Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 11 21

Etikos sargai pažeidimų svarstant LRT tyrimo išvadas neįžvelgė: tikisi protingumo principo

Praėjusią savaitę Seimas negalėjo priimti tyrimo dėl LRT išvadų, nes Seimo etikos ir procedūrų komisija gavo skundą dėl galimo Seimo statuto pažeidimo. Seimo etikos sargai, svarstydami konservatorių frakcijos skundą, nusprendė, kad Statutas nepažeistas. Už tai balsavo 7 Seimo etikos ir procedūrų komisijos nariai, susilaikė 2.
Lietuvos radijas ir televizija
Lietuvos radijas ir televizija / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Tai reiškia, kad tyrimo dėl LRT išvados vėl gali būti įtrauktos į Seimo plenarinių posėdžių darbotvarkę. Klausimas buvo įtrauktas į ketvirtadienio darbotvarkę, tačiau vėliau išbrauktas.

Komisija svarstė, ar Seimas nepažeidė statuto, kai nusprendus nutarimo projektą tobulinti, tai buvo pavesta Seimo Kultūros komitetui, o ne tyrimą atlikusiai komisijai.

„Mes kalbame apie nutarimo projektą, o ne apie tyrimo koregavimą. Tai visai kas kita. Juk ir Kultūros komitetas nenagrinėjo ir nekeitė turinio, bet [sprendė], ar pritarti pačiam tyrimo projektui.

Konstatuojame, kad nepritarus pagrindinio komiteto nutarimo projektui, balsų dauguma buvo paskirtas Kultūros komitetas. Nei Seimas, nei pagrindinis, nei papildomas komitetas neturi teisės keisti laikinosios tyrimų komisijos išvados. [...] Joks komitetas neturėjo galimybės turinio pakeisti, nes laikinoji komisija atliko savo darbą ir jį pabaigė“, – aiškino Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkė Rita Tamašunienė.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Rita Tamašunienė
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Rita Tamašunienė

Siūlyta komisijos išvadai pritarti bendru sutarimu, bet tam paprieštaravo Liberalų sąjūdžio frakcijos narė Viktorija Čmilytė-Nielsen. Ji ir Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys Antanas Matulas balsuodami susilaikė.

„Jeigu jau išvadai nepritarta, reiškia, kad turėtume grąžinti laikinajai komisijai, kad ji savo išvadą redaguotų“, – kalbėjo A.Matulas.

Komisijos pirmininkė R.Tamašunienė akcentavo, kad komisijai išvados grąžinti nėra galimybės, nes ji jau baigė darbą.

Jeigu Seimas išvadų projektui, grįžusiam į plenarinių posėdžių salę, vėl nepritartų, jis galėtų būti teikiamas tobulinti kitam komitetui, bet komisijos posėdyje jo nariai diskutavo besitikintys protingumo principo, kad ijis kaskart nekeliautų iš vieno į kitą komitetą.

„Jeigu mes laikomės tokios interpretacijos, perduosim [išvadų projektą] vis naujiems komitetams iki pergalės“, – kalbėjo V.Čmilytė-Nielsen.

Seimo etikos sargams konservatoriai dėl galimų Seimo statuto pažeidimų yra pateikę ne vieną skundą. Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos taip pat nariai mano, kad Seimo valdyba nepagrįstai atsisakė užsakyti nepriklausomą ekspertinį išvadų dėl LRT valdymo, finansinės ir ūkinės veiklos vertinimą.

Laikinosios Seimo komisijos išvados, kuriame rekomenduojama keisti LRT valdymo modelį (mažinant Tarybos galias ir siejant jų narių kadencijas su skiriančiųjų institucijų kadencijomis), susilaukė daug kritikos ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje. LRT generalinė direktorė Monika Garbačiauskaitė-Budrienė tokius siūlymus vadina atviru keliu į nacionalinio transliuotojo politizavimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas