Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti
2021 01 21

G.Nausėda: realu iki vasaros paskiepyti 70 proc. suaugusių žmonių

Europos Vadovų Tarybos susitikime šalių lyderiai sutarė toliau stiprinti valstybių narių bendradarbiavimą siekiant kovoti su virusu, pandemijai nenustojant siautėti visame žemyne, skelbia „Euronews“. Prezidentas Gitanas Nausėda susitikime teigė, kad iki vasaros nuo koronaviruso paskiepyti 70 proc. suaugusių asmenų Europos Sąjungoje (ES) yra ambicingas, bet pasiekiamas tikslas.

Anot „Euronews“, susitikime, kurio šeimininkas buvo EVT Prezidentas Charlesas Michelis, didžiausią susirūpinimą Europos lyderiams kėlė kai kurios naujos ir itin užkrečiamos koronaviruso atmainos.

Belgijos ministras pirmininkas Alexanderis De Croo ketina siūlyti uždrausti nebūtinas keliones tarp Europos Sąjungos šalių, kad sumažintų naujų viruso atmainų plitimą, skelbia „Euronews“.

Tuo metu Vokietijos Vyriausybė tai mato kaip kraštutinę priemonę. Anot „Euronews“, nei viena ES narė nenori visiškai uždaryti valstybių sienų.

G.Nausėda: būtina reikšmingai padidinti vakcinų tiekimą ES šalims narėms

Lietuvos Prezidento G.Nausėdos teigimu, ES kolektyvinio imuniteto tikslas yra rimtas įsipareigojimas šalių narių piliečiams ir šį įsipareigojimą privalu pagrįsti realiais veiksmais, rašoma Prezidentūros pranešime spaudai.

„Europos Komisijos siūlymas paskiepyti 70 proc. suaugusių ES piliečių, taip suformuojant kolektyvinį imunitetą kiekvienoje iš šalių narių, yra ambicingas. Kad jis būtų pasiektas, svarbu užtikrinti dviejų pagrindinių prielaidų įgyvendinimą: vakcinų tiekimo spartinimą ir deramą pasirengimą masiniam skiepijimui nacionaliniu lygiu“, – susitikime teigė G.Nausėda.

Lietuvos Prezidentas akcentavo, kad būtina reikšmingai padidinti vakcinų tiekimo apimtis į visas ES šalis. Taip pat svarbu užtikrinti vakcinų tiekimo proceso skaidrumą ir atvirumą. Tai galima įgyvendinti sudarius ilgalaikius vakcinų paskirstymo grafikus, ES institucijoms aktyviai įsitraukiant į visą vakcinos gamybos, pirkimo, logistikos pajėgumų didinimo procesą. Šį lūkestį Prezidentas išreiškė ir prieš EVT sesiją oficialiu Baltijos valstybių lyderių laišku EVT ir Europos Komisijos Pirmininkams Charlesui Micheliui ir Ursulai von der Leyen.

VIDEO: G.Nausėda apie šio vakaro Europos vadovų tarybos sesijos turinį ir JAV prezidento inauguraciją

Lietuvos vadovas pabrėžė pastangų palengvinti vakcinos prieinamumą ES kaimynystės valstybėms svarbą ir pasisakė už ES specialų vakcinacijos pagalbos kaimyninėms šalims mechanizmo sukūrimą.

Sesijoje G.Nausėda pasinaudojo proga ir kreipėsi į ES institucijų vadovus bei šalių narių lyderius, pasmerkdamas Rusijos valdžios veiksmus, suimant ir įkalinant opozicijos lyderį Aleksejų Navalną.

„Turime reaguoti aukščiausiu lygmeniu greitai ir ryžtingai. Rusijos Federacijos valdžios veiksmai neatitinka nei žmogaus teisių ir laisvių principų, nei demokratinių vertybių. Tokie veiksmai privalo sulaukti atsako. Pasiūliau pritaikyti ES visuotinį žmogaus teisių sankcijų režimą Rusijos valdžios atstovams, atsakingiems už neteisėtą A.Navalno įkalinimą“, – teigė G.Nausėda.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius