Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 04 20

G.Landsbergis apie santykius su Kinija: yra pozityvių signalų

Yra pozityvių signalų dėl Lietuvos ir Kinijos verslo ryšių, sako Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis. Bet, anot jo, šiuo klausimu reikėtų išlikti atsargiems.
Kinija, Lietuva
Kinija, Lietuva / 123RF.com nuotr.

„Yra pozityvių signalų dėl prekių vykimo ir iš Kinijos ir į Kiniją, bet aš išlieku atsargus dėl to, kad ta valstybė įrodė, jog prekybą naudoja kaip politinį instrumentą. Dėl to yra tęsiama Europos Sąjungos byla Pasaulio prekybos organizacijoje dėl galimų pažeidimų, kurie buvo padaryti prieš Lietuvą.

Nepaisant šiokio tokio optimizmo, išlieku ir raginu išlikti atsargiais“, – interviu „YouTube“ kanale „Atviras Seimas“ antradienį komentavo užsienio reikalų ministras.

Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis
Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis

Sausį Europos Sąjunga kreipėsi į Pasaulio prekybos organizaciją (PPO) dėl Kinijos prekybos praktikos, kurią Bendrija laiko diskriminuojančia Lietuvą dėl Vilniaus pozicijos Taivano atžvilgiu, rašo BNS.

ES prašyme konsultacijoms pabrėžiama, kad Kinijos taikomi ribojimai pažeidžia PPO teisės normas, reglamentuojančias prekybą prekėmis ir paslaugomis.

Lietuvos ir Kinijos santykiai pašlijo Vilniui leidus šalyje veikti Taivaniečių atstovybei, pavadinime naudojant salos vardą.

Ekspertai sako, kad kinų kalba šios atstovybės pavadinimas skamba kaip Taivano atstovybė. Pekinas tame įžvelgia Taivano mėginimus veikti kaip nepriklausomai valstybei.

Pernai lapkritį Pekinas oficialiai pažemino diplomatinio atstovavimo lygį su Lietuva iki reikalų patikėtinių.

Diplomatiniam konfliktui vystantis Lietuvos verslininkai pranešė patyrę įvairių prekybos su Kinija apribojimų. Šalies politikai juos pavadino nepaskelbtomis sankcijomis.

Kreipdamasi į PPO Europos Sąjunga išreiškė palaikymą Lietuvos verslo lyderių ir pareigūnų skundams, kad dėl šio ginčo Kinija blokuoja importą iš Lietuvos ir imasi kitokių ekonominių suvaržymų.

Palaikymą Lietuvai ir ES ginče reiškia ir Jungtinės Valstijos.

Vis dėlto PPO arbitražas yra lėtas procesas, kurio rezultatų gali teikti laukti ne vienus metus.

Paklaustas, kas bus toliau, jei arbitražas išsispręs Lietuvos naudai, G.Landsbergis teigė, jog Kinija turės panaikinti prekybos ribojimus Lietuvos įmonėms.

„Pirmiausia turi būti nebetęsiama ta padėtis, su kuria susiduria Lietuvos įmonės, prekybos apribojimai turi būti nuimami. Čia yra pagrindinis dalykas“, – sakė ministras.

O jei Kinija į tokį sprendimą nereaguotų, anot G.Landsbergio, kiltų klausimas, ar ši valstybė „tebėra taisyklėmis grįsta pasaulio dalis“.

„Dėl to, kad ji siekė tapti Pasaulio prekybos organizacijos nare, tapo ja, prisiėmė tam tikras taisykles.

Matyt, pagrindinis klausimas ir yra dėl ko tiek daug valstybių palaikė Lietuvos bylą, priėjo prie mūsų ar Europos Sąjungos bylos už Lietuvą, prisijungė JAV, Australija, Japonija, Kanada. Akivaizdu, daug kam tas klausimas kyla, kiek Kinija yra nuoširdi ir tikra [PPO] narė“, – komentavo užsienio reikalų ministras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas