Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2013 09 07 /16:25

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry neperkalbėjo Europos Sąjungos ministrų: jie pripažino Sirijos režimą surengus cheminę ataką, bet atsakomybę perkelia ant Jungtinių Tautų pečių

Vilniuje susirinkę Europos Sąjungos (ES) užsienio reikalų ministrai pripažino, kad cheminio ginklo ataką Sirijoje įvykdė prezidento Basharo al Assado režimas, ir pareiškė, kad atsakingieji turi sulaukti bausmės. Tačiau prieš apsispręsdami dėl tolesnių veiksmų, jie norėtų palaukti Jungtinių Tautų (JT) ginklų inspektorių išvadų.
Cathy Ashton
Cathy Ashton / eu2013.lt

Taip teigiama ministrų pareiškime, kurį šeštadienį, pasibaigus susitikimui, žurnalistams perskaitė Bendrijos vyriausioji įgaliotinė užsienio ir saugumo politikai Cathy Ashton.

Ministrams buvo nelengva suderinti skirtingas nuomones – šeštadienio posėdis, kuriame dalyvavo ir JAV gynybos sekretorius Johnas Kerry, užtruko bemaž dviem valandomis ilgiau, nei buvo planuota.

Jau pažadėjo pagalbą Sirijai atsikuriant po konflikto

Anot ministrų, rugpjūčio 21-ąją Damasko priemiestyje įvykdyta zarino dujų ataka, per kurią žuvo 1 429 žmonės, įskaitant moteris ir 426 vaikus, yra „grubus, įžūlus tarptautinės teisės pažeidimas, karo nusikaltimas ir nusikaltimas žmoniškumui“. Tiesa, Didžiojoje Britanijoje įsikūrusi nevyriausybinė žmogaus teisių organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“, renkanti informaciją iš režimo priešininkų, informavo galėjusi patvirtinti tik 502 mirtis.

Ministrai „vieningai ir griežčiausiais žodžiais pasmerkė šią pasibaisėtiną ataką“, už kurią, kaip patvirtina turimi įrodymai, atsakingas Sirijos režimas, nes tik jis turi cheminių ginklų ir reikiamo transporto ginklams pristatyti.

„Pritariame Prancūzijos prezidento Francois Hollande'o pareiškimui, kad reikia susilaikyti nuo kitų veiksmų, kol nepaskelbta ginklų inspektorių ataskaita.“

„Tarptautinė bendruomenė šioje situacijoje negali likti nuošalyje. Būtinas aiškus ir stiprus atsakas, kad parodytume, jog tokie nusikaltimai nepriimtini ir negali būti likti nebaudžiami, – teigiama pareiškime. – Mes turime užkirsti kelią tokių ginklo naudojimui Sirijoje ir bet kur kitur pasaulyje.“

ES siūlo išeities ieškoti JT lygmeniu. Šios organizacijos ginklų inspektoriai tebetęsia tyrimą. Valstybių užsienio reikalų ministrai išreiškė viltį, kad jų preliminari ataskaita bus paskelbta kuo greičiau.

„Pritariame Prancūzijos prezidento Francois Hollande'o pareiškimui, kad reikia susilaikyti nuo kitų veiksmų, kol nepaskelbta ataskaita, – pažymėjo C.Ashton. – ES ragina Saugumo Tarybą (ST) veikti vieningai, įvykdyti savo pareigą ir užkirsti kelią kitoms atakoms.“

Anot ministrų, atakos kaltininkams tenka asmeninė atsakomybė. Jie turėtų būti patraukti atsakomybėn, o Tarptautinis baudžiamasis teismas turėtų ištirti ir įvertinti tokius nusikaltimus. „Šį siaubingą kraujo praliejimą ir žmogaus teisių pažeidimą gali sustabdyti tik politinis sprendimas. Dabar reikia diplomatinio proceso“, – kalbėjo ES diplomatijos vadovė ir pridūrė, kad Bendrija yra pasiruošusi padėti Sirijai atsikurti po konflikto.

Sutarimo nėra, bet kai kurios valstybės jau rengiasi puolimui

Jau išvakarėse C.Ashton pažymėjo, kad konfliktą Sirijoje įmanoma išspręsti tik politinėmis ir diplomatinėmis priemonėmis. „Svarbiausias dalykas – šis konfliktas bus išspręstas tik diplomatinėmis ir politinėmis priemonėmis“, – teigė ji. Esą būtina kalbėtis su Persų įlankos ir kitomis šalimis, kad pavyktų visas suinteresuotas puses susodinti prie derybų stalo. 

„Privalome panaudoti visą turimą politinį spaudimą, kad tai įvyktų kaip įmanoma anksčiau. Tai negali būti ilgalaikis tikslas, tai turi įvykti dabar“, – sakė baronienė.

„Blogiausias pasaulyje scenarijus būtų, jei nieko neįvyktų, o B.al Assadas suprastų, kad jis gali daryti, ką tinkamas, be jokių pasekmių.“

Vokietijos ir Švedijos užsienio reikalų ministrai Guido Westerwelle bei Carlas Bildtas penktadienį Vilniuje ragino kuo greičiau paskelbti JT ginklų inspektorių išvadas dėl cheminės atakos Sirijoje.

Prancūzijos diplomatijos vadovas Laurent'as Fabiusas savo ruožtu kvietė kolegas vieningai pasmerkti cheminio ginklo panaudojimą ir pripažinti, kad „už šių žudynių stovi B.al Assado režimas“. Vienintelės iš ES narių, atvirai parėmusios JAV prezidento Baracko Obamos norą atsakyti ginklu, net nelaukiant JT pritarimo, kariuomenė esą jau rengiasi galimai karinei atakai prieš Siriją.

Tuo metu Danijos, kuri esą irgi linkusi pritarti karinei intervencijai, užsienio reikalų ministras Villy Soevndalis pareiškė, kad geriausia būtų, jei atsakomybę prisiimtų JT ST. „Blogiausias pasaulyje scenarijus būtų, jei nieko neįvyktų, o B.al Assadas suprastų, kad jis gali daryti, ką tinkamas, be jokių pasekmių“, – teigė jis.

Vieningos nuomonės nepavyko pasiekti ir Sankt Peterburge vykusiame Didžiojojo dvidešimtuko susitikime. Amerikiečiai su prancūzais rimtai svarsto galimybę trumpai, bet stipriai smogti Sirijai. Kitokia – Rusijos ir Kinijos pozicija. Jos nenori girdėti apie jokį puolimą.

Tvirčiausiai apsisprendusi Turkija, jos karinė technika jau traukia prie Sirijos pasienio, šalis prisidės prie smūgių Sirijai, jei jų imsis JAV. Netoli Sirijos esantis ir Rusijos poziciją palaikantis Kipras baiminasi atsakomųjų veiksmų, jei prasidės karinė intervencija.

JAV Kongresas kitą savaitę ketina apsispręsti dėl B.Obamos pasiūlytų ribotų karinių smūgių Sirijos režimui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas