Tam būtina derinti veiksmus ir tarp skirtingų valstybės institucijų. Išplatintame pranešime spaudai teigiama, kad siekiant išvengti ūmių žarnyno infekcinių ligų, Sveikatos apsaugos ministerijos atstovai kartu su VMVT vadovybe ir kitų institucijų specialistais 2011 m. liepos 29 d. aptarė veiksmus, bendradarbiavimą ne tik centriniame lygyje, bet ir regionuose. Dėl to, veiksmų efektyvumas ir koordinavimas aptartas 2011 m. rugpjūčio 9 d. įvykusiame tarpinstituciniame pasitarime. Jo metu ne tik pasikeista jau atliktų patikrinimų duomenimis, bet ir numatyti tolesni informacijos apsikeitimo mechanizmai, siekiant kuo greičiau išaiškinti galimus infekcijų židinius. Panašūs tarpinstituciniai susitikimai jau buvo Šiauliuose ir kituose miestuose.
VMVT, ruošdamasi Europos vyrų krepšinio čempionatui, savo veiklą suskirstė į tris etapus: pirmas − patikrinti visų viešbučių maisto tvarkymo skyrius, kuriuose gyvens varžybų dalyviai, antras − netoli arenų esančias kavines ir trečias − renginių metu vykdyti nuolatinę kontrolę laikinose prekybos vietose arenų teritorijose.
Įgyvendinant pirmo etapo priemones, VMVT specialistai, bendradarbiaujant su „FIBA Europe“ atstovu „Eurobasket 2011“ Organizaciniu komitetu, patikrino visus 11 rajonų esančius 28 viešbučius, kuriuose gyvens ir maitinsis varžybų dalyviai, svarbūs svečiai bei spaudos atstovai. Patikrinimo duomenys rodo, kad daugeliu atveju nustatyti tik smulkūs savikontrolės, technologijų – temperatūrinio režimo, produktų kaimynystės, laikymo sąlygų pažeidimai, kuriuos įmonės skubiai pašalino. Keliose įmonėse atlikti pakartotini patikrinimai. Deja, 7 viešojo maitinimo įmonėms pagal ATPK skirtos ir piniginės nuobaudos ar net laikinai sustabdyta jų veikla. Šių įmonių sąraše ir tokių stambių viešbučių restoranai kaip „Reval Hotel Lietuva“, UAB „Villon“.
VMVT primena maisto tvarkymo subjektams, kad masinių renginių metu, siekiant maitinti didelį žmonių skaičių, atsiranda didesnė tikimybė maisto tvarkymo reikalavimų pažeidimų, tuo pačiu padidėja ūmių užkrečiamų žarnyno infekcijų ligų grėsmė. Būtina sustiprinti įmonės savikontrolę, laikytis higienos reikalavimų, peržiūrėti asortimentą ir atsisakyti kai kurių rizikingų patiekalų, griežtai laikytis technologijos procesų, naudoti kokybišką žaliavą, įvesti griežtesnę temperatūros parametrų kontrolę, vengti kryžminės taršos, užtikrinti tinkamą pateikiamų patiekalų temperatūrą.
Gyventojams ir svečiams primename, kad apie pastebėtus pažeidimus galima pranešti nemokamu telefonu 8 800 40403.
Pažymime, kad vartotojai turi galimybę pateikti nusiskundimus internetu tiek lietuvių kalba http://vmvt.lt/lt/top/praneskite.mums/nekokybiski.maisto.produktai/ tiek ir anglų kalba http://vmvt.lt/en/consumer.complaints/.