Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 06 18

E.Pašilis su G.Nausėda aptarė pokyčius siekiant teisėsaugos sistemos skaidrumo

Antradienio popietę prezidentūroje įvyko generalinio prokuroro Evaldo Pašilio ir išrinktojo prezidento Gitano Nausėdos susitikimas. Generalinio prokuroro teigimu, susitikimo metu išrinktasis šalies vadovas jam neišsakė priekaištų, bet kėlė teisėsaugos sistemos skaidrinimo, depolitizavimo klausimus. E.Pašilis nurodė kalbėjęs apie prokurorų atrankos modelio pokyčius, neigė, kad generalinėje prokuratūroje egzistuoja nepotizmas.
Evaldas Pašilis
Evaldas Pašilis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Kategoriškai tam nepritarčiau, – į klausimą, ar pritaria, kad Generalinėje prokuratūroje egzistuoja nepotizmas, atsakė E.Pašilis. – Su išrinktuoju prezidentu buvo vienas iš klausimų, kaip būtų galima skaidrinti pačias [prokurorų] atrankas, įvedant galbūt daugiau objektyvių duomenų, pačią sudėtį, kokia turėtų būti proporcija. Šiandien dienai yra 7 nariai, 3 iš jų visuomenės atstovai [...].“

Generalinis prokuroras sakė bendrais bruožais G.Nausėdai pristatęs prokuratūros funkcijas, veiklą, kaip veikia sistema, taip pat – kaip vyksta prokurorų atrankos.

„Paaiškinau, kaip vyksta atrankos. Jos atitinka tarptautinių ekspertų rekomendacijas, kad yra keli etapai: iš pradžių yra pretendentas išreitinguojamas balais, vėliau antras etapas – tinkamiausių sąrašas, tinkamiausi žmonės. Ir kokie bebūtų geriausi ar draugai, ar krikšto tėvai, patikėkit, jei jie neturės nei kompetencijos, nei gebėjimų, jie negalės užimti tų pareigų. Bet, kaip minėjau, tobulintinų dalykų tikrai yra“, – kalbėjo E.Pašilis.

Dėl nepotizmo kaltinamas ir jis pats – šių metų kovą savo dukros krikštatėvį Julių Gelumbauską paskyrė Panevėžio apylinkės prokuratūros vadovu, nors jis surinko mažiausiai balų atrankoje tarp pretendentų.

E.Pašilis teigė susidaręs įspūdį, kad naujai išrinktam prezidentui prokuratūros darbas rūpi.

„Iš viešos erdvės matėsi, kad šitam prezidentui yra aktualu ir rūpi prokuratūros nepriklausomumas, depolitizavimas. Aptarėm, ką galima būtų padaryti, kad sistema tikrai būtų skaidresnė, kad būtų visuomenei atsakyta į pačius svarbiausius klausimus ir ką galima kartu daryti ateity“, – dėstė E.Pašilis.

Klausiamas dėl savo darbo, ar išgirdo priekaištų, generalinis prokuroras atsakė: „Bent jau priekaištų neteko girdėti.“

A.Zabarauskas: reikia prižiūrėti, kad nesiveistų piktžolės

G.Nausėdos atstovas spaudai Aistis Zabarauskas žurnalistams teigė, kad išrinktojo prezidento ir generalinio prokuroro susitikimo tikslas buvo sužinoti, kaip veikia sistema, kokios yra problemos.

„Išrinktajam prezidentui, ir jis tą pabrėžė pokalbio metu, yra labai svarbūs keli klausimai. Pirmiausia, prokuratūros depolitizavimas, nepriklausomumo nuo politikų kišimosi užtikrinimas, ir taip pat sistemos skaidrumas – kad visuomenei kiltų mažiau klausimų tiek dėl prokurorų atrankos, tiek dėl darbo principų“, – komentavo A.Zabarauskas.

Klausiamas, ar prokuratūra politizuota, kad ją reikia depolitizuoti, G.Nausėdos atstovas atsakė: „Mes manome, kad tai yra nuolatinis darbas rūpintis, kad taip neatsitiktų. Palyginti galima su sodais [...] – jei užleisi lysvę, joje pradės veistis piktžolės. Nuolatinis darbas yra prižiūrėti, kad taip neįvyktų.“

Palyginti galima su sodais [...] – jei užleisi lysvę, joje pradės veistis piktžolės.

Nors teisėsauga turi daug autonomijos, sistema „iki šiol funkcionuoja nepatenkinamai“, pirmadienį „Lietuvos ryto“ laidai „Lietuva tiesiogiai“ sakė G.Nausėda.

Jo manymu, reikia aiškintis, ar turima autonomija „yra pakankama visais atžvilgiais“, ar ji nelemia teisėsaugos sistemos uždarumo.

„Yra sprendimų, kurie, net ir pateikus daugiau informacijos visuomenei, yra nesuprantami. Šiuo tikslu tikrai reikia daugiau atvirumo, visuomenės įsitraukimo. Teisėsauga turi matyti, kad ji nėra kažkoks izoliuotas indas valstybėje, kuriame verda neaiškus skystis“, – dėstė išrinktasis prezidentas ir kėlė idėją steigti teisingumo tarybą.

Jis, kaip prezidentas, žadėjo nemėginti naudotis teisėsaugos institucijomis „siekiant savo kažkokių politinių tikslų“ ir tikino, kad reikia aiškintis situaciją prokuratūroje.

Pokyčių prokuratūroje tikisi „valstiečiai“

Imtis pokyčių prokuratūroje G.Nausėdą paragino ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderis Ramūnas Karbauskis. Esą, jei naujai išrinktas prezidentas užtikrins sistemos nepriklausomumą, Seimas atsisakys visų savo parlamentinių tyrimų ir perduos juos prokuratūrai.

„Jeigu naujasis prezidentas iš tikrųjų imsis spręsti Lietuvos prokuratūros klausimus, kad tos abejonės, kurios buvo išsakytos žiniasklaidoje apie tai, kad prokurorams buvo daroma įtaka, bylos nutraukiamos, jeigu bus pokyčiai prokuratūroje, mes manome, kad reikia nutraukti visus tyrimus Seime“, – kalbėjo R.Karbauskis, kurio pasisakymą citavo BNS.

Parlamentas, anot politiko, buvo priverstas imtis tyrimų, pavyzdžiui, ekonominės krizės priežasčių, nes prokuratūra nepasitikima.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Agnė Širinskienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Agnė Širinskienė

Pastaruoju metu Seimo laikinosios tyrimo komisijos posėdžiuose liudija buvę prokurorai, kalbantys apie nepotizmą prokuratūroje, spaudimą tiriant bylas. Komisija, anot jos pirmininkės Agnės Širinskienės, reaguodama į liudijimus diskutuos, kaip turėtų keistis prokurorų ir teisėjų atrankos modelis – bus svarstoma, ar atrankos galėtų būti skundžiamos.

Generalinė prokuratūra anksčiau nurodė neturinti informacijos apie galimą aukštų politikų kišimąsi į bylų tyrimą, neteisėtą persekiojimą ar poveikį tyrimams. Viešus teiginius apie galimą politikų kišimąsi į kai kuriuos ikiteisminius tyrimus pasiūlyta aiškintis ir vertinti Prokurorų etikos komisijai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito