Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Elektrėnų savivaldybėje ieškoma, kas skleidžia nemalonius kvapus

Aplinkos ministerija ieško, kas Elektrėnų savivaldybėje skleidžia nemalonius kvapus, ir svarsto, kaip sumažinti blogą kvapą Kazokiškių sąvartyne.
Kazokiškių sąvartynas
Kazokiškių sąvartynas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Aplinkos ministras Simonas Gentvilas pirmadienį lankėsi Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centro (VAATC) sąvartyne Kazokiškėse, kur su vietos bendruomenių atstovais, vietos politikais, VAATC direktoriumi Tomu Vaitkevičiumi aptarė nuo sąvartyno sklindančių nemalonių kvapų problemą, pranešė ministerija.

„Suprantamas Kazokiškių ir Elektrėnų gyventojų pasipiktinimas dėl nemalonių kvapų, kurie neigiamai veikia gyvenimo kokybę. Jie pagrįsti“, – teigė ministras.

Anot jo, vykdyti patikrinimai parodė, jog Kazokiškių sąvartynas gali sumažinti šių kvapų sklaidą.

Pirmiausia, tartasi trigubai padidinti probiotikų, kurie padeda neutralizuoti kvapus, naudojimą sąvartyne.

Taip pat sutarta, kad šiltesnėmis dienomis, kai atliekų puvimo procesas ypač suintensyvėja dėl aukštesnės temperatūros, nebūtų vykdomi darbai, kurie prisideda prie kvapų skleidimo.

Svarstoma ir sąvartyno sanitarinės apsaugos zonos registracija. Aplinkos ministerijos teigimu, tai padėtų ne tik sulaikyti kvapus, bet ir išvengti miškų kirtimo aplinkinėse teritorijose.

Be to, sutarta paskirti VAATC atstovą, kuris užtikrintų nuolatinį ir tiesioginį bendravimą su vietos gyventojais, kad jų nusiskundimai būtų greitai ir efektyviai sprendžiami.

Elektrėnų savivaldybės gyventojai jau kurį laiką skundžiasi blogais kvapais, anot jų, sklindančiais nuo Kazokiškių sąvartyno. Pasak vietos bendruomenės, aitrus pūvančių šiukšlių dvokas ypač sustiprėja vakarais ir naktimis.

„Su tais kvapais mes kovojame ne pirmus metus. Bet šią vasarą situacija tapo kritinė. Kazokiškių sąvartyne prasidėjus atliekų stumdymo darbams, smarvė tapo nebepakeliama. Ji laikosi ir dieną, ir naktį“, – rugsėjį per spaudos konferenciją Seime sakė Elektrėnų savivaldybės tarybos narys Rimantas Baravykas.

Sąvartyno atstovai savo ruožtu tvirta dirbantys pagal reikalavimus.

Aplinkos apsaugos agentūra šiuo metu vykdo aplinkos oro kokybės tyrimus šioje teritorijoje. Vertinami amoniako, sieros vandenilio ir lakiųjų organinių junginių kiekiai.

Tyrimai atliekami ne tik Kazokiškių sąvartyne, bet ir aplinkinėse įmonėse: bendrovėje „Zelvė“, „Alesnikų paukštyne“, Elektrėnų komunaliniame ūkyje, įmonėse „Vievio paukščiai“ „Tvari energija“.

Jų rezultatai bus pateikti artimiausiomis savaitėmis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito