Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 07 02

Eglė: kam ta donoro kortelė, jei po mano mirties dėl organų spręs „juodųjų transplantologų“ mafija tikintys tėvai?

„Donoro kortelę turiu ir sutikimą po mirties paaukoti savo organus pasirašiau prieš daugiau nei dešimt metų. Apie tai pasakiau artimiesiems, tačiau jau tuomet tokiam mano pasirinkimui tėvai prieštaravo. Neseniai sužinojau, kad visgi ne mano, o jų valia po mano mirties būtų svarbiausia. Dar daugiau – niekas nesikeis net ir tada, jei numanomas donorystės modelis bus įtvirtintas įstatymu. Tai kam visa tai?“ – sako vilnietė Eglė.
Transplantuojamos kepenys
Transplantuojamos kepenys / Kauno klinikų archyvo nuotr.

Eglė teigia, kad parengtos įstatymo pataisos dėl numanomo sutikimo modelio iš esmės nieko nepakeis – galutinis sprendimas paliekamas giminėms.

Kauno klinikų Intensyviosios terapijos klinikos vadovas doc. dr. Tomas Tamošuitis sako, kad Lietuvoje iki šiol buvo vienas atvejis, kai mirusio sutuoktinio – potencialaus donoro – organus atsisakė aukoti jo žmona, nors vyras ir turėjo donoro kortelę.

Tačiau, anot jo, ne viskas yra taip paprasta, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio, o Seimui teikiamos įstatymo pataisos medikams svarbios, nepaisant to, kad viskas vyktų panašiai, kaip yra dabar.

Nacionalinio transplantacijos biuro direktorė Audronė Būziuvienė sako, kad Lietuvoje per metus miršta apie 40 tūkst. žmonių, potencialiais donorais iš jų tampa apie 120, o efektyviais – apie 50 žmonių.

Dukters sprendimui prieštarauja tėvai

Kaip sakė Eglė, jos tėvai, sužinoję dukters valią, tokio jos pasirinkimo nesuprato. „Jie aiškino, kad neva jei mane po avarijos atvežtų į ligoninę, tai gydytojai, piniginėje atradę donoro kortelę, negelbėtų manęs, nes neva jiems kažkas „atsidėkoja“ už donorus.

Puikiai suprantu, kad tai – visiška nesąmonė, tačiau buvau šventai įsitikinusi, kad ne tėvams tai spręsti. Todėl gyvenau rami. Pasirodo, kad nieko panašaus, o mano sutikimas reiškia visišką nulį“, – kalbėjo Eglė.

Moteris yra netekėjusi, tačiau gyvena su partneriu, kuris jokios juridinės teisės po Eglės mirties neturėtų. Jos vaikai – nepilnamečiai.

Ar man tuoktis vien dėl to, kad mano artimiesiems, melagienų išplautomis smegenimis, neleistų nepaisyti mano sprendimo?

„Vadinasi, pagal galiojančią ir galiosiančią tvarką, jei man kas nutiktų, tai medikai pirmiausiai turėtų atsiklausti mano tėvų, kurie tiki, kad skiepuose yra magnetų, nečipuoja katino, nes galvoja, kad per čipą juos kažkas galės sekti ir vis dar tiki „juodųjų transplantologų“ mafija.

Kamon, Nemira, kaip pasakytų klasikai. Jei jau sugalvojame kažką keisti, gal galėtų įstatymas veikti taip, kad asmens sutikimas po mirties aukoti organus būtų prilygintas nesutikimui ir būtų laikomas mano geležiniu valios išreiškimu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas