Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti
2019 12 05

Europiniuose apdovanojimuose – ir lietuvių sėkmė

Trečiadienio vakarą Berlyne surengtuose Politikos inovacijų apdovanojimuose buvo įvertintas ir projektas iš Lietuvos. Kategorijoje „Gerovė“ geriausiu paskelbta programos „Kurk Lietuvai“ iniciatyva „GovTech Lab“.
Politikos inovacijų apdovanojimai Berlyne
Politikos inovacijų apdovanojimai Berlyne / Sebastian Philipp, Politikos inovacijų institutas

Politikos inovacijų apdovanojimuose nugalėtojais paskelbti projektai iš septynių šalių: Bulgarijos, Suomijos, Vokietijos, Italijos, Lietuvos, Nyderlandų ir Jungtinės Karalystės.

Tarp 80 šių apdovanojimų finalininkų buvo šeši projektai iš mūsų šalies.

Sebastian Philipp, Politikos inovacijų institutas/Politikos inovacijų apdovanojimai Berlyne
Sebastian Philipp, Politikos inovacijų institutas/Politikos inovacijų apdovanojimai Berlyne

Skatina naujausių technologijų naudojimą

Laimėtoju iš Lietuvos paskelbto projekto „GovTech“ tikslas – skatinti naujausių technologijų naudojimą viešajame sektoriuje, taip efektyvinant jo veiklą, suteikiant geresnes paslaugas gyventojams bei darant tikslesnius viešosios politikos sprendimus.

„Technologijos šiandien neišvengiamai keičia vis daugiau sričių, viena iš jų – viešasis sektorius. Nuo viešojo sektoriaus inovatyvumo priklauso mūsų visų, gyventojų, gerovė – technologiniai sprendimai viešajame sektoriuje padeda užtikrinti saugumą kelyje, taupyti medikų laiką, priimti duomenimis paremtus sprendimus viešojoje politikoje, prisideda prie įvairiausių kitų sričių“, – sakoma „GovTech Lab“ interneto svetainėje.

Nurodoma, kad „GovTech“ laboratorija, kurios pagalba susitinka viešojo sektoriaus iššūkiai ir technologiniai sprendimai, sukurta tam, kad viešojo sektoriaus neaplenktų naujausi technologiniai sprendimai.

„Laboratorijoje bet kuri viešoji institucija, organizacija ar įstaiga gali dalintis savo iššūkiais, ir verslai, mokslininkai, piliečiai gali siūlyti jos sprendimą. „GovTech Lab“ tikslas – jungti technologijų kūrėjus su realiais iššūkiais, kurių reikia visuomenės gerovei, skatinti „GovTech“ startuolių atsiradimą jungiant juos su potencialiais investuotojais ir viešojo sektoriaus klientais bei dalintis žiniomis apie naujausias technologijas su viešojo sektoriaus darbuotojais“, – teigiama projekto interneto svetainėje.

Kiti lietuviški projektai

Politikos inovacijų apdovanojimų kategorijoje „Darbo vietos“ Lietuvai atstovavo projektas iš Guostagalio Pakruojo rajone. 2017 metais įkurtas vietos paslaugų centras teikia socialinę pagalbą pagyvenusiems ir socialiai pažeidžiamiems žmonėms.

Senyvo amžiaus žmonėms teikiamos tokios paslaugos, kaip žolės pjovimas, sodo darbai, maisto gaminimas ir panašiai. Socialius pažeidžiamus asmenis specialistai moko socialinių įgūdžių, auginti daržoves, gaminti sveiką maistą ir t.t.

Sebastian Philipp, Politikos inovacijų institutas/Politikos inovacijų apdovanojimai Berlyne
Sebastian Philipp, Politikos inovacijų institutas/Politikos inovacijų apdovanojimai Berlyne

Nominacijoje „Civilizacija“ į finalą pateko projektas iš laikinosios sostinės „Kauno iššūkis“.

Nurodoma, kad įgyvendinant jį jaunimas yra kviečiamas spręsti kultūrinius iššūkius gimtajame mieste.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Visvaldas Matijošaitis
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Visvaldas Matijošaitis

Kategorijoje „Demokratija“ buvo nominuotas projektas „Žinau, ką renku“.

Tai – nešališkas politikos stebėsenos tinklas, kuriame dalyvaujantis jaunimas skatina piliečius sąmoningai viešajame gyvenime dalyvauti tiek prieš rinkimus, tiek po jų.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Debatai su Lietuvos pagrindinių partijų lyderiais
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Debatai su Lietuvos pagrindinių partijų lyderiais

Kategorijoje „Visuomenė“ buvo nominuota programa „Kurk Lietuvai“. Tai – profesinio tobulinimo ir gerosios užsienio praktikos pritaikymo programa Lietuvos viešajame sektoriuje, suteikianti galimybę tarptautinės patirties turintiems profesionalams savo žiniomis ir idėjomis prisidėti prie strateginių Vyriausybės projektų bei modernios Lietuvos ateities kūrimo.

Į apdovanojimus pretendavo ir projektas „Karjeras“ – pirmasis Lietuvoje regioninis karjeros centras Alytuje, taip pat inicijuotas „Kurk Lietuvoje“.

Finalininkus rinko europiečiai

Europinius apdovanojimus organizavo Politikos inovacijų institutas, įsikūręs Austrijoje.

Tai yra tarptautinė organizacija, kurios tikslas – stiprinti demokratiją Europoje ir kitur, plėtojant bei taikant politikos inovacijas.

Iniciatyva gimė 2017 metais.

Apdovanojamos šių sričių politikos inovacijos: gyvenimo kokybės gerinimo, gerovės kūrimo, darbo vietų tobulinimo, gyvenamosios aplinkos gerinimo, kultūros (meno, švietimo ir mokslo), demokratijos stiprinimo, žmogaus teisių gynimo ir bendruomenių ugdymo.

Kaip nurodo organizatoriai, projektai vertinami pagal keturis kriterijus: inovatyvumo laipsnį, įtraukimą, socialinio pasitikėjimo kūrimą ir tvarumą.

Rugsėjo pabaigoje paskelbta, kad vertinimo komisija, kurią sudarė daugiau kaip tūkstantis Europos šalių piliečių, iš daugiau kaip 400 Politikos inovacijų apdovanojimams pristatytų projektų išrinko 80 projektų, patekusių į apdovanojimų finalą.

Iš jų išrinkti aštuoni nugalėtojai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./ Frankas-Walteris Steinmeieris
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./ Frankas-Walteris Steinmeieris

Berlyne vykusių apdovanojimų renginio globėjais buvo Vokietijos ir Austrijos prezidentai Frankas-Walteris Steinmeieris bei Alexanderis Van der Bellenas.

15min žurnalistė renginiuose Berlyne dalyvavo Politikos inovacijų instituto kvietimu. Kelionę apmokėjo ši organizacija. Straipsnio turiniui tai įtakos neturi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius