Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 03 17

Europoje siaučiant paukščių gripui, VMVT įspėja dėl augančios rizikos naminiams paukščiams

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) informuoja, kad didelio patogeniškumo paukščių gripas (H5N8) toliau plinta daugelyje Europos Sąjungos valstybių. Iki šiol labiausiai virusas palietė Prancūzijos paukščių laikymo vietas (426 protrūkiai), nemažai ligos atvejų yra patvirtinusios Vokietija (84), Lenkija (43) bei kitos netolimos šalys, todėl specialistai ragina dar labiau sustiprinti biologinio saugumo priemonių įgyvendinimą ūkiuose, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Paukščiai žiemą
Paukščiai žiemą / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Nors daugelyje Europos šalių yra taikomos apsaugos ir prevencijos priemonės, VMVT duomenimis, paukščių gripas be jau minėtų valstybių nustatytas ir Švedijoje (13), Čekijos Respublikoje (12), Danijoje (7), Vengrijoje (6), Bulgarijoje (4), Italijoje (3), taip pat Olandijoje ir Rumunijoje (po 2), po vieną atvejį užregistravo Belgija, Estija, Suomija, Slovakija. Per šiuos metus jau nustatyta daugiau kaip 600 protrūkių naminių paukščių ūkiuose, kur sunaikinta apie 5,8 mln. paukščių.

Lietuvoje tarp naminių paukščių kol kas patvirtintas tik vienas šios užkrečiamosios paukščių ligos židinys. Tačiau orams šylant ir spartėjant laukinių vandens paukščių migracijai, vis gausesni paukščių būriai praskrenda ar apsistoja Lietuvoje, todėl tikėtina, kad ligos atvejų gali būti nustatyta daugiau.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Paukščiai žiemą
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Paukščiai žiemą

Primename, kad didelio patogeniškumo paukščių gripas Lietuvoje šiemet nustatytas ir laukinėje faunoje – virusas diagnozuotas gulbėms nebylėms Klaipėdos (3 atvejai), Raseinių, Kėdainių ir Kauno (po 1 atvejį) savivaldybėse.

Veterinarijos specialistai ragina paukščių laikytojus dar sykį įsivertinti taikomas biologinio saugumo priemones, ar jos tikrai yra veiksmingos ir gali apsaugoti nuo viruso patekimo iš laukinių paukščių į naminių paukščių ūkius.

Tai, kad šią virusinę ligą nėra lengva ir paprasta suvaldyti, patvirtina Lenkijos pavyzdys. Kaimyninė šalis vos per tris šių metų mėnesius jau pranešė apie 43 protrūkius paukščių laikymo vietose ir net 61 ligos atvejį laukiniams vandens paukščiams. Didelio patogeniškumo paukščiu gripu užkrėstuose Lenkijos ūkiuose visi laikomi paukščiai buvo nugaišinti, nustatomos apribojimų ir stebėsenos zonos, kuriose vykdoma griežta paukščių ir jų produktų judėjimo kontrolė, užkrėsti ūkiai valomi ir dezinfekuojami.

Nors ši paukščių gripo atmaina žmonėms nepavojinga, tačiau gali padaryti didelių nuostolių ūkiams ir visai šalies ekonomikai.

„Nors ši paukščių gripo atmaina žmonėms nepavojinga, tačiau gali padaryti didelių nuostolių ūkiams ir visai šalies ekonomikai. Tad, raginame visus paukščių laikytojus, ypatingai šiuo metu, būti budriais ir laikytis visų rekomendacijų. Taip pat noriu pabrėžti, kad nei gyvi paukščiai ar jų produktai (mėsa, kiaušiniai, plunksnos), nei šalutiniai produktai iš šiuo virusu užkrėstų ūkių kitose šalyse, nei iš apribojimų ar stebėsenos zonų į kitų šalių rinkas nepatenka. Todėl vartotojams nereikėtų baimintis, kad į mūsų šalį iš paukščių gripo paveiktų valstybių pateks užkrėstų paukščių mėsa, kiaušiniai ar paukštienos produktai, nes nėra tam pagrindo“, – sako VMVT direktorius Darius Remeika.

Pastebėjus paukščių gripui būdingų požymių naminių paukščių pulke, ėmus gaišti naminiams paukščiams ar aptikus nugaišusį laukinį vandens paukštį prašoma apie tai pranešti artimiausiam VMVT teritoriniam padaliniui arba šią informaciją pateikti VMVT tel. 8 800 40 403.

Visas rekomendacijas paukščių augintojams ir laikytojams bei nuolat atnaujinamą informaciją rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas