Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2013 12 05

ES teismas atmetė Briuselio ieškinius Lietuvai dėl valstybės pagalbos žemei įsigyti

Europos Sąjungos (ES) Teisingumo teismas atmetė Europos Komisijos ieškinius dėl valstybės pagalbos žemės ūkio paskirties žemei Lietuvoje, Lenkijoje, Latvijoje ir Vengrijoje įsigyti.
Nenaudojamos žemės sklypas Vilniuje
Nenaudojamos žemės sklypas Vilniuje / 15min.lt/Juliaus Kalinsko nuotr.

Liuksemburge įsikūręs teismas pripažino, kad pagalbos schemomis 2010-2013 metais buvo pagrįstai siekiama kompensuoti struktūrines problemas ir jų paaštrėjimą dėl ekonomikos ir finansų krizės, rašoma pranešime spaudai.

Lietuva, Lenkija, Latvija ir Vengrija 2009 metais gavo ES Tarybos, kurioje atstovaujamos valstybės narės, leidimą naudoti pagalbos schemas iki 2013 metų gruodžio 31 dienos.

ES Komisija, kuri yra vykdomoji ES institucija, apskundė šį sprendimą kaip nesuderinamą su vidaus rinka, tačiau Liuksemburgo teismas nusprendė, kad krizės metu priemonės buvo pateisinamos.

„Priimdama ginčijamus sprendimus Taryba atsižvelgė į esminį aplinkybių pasikeitimą, susijusį su 2008 ir 2009 metų ekonomikos ir finansų krizės sukeltomis pasekmėmis šių valstybių žemės ūkio sektoriui“, – paskelbė Liuksemburgo teismas.

Teismo pranešime nurodoma, kad didžiausia pagalbos suma atitinkamai yra 55 milijonai litų, 400 milijonų Lenkijos zlotų, 8 milijonai Latvijos latų ir 4 mlrd. Vengrijos forintų.

Žemės ūkio ministerija teigia, kad valstybės pagalba numatė galimybę įsigyti žemę išsimokėtinai per 15 metų, pradedant pirmąją 10 proc. įmoką (jauniesiems ūkininkams 5 proc.) sumokant antraisiais metais. Taip pat pagal ją buvo suteikiama pirmumo teisė įsigyti valstybinės žemės sklypus ne aukcionuose už rinkos kainą.

Jauniesiems ūkininkams iki 40 metų žemės kainai buvo taikomas 0,6 kainos mažinimo koeficientas, o jei jie žemę pirkdavo išsimokėtinai – 0,75 koeficientas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas