Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 08 24 /13:44

G.Landsbergio žinia diktatoriams: už migracijos išnaudojimą gausit atgal

Diktatoriams, kurie bandytų išnaudoti migraciją kaip instrumentą prieš Europos Sąjungą ar kurią jos narę, turime siųsti žinią, jog tai ne tik nepavyks, jie gaus atgal, sako užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis. O atsakomoji reakcija, pasak jo, bus sankcijos. Tokios naujos esą jau ruošiamos nelegalios migracijos procesus Baltarusijoje koordinuojantiems asmenims ir įmonėms.

Diskusija apie naujas sankcijas Baltarusijos piliečiams ir įmonėms, kurie prisidėjo prie migrantų krizės Lietuvoje, Europos Sąjungoje turėtų užgimti artimiausiu metu, antradienį per spaudos konferenciją Medininkuose teigė G.Landsbergis.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Padvarionių užkardoje pristatyta Austrijos parama – moduliniai būstai pabėgėliams
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Padvarionių užkardoje pristatyta Austrijos parama – moduliniai būstai pabėgėliams

„Turime siųsti aiškų signalą ne tik Baltarusijai, bet ir kiekvienam diktatoriui, kuris nuspręstų naudoti tokį instrumentą prieš Europos Sąjungą, ar kurią iš jos valstybių, kad jam tai ne tik kad nepavyks, bet jis gaus atgal. Vienas iš atsakymų yra sankcijos.

Esame pateikę Europos išorinių santykių institucijai sąrašą įmonių, žmonių, kurie, mūsų žiniomis, yra susiję su nelegaliais migrantų srautais, ir kai tik institucijos grįš iš atostogų, bus galima pradėti diskusiją prieš šiuos asmenis ir institucijas“, – dėstė jis.

G.Landsbergis ir vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė antradienį susitiko su Lietuvoje viešinčiais Austrijos užsienio reikalų ministru Alexanderiu Schallenbergu ir Austrijos vidaus reikalų ministru Karlu Nehammeriu.

A.Schallenbergis: elgiamasi ciniškai

Kalbėdamas apie sankcijas Baltarusijos režimui, A.Schallenbergis antrino G.Landsbergiui teigdamas, kad Europos Sąjunga turi patvirtinti jas naujas, jog migrantų krizė būtų suvaldyta.

„Tie žmonės, kurie yra atsakingi už nelegalią migraciją iš Baltarusijos į Europos Sąjungą per Lietuvą, šitiems žmonėms turi būti numatytos griežtos sankcijos“, – kalbėjo jis.

Austrijos užsienio reikalų ministro vertinimu, Baltarusijos režimas ciniškai pasinaudojo migrantais.

„Ciniškai pasinaudoti migrantais ir migrantus paversti ginklu, tai yra ciniškas A.Lukašenkos elgesys. Ir visiems aišku, kad mes, kaip Europos Sąjungos valstybės, turime kalbėti vienareikšmiška, vienoda kalba“, – teigė A.Schallenbergis ir pridūrė, jog Europos Sąjunga turi ne tik apsaugoti savo išorines sienas, bet ir bendradarbiauti su migrantų kilmės šalimis.

Austrija buvo viena pirmųjų valstybių, kuri su migrantų antplūdžiu susidūrusiai Lietuvai padėjo atsiųsdama pareigūnų, suteikdama techninę pagalbą, modulinius konteinerius, teigė G.Landsbergis.

Pasak jo, tai įvyko po jo pokalbio Briuselyje su Austrijos užsienio reikalų ministru.

Mano, kad ES migracijos politika turi keistis

Dabar, ministro įsitikinimu, svarbiausia, kad Europos Sąjungos migracijos politika keistųsi.

„Akivaizdu, kad instrumentai, kurie yra pasiūlomi, ne visada yra adekvatūs ir tinkami. Mes sutarėme, kad drauge sieksime kurti Europos migracijos politiką, kuri padėtų apsaugoti tiek Lietuvą, tiek kitas valstybes, kurios neabejotinai ateityje susidurs su panašiomis krizėmis“, – teigė G.Landsbergis.

Kad migracijos politika turi keistis, sutiko ir Lietuvos vidaus reikalų ministrė.

Šalims turi būti sudaryta sąlyga reaguoti greitai ir ginti savo nacionalinį saugumą.

„Šiandien mes privalome kelti du labai svarbius klausimus. Vienas klausimas yra Europos Sąjungos migracijos teisinės sistemos pokyčiai.

Šalims turi būti sudaryta sąlyga reaguoti greitai ir ginti savo nacionalinį saugumą. Nes šiuo metu neteisėta migracija yra naudojama kaip hibridinės atakos įrankis prieš šalis nares“, – dėstė A.Bilotaitė.

Taip pat, jos įsitikinimu, Europos Sąjunga turėtų prisidėti finansiškai Lietuvai Baltarusijos pasienyje statant tvorą.

„Antras dalykas, tai yra fizinis barjeras. Vakar (pirmadienį – 15min) Lietuvos Vyriausybė priėmė sprendimą statyti fizinį barjerą. Labai svarbu, kad galėtumėm tikėtis iš Europos Sąjungos finansinio palaikymo statant šitą fizinį barjerą“, – kalbėjo ministrė.

K.Nehammeris pasigenda EK pastangų

Austrijos vidaus reikalų ministras K.Nehammeris teigė, jog Lietuva ir Austrija kaip strateginiai partneriai turėtų siekti atkreipti Europos Komisijos dėmesį į ten, kur reikia pagalbos.

„Nes komisija daugiau galvoja apie tai, kaip investuoti į namelių statybą, bet negalvoja apie tai, kaip reikėtų apsaugoti sieną“, – pridūrė jis.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Padvarionių užkardoje pristatyta Austrijos parama – moduliniai būstai pabėgėliams
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Padvarionių užkardoje pristatyta Austrijos parama – moduliniai būstai pabėgėliams

Europa, ministro nuomone, turėtų ne kalbėti apie skrydžių draudimą, o rūpintis stipria sienų apsauga, siekti greitai išnagrinėti prieglobsčio prašymus, greitai į kilmės šalis grąžinti neteisėtai kirtusius sieną.

Austrijos Vyriausybė padės Lietuvai Europos Komisijoje dėl finansinės pagalbos statant barjerą.

„Austrijos Vyriausybė padės Lietuvai Europos Komisijoje dėl finansinės pagalbos statant barjerą. Negaliu suprasti, kodėl Europos Komisija nesupranta, kad svarbu ne vien pasirūpinti nelegaliais migrantais, bet yra labai svarbu pasirūpinti finansine pagalba statant fizinį barjerą“, – dėstė K.Nehammeris.

Spaudos konferencija iš Medininkų:

VIDEO: Austrijos užsienio reikalų ministras: migrantus paversti ginklu yra ciniškas A.Lukašenkos elgesys

Lietuvos ir Austrijos delegacija antradienį lankėsi Padvarionių užkardoje, pasienio ruože, Medininkų pasienio apsaugos mokyklos teritorijoje įrengiamoje migrantų stovyklavietėje.

Šiemet į Lietuvą per sieną su Baltarusija jau pateko per 4,1 tūkst. migrantų, rašo BNS.

Lietuvos pareigūnai išaugusius migracijos srautus vadina Baltarusijos režimo hibridine agresija. Dėl to šalyje paskelbta ekstremali padėtis, Baltarusijos pasienio 508 km ruože per metus ketinama pastatyti tvorą.

Taip pat priimtas sprendimas apgręžti neteisėtai sieną bandančius kirsti asmenis. Tai gerokai sumažino plūstančiųjų srautus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas