda pakartojo, kad A.Lukašenka nelaimėjo rinkimų, negalima jo vadinti legitimiu Baltarusijos prezidentu.

E.Macronas sakė su G.Nausėda aptaręs įvykius Baltarusijoje. „Prancūzai visada yra laisvės gynėjų pusėje, turime išgirsti, kad protestuotojai prašo laisvės ir demokratijos“, – sakė jis.

Prancūzijos prezidentas paragino Baltarusijos valdžią sustabdyti savavališkus sulaikymus, prievartinius išvežimus iš šalies, veiksmus prieš Koordinacinę tarybą, taip pat ragino paleisti savavališkai sulaikytus asmenis ir „gerbti tikruosius rinkimų rezultatus“.

„Prancūzija palaiko baltarusių tautą siekiant surasti politinį sprendimą atsižvelgiant į ne vieną savaitę taikiai ir masiškai reiškiamus lūkesčius“, – sakė jis.

E.Macronas patvirtino, kad antradienį susitiks su Baltarusijos rinkimų nugalėtoja pasiskelbusia Sviatlana Cichanouskaja, kuri netrukus po balsavimo atvyko į Lietuvą.

„Mūsų prioritetas – pasmerkimas ir sankcijos. Žinoma, tuo pat metu reikia imtis tarpininkavimo. Dabar reikia išvengti šio konflikto geopolitizacijos, reikia, kad sprendimas būtų baltarusiškas, kad perėjimas būtų taikus, kad jame nedalyvautų kitos šalys, ir kad galėtų būti pripažintos visos pilietinės visuomenės dalys“, – kalbėjo E.Macronas.

Pasak Prancūzijos prezidento, tarpininkauti galėtų Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija (ESBO). Anot E.Macrono, su tuo jau sutiko Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, dabar reikia, kad sutiktų ir Vakarų neteisėtu laikomas prezidentas Aliaksandras Lukašenka.

„Mes pasiūlėme, kad ESBO įsipareigotų, taip pat ir Prancūzija darys viską, ką gali, kad šis tarpininkavimas įvyktų, ir kad mes galėtume judėti į priekį“, – po susitikimo su G.Nausėda sakė E.Macronas.

Vizito Lietuvoje išvakarėse E.Macronas pareiškė, kad A.Lukašenka „turi trauktis“.

Baltarusijoje protestai kilo rugpjūčio 9 dieną paskelbus, neva per 80 proc. balsų surinko ir prezidentu buvo perrinktas ilgametis šalies vadovas A.Lukašenka. Taikios demonstracijos malšinamos areštais ir jėga: pranešama, kad nuo protestų pradžios suimta per 12 tūkst. žmonių, išėjusieji iš izoliatorių pasakoja apie kankinimus.

Europos Sąjunga (ES) praeitą savaitę paskelbė nelaikanti rupjūčio 9-osios rinkimų sąžiningais, o A.Lukašenkos – teisėtu Baltarusijos vadovu.

E.Macronas po susitikimo su G.Nausėda sakė besitikintis, kad greitai ES skirs sankcijas baltarusių pareigūnams. Jis pakartojo nepripažįstąs A.Lukašenkos prezidentu.

Lietuva, kartu su kitomis Baltijos šalimis, jau skyrė sankcijas baltarusių pareigūnams, įskaitant A.Lukašenką, kuriuos laiko atsakingais už rinkimų klastojimą ir smurtą prieš protestuotojus.

ES vadovams kol kas nepavyko susitarti dėl sankcijų baltarusių pareigūnams, pranešama, kad jas blokuoja Kipras, norintis daugiau Bendrijos dėmesio konflikte su Turkija.

Anksčiau žiniasklaida skelbė, kad preliminariame ES sankcijų sąraše nėra A.Lukašenkos – esą jo įtraukimą blokuoja Vokietija, Prancūzija ir Italija. Anot žiniasklaidos, šių šalių lyderiai nori pasilikti dialogo su A.Lukašenka galimybę.

Dialogas su Rusija

E.Macronas tikino paaiškęs G.Nausėdai, kodėl Prancūzija ėmėsi iniciatyvos kalbėtis su Rusija.

„Norime turėti skaidrų, nenaivų dialogą su Rusija. Rusija – šalia esanti galybė, ir aš norėjau, kad kiekviename diskusijų etape būtumėte informuoti apie mūsų požiūrį, būtumėte informuoti, kaip vyksta darbai į priekį ir ko būtų galima pasiekti“, – teigė Prancūzijos prezidentas.

Anot E.Macrono, dialogas su Rusija svarbus iš strateginės pusės, tačiau „praeitis irgi yra labai svarbi“.

„Tai sakau su labai didele pagarba. Žinau, kad ši šalis išgyveno labai skaudžias žaizdas. <...>

Žinau, ką jums reiškia kalbėti apie strateginį dialogą su Rusija, todėl jums tai sakau labai atvirai. Tas dialogas, kurį mes kuriame, mes tai darome labai pagarbiai su savo Europos partneriais, ir visa tai vyksta labai skaidriai. Ir tikiu, kad galime sukurti XXI a., kuriame bus išspręsta daugelis su mūsų kaimynyste susijusių konfliktų“, – pridūrė jis.

Anot Prancūzijos prezidento, bendradarbiavimas su Rusija reikalingas taikai Europoje.

„Jei norime, kad taika Europoje įsigalėtų ilgam laikui, turime dirbti su Rusija. Nes turime bendrą geografiją ir praeitį. Ir kartais, žinoma, mes išgyvename sunkių dalykų, čia jūs išgyvenote represijas, žmonės žuvo, bet negalime gyventi taip, tarsi Europa būtų toli nuo Rusijos“, – kalbėjo E.Macronas.

Prancūzijos vadovas kalbėjo apie siekį sukurti saugumo, atnaujinto bendradarbiavimo, pasitikėjimo architektūrą, kuri leistų nekilti įtampai ir kovoti su kibernetinėmis atakomis, dezinformacija ir destabilizacija.

„Būtent sustiprinant ES suverenumą ir saugumą, o tai mes darome nuo pat pradžių, ir turint šį dialogą, mes būsime stipresni ir turėsime didesnį suverenumą. Tai mūsų darbotvarkė. Mes neturime jokio naivumo, esame labai pagarbūs ir reiklūs Rusijai“, – sakė jis.

E.Macronas išreiškė paramą Kremliaus kritikui Aleksejui Navalnui, kuris buvo apnuodytas nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“.

„Dabar vyksta tyrimas, vyko nacionalinės ekspertizės, Prancūzija, Vokietija, Švedija pateikė savo ekspertizes. Ir mums yra visiškai aišku, kad buvo panaudotas cheminis ginklas“, – sakė jis.

Pasak Prancūzijos prezidento, dabar vyksta techniniai darbai, bus priimti sprendimai, o tuomet reikės imtis veiksmų.

„Visų pirma reikės, kad įvyktų išaiškinimas. <...> Visų pirma, tai yra bandymas nužudyti, agresija, įvykdyta Rusijoje prieš Rusijos (valdžios) oponentą su rusiška chemine medžiaga „Novičiok“. Todėl Rusija turi išaiškinti situaciją. Šiandien tarptautinė bendruomenė turi paprašyti Rusijos išaiškinimų ir turi būti priimti sprendimai“, – tikino E.Macronas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai