Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 02 11

Europos deleguotąja prokurore paskirta Jurgita Steponavičiūtė-Otto

Europos prokuratūros Kolegija balsavimo metu pritarė Vilniaus apygardos prokuratūros Antrojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokurorės Jurgitos Steponavičiūtės-Otto paskyrimui Europos deleguotąją prokurore, pranešė prokuratūra.
Teismas
Teismas / 123RF.com nuotr.
Temos: 1 Prokuratūra

Vilniaus apygardos prokuratūros prokurorės J.Steponavičiūtės-Otto kandidatūra Europos prokuratūros Kolegijai buvo pateikta Lietuvos generalinės prokurorės Nidos Grunskienės teikimu, gavus Lietuvoje vykusios kandidatų į Europos deleguotuosius prokurorus atrankos komisijos išvadas. Iš viso Komisija įvertino keturis kandidatus.

Atrankos komisijos išvadose nurodoma, kad beveik šešiolika metų prokuratūroje dirbanti prokurorė J.Steponavičiūtė-Otto yra aukštos profesinės kvalifikacijos, iniciatyvi, atsakinga, pareiginga, sukaupusi reikšmingą patirtį organizuojant bei vadovaujant sudėtingiems ikiteisminiams tyrimams, kurie priskiriami ir Europos prokuratūros kompetencijai dėl nusikalstamų veikų ekonomikai ir finansų sistemai.
Pastaruoju metu prokurorė specializavosi organizuojant ir vadovaujant ikiteisminiams tyrimams dėl sukčiavimo bei nusikalstamų veikų, susijusių su turto pasisavinimu, iššvaistymu, nusikalstamu bankrotu, aplaidžiu bei apgaulingu buhalterinės apskaitos tvarkymu.

Prokurorė taip pat turi patirties vykdant baudžiamąjį persekiojimą dėl korupcinio pobūdžio nusikalstamų veikų, yra bendradarbiavusi su Europos Sąjungos institucijomis, savo veikloje taikiusi įvairius tarptautinės teisinės pagalbos įrankius.

Kandidatė įvertinta ir už nuolat keliamą kvalifikaciją, dalyvavimą tiek nacionaliniuose, tiek tarptautiniuose prokurorų kvalifikacijos mokymuose, dalijimąsi patirtimi seminaruose apie ikiteisminių tyrimų problematiką smurto artimoje aplinkoje bylose, nusikaltimų intelektinei nuosavybei ir elektroninio piratavimo temomis.

Už J.Steponavičiūtės-Otto kandidatūrą balsavo visi penki Komisijos nariai. Iš viso Lietuvoje yra paskirti keturi Europos deleguotieji prokurorai.

Europos prokuratūra yra nepriklausoma Europos Sąjungos įstaiga, atsakinga už Sąjungos finansiniams interesams kenkiančių nusikalstamų veikų, įskaitant: sukčiavimą, korupciją, pinigų plovimą, tarpvalstybinį sukčiavimą PVM, tyrimą, kaltinamųjų baudžiamąjį persekiojimą ir perdavimą teismui. Europos prokuratūra pradėjo veiklą 2021 m. birželio 1 d.

ES institucijos ir įstaigos, taip pat prie Europos prokuratūros prisijungusių 22 valstybių narių kompetentingos institucijos privalo pranešti Europos prokuratūrai apie visus nusikalstamus veiksmus, kuriais kenkiama ES biudžetui. Fiziniai asmenys taip pat gali pranešti apie įtariamus sukčiavimo atvejus ir kitas nusikalstamas veikas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas