Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 01 18

G.Landsbergis: į Iraką priverstinai grąžinti pirmiausia siūloma triukšmą keliančius žmones

Savo noru iš Lietuvos į kilmės šalis sugrįžti pageidauja toli gražu ne visi nelegaliai į mūsų valstybę patekę žmonės, kurių dauguma iš Irako. Iš vizito šioje Artimųjų Rytų šalyje grįžęs užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis sakė, kad Irako susitarimuose su Europos Sąjunga numatyta galimybė nesavanoriškam grįžimui. Juo remiantis pasiūlyta į Iraką pirmiausia grąžinti labiausiai triukšmą ir neramumus Lietuvoje keliančius žmones.
Užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio komentaras po susitikimo su Prezidentu
Gabrielius Landsbergis / Pauliaus Peleckio / 15min nuotr.

Antradienį Seime žurnalistams G.Landsbergis pasakojo, kad Irake turėjo daug susitikimų.

Jis susitiko su šios šalies centrinės valdžios vadovybe, lankėsi Kurdistane, kur bendravo su vietos valdžios atstovais.

„Išsakiau mūsų situaciją, kurioje esame tiek dabar dėl esamų žmonių, kuriuos mes turime, tiek kalbėjome ir apie priverstinius grąžinimus. Klausimas jiems tikrai labai jautrus dėl daugelio aspektų, dėl to, kad dar yra vyriausybės formavimo procesai nesibaigę. Tai daugiau buvo iš mano pusės tokia išdėstyta problema“, – sakė užsienio reikalų ministras.

Pasak jo, nemažai Lietuvoje esančių nelegaliai į šalį patekusių Irako piliečių savanoriškai pasirenka grįžti į savo valstybę.

Tačiau, kaip aiškino G.Landsbergis, stovyklose yra žmonių, kurie kelia neramumus, prisideda prie kitų asmenų atkalbinėjimo grįžti namo.

„Ir, aišku, jie niekaip savanoriškai grįžti nenori. Bet vis tiek aš priminiau, kad susitarimai tarp Irako ir Europos Sąjungos egzistuoja, kuriuose yra numatyta galimybė nesavanoriškam grįžimui. Tuo remiantis buvo tokia mintis pasiūlyta, kad galbūt pradėti nuo tų, kurie labiausiai tą triukšmą, sakykime, ir tuos neramumus kelia Lietuvoje“, – kalbėjo jis.

Dėl to jokių pažadų Irake kol kas nėra duota. Kaip aiškino užsienio reikalų ministras, diskusija tęsiasi toliau.

„Toliau mes dirbame ties savanorišku grįžimu“, – nurodė jis.

Paklaustas, kas trukdo pasiekti susitarimą su Iraku dėl nelegaliai į Lietuvą atvykusių žmonių grąžinimo, G.Landsbergis sakė, kad jiems tai yra bene jautriausias politinis klausimas. Vyriausybės formavimo procese tai labai sudėtinga tema, sunku gauti aiškų įsipareigojimą dėl to.

Kartu ministras pažymėjo, kad bendradarbiavimas su Irako vyriausybe buvo itin geras, vykta ir padėkoti už tai.

Jis priminė, kad ši šalis sustabdė skrydžius į Baltarusiją, vyksta konsulinės misijos į Lietuvą. G.Landsbergio žiniomis, migrantų stovyklose laikomiems žmonėms pastaruoju metu išduota virš 100 asmens dokumentų.

Kas mainais pažadėta Irakui?

„Mūsų meduoliai nėra galbūt tokie didžiuliai. Bet iš tikrųjų mes pateikėme porą pasiūlymų. Jaučiame atsakomybę už tą bendradarbiavimą, kuris prasidėjo ir taip pat pasiūlėme bendradarbiavimą galimų projektų profesinio rengimo srityje. Kitaip tariant, kad tie žmonės, kurie grįžta į Iraką iš Lietuvos ar kitų valstybių mūsų kaimynių, turėtų daugiau galimybių užtikrinti karjerą, profesiją tenai“, – aiškino jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas