Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti
2019 06 04 /15:51

Vyriausybė neigia G.Kirkilo žodžius, kad Socialinės apsaugos ministerija atiduodama LSDDP

Premjero Sauliaus Skvernelio patarėjas neigia „socialdarbiečių“ (LSDDP) lyderio Gedimino Kirkilo žodžius – esą premjeras sutinka jo partijai atiduoti Socialinės apsaugos ir darbo ministeriją (SADM). Jai dabar vadovauja „valstiečių“ deleguotas Linas Kukuraitis.
Gediminas Kirkilas
Gediminas Kirkilas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Galiu paneigti pono G.Kirkilo žodžius, kad yra pažadėtas vienas ar kitas ministro postas, konkrečios ministerijos „socialdarbiečiams“. Šiuo metu yra vienintelis įvykęs dalykas – pasirašytas memorandumas arba ketinimų protokolas. Jame nėra jokių postų proporcijų [...]“, – antradienį 15min teigė S.Skvernelio patarėjas kovos su korupcija, ryšių su Seimu ir strateginės komunikacijos klausimais Skirmantas Malinauskas.

Jis pabrėžė, kad ketinimų protokolo dar nepasirašė Lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga (LLRA-KŠS), tad esą ir kalbėti apie galutinį sprendimą yra anksti.

„Bet kuris išankstinis susitarimas gali keistis“, – dėstė premjero patarėjas.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Skirmantas Malinauskas ir Saulius Skvernelis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Skirmantas Malinauskas ir Saulius Skvernelis

S.Malinauskas: galimų koalicijos partnerių norai dubliuojasi

Jo teigimu, jokia ministerija persiderant dėl koalicijos nėra kam nors pažadėta. „Ministrai gali toliau dirbti ramiai ir konstruktyviai“, – ramino S.Malinauskas.

„Kai bus kalba apie personalijas, kai bus kalba apie ministerijų skaičių, tada tik kai bus susitarta, bus galima pasakyti, kokie ministrai bus keičiami ir kokios ministerijos bus atiduotos koalicijos partneriams“, – teigė patarėjas.

Anot jo, yra ministerijų į kurias pretenduoja ir „socialdarbiečiai“, ir „tvarkiečiai“. Tačiau kokios jos, S.Malinauskas neatskleidė.

Žinau, kad neoficialiai yra tarsi norai arba prašymai [dėl ministerijų] pateikti.

„Žinau, kad neoficialiai yra tarsi norai arba prašymai [dėl ministerijų] pateikti. Tačiau ne nuo tokių prašymų bus pradėta ir ne nuo kvotų. Pirmiausia bus kalbama, kokia politinė jėga, ką darytų, jeigu imtųsi valdyti ministeriją, prisiimti atsakomybę, kaip tai derėtų su dabartine Vyriausybės patvirtinta programa“, – kalbėjo jis.

S.Malinausko teigimu, bus žymiai svarbiau susitarti ne dėl postų, o dėl Vyriausybės programos įgyvendinimo priemonių, tai yra, darbų.

„Kas bus daroma, kokie bus tikslai siekiami. Apie tai kol kas mažai kalbama“, – nurodė jis.

Nėra derybų be LLRA-KŠS

Po antradienį įvykusio G.Nausėdos susitikimo su LSDDP pirmininku ir „socialdarbiečių“ frakcijos seniūnu Andriumi Palioniu, išrinktasis prezidentas pas žurnalistus neišėjo. Antradienį buvo pranešta, kad komentarus išrinktasis prezidentas dalins kassavaitinėse spaudos konferencijose.

Pasak G.Kirkilo, jeigu penktadienį LLRA-KŠS priims sprendimą derėtis dėl koalicijos, valdančioji dauguma galėtų būti suformuota jau kitą savaitę.

„Derybos yra derybos, kol nesusiderėjai dėl visko, nieko negali sakyti“, – klausinėjamas apie būsimą koaliciją, sakė G.Kirkilas.

Jo teigimu, nežinant, ar Lietuvos lenkų atstovai sutiks prisidėti prie valdžios, nepradėtos ir kėdžių dalybos.

„Visada mes turim planą B, bet anksti apie tai kalbėti, nes tai pablogins mūsų derybų sąlygas“, – klausiamas, kas bus, jei nebus susitarta dėl koalicijos su lenkais, sakė politikas.

G.Kirkilas sakė, kad be Lietuvos lenkų atstovų apsieiti bus sunku.

„Kol jie nepatvirtins, mes neturėsime daugumos. Juk šitas derybas pradėjome dėl to, kad turėtume daugumos Vyriausybę, o ne dabartinę, kuri, aišku, labai naudinga opozicijai, kai galima išiminėti korteles, blokuoti įstatymus. (...) Tokiomis sąlygomis, ypač prieš rinkimus, jokia valdančioji koalicija dirbti negali“, – pabrėžė jis.

Iš esmės ministras pirmininkas sutinka su tuo, kad tai priklausytų mums kaip socialdemokratams.

G.Kirkilas patvirtino, kad LSDDP pretenduoja į tris ministrų portfelius.

„Mums svarbiausias dalykas yra Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, dėl kitų galime derėtis. Iš esmės ministras pirmininkas sutinka su tuo, kad tai priklausytų mums kaip socialdemokratams“, – sakė G.Kirkilas ir pasitaisė, kad ne socialdemokratams, o Lietuvos socialdemokratų darbo partijai.

VIDEO: Gediminas Kirkilas: Saulius Skvernelis sutinka atiduoti SADM

Jis išsisukinėjo nuo klausimų apie tai, kieno siūlymu į pasirašytą memorandumą tarp partijų buvo parašyta, jog Seimo pirmininko postas priklauso LSDDP.

„Yra tradicinis dalykas, kada tariasi partijos. Didžiausiai partijai priklauso ministras pirmininkas, antrai – Seimo pirmininkas (...). Nuo to prasideda derybos“, – paaiškino jis.

Su G.Nausėda, anot G.Kirkilo, daugiausiai kalbėtasi apie tai, koks buvo Seimo Europos reikalų komiteto, kuriam jis vadovauja, bendravimas su prezidente Dalia Grybauskaite.

G.Nausėda viliasi, kad S.Skvernelis liks

G.Nausėda antradienį surengtoje spaudos konferencijoje vylėsi, kad premjeras Saulius Skvernelis liks poste, tačiau jei jis to nenorės, įmanomi ir kiti variantai.

Pirmadienį G.Nausėda susitiko su konservatorių pirmininku Gabrieliumi Landsbergiu, „valstiečių“ lyderiu Ramūnu Karbauskiu, penktadienį – su premjeru Sauliumi Skverneliu.

Pirmadienį atsakydamas į klausimą, ar G.Nausėda remia koalicinę daugumą iš tų partijų, kurios yra įvardijamos dabar R.Karbauskis sakė, kad koalicija formuojasi Seime.

„Čia nėra klausimo: remia ar neremia. Tiesiog ji arba susidaro, arba nesusidaro. Šiuo atveju, kuriasi koalicinė Vyriausybė, koalicinė dauguma Seime, po to – ir Vyriausybė. Tai yra ta žinia, kurią mes turime perduoti prezidentui ir perdavėme“, – pabrėžė LVŽS pirmininkas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius