Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

G.Landsbergis įvardijo, dėl ko G.Nausėda užtrenkė jam duris į Briuselį

Valdančiųjų konservatorių lyderis, užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis mano žinąs priežastį, kodėl prezidentas Gitanas Nausėda jokiu būdu nenorėjo pritarti jo kandidatūrai į Europos Komisiją. G.Landsbergis mano, kad lemtinga tapo „Operos fantomo“ Londone istorija.
Gitanas Nausėda, Gabrielius Landsbergis
Gitanas Nausėda, Gabrielius Landsbergis / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

„Jei bandyčiau atversti karštesnių momentų puslapius, tai puslapis, kuriame ieškočiau pamatų šiems sprendimams, turbūt labiausiai susijęs su opera ir joje besilankančiais fantomais“, – interviu „Delfi“ sakė G.Landsbergis. Anot jo, šis epizodas buvo skausmingas prezidentui. G.Landsbergiui tai buvo netikėta.

„Sakyčiau, kad tai buvo ašis. Ji, matyt, transformavosi į ganėtinai griežtus vidinius pareiškimus dėl paskyrimo“, – tvirtino G.Landsbergis.

Šių metų pradžioje Vyriausioji tarnybinės etikos komisija paskelbė, kad prezidentas G.Nausėda pažeidė įstatymą, kai už ambasados pinigus 2023 m. pavasarį apsilankė „Operos fantomo“ miuzikle Londone. Kilus triukšmui tuometis ambasadorius Didžiojoje Britanijoje Eitvydas Bajarūnas šią sumą padengė iš savo kišenės ir tikino, jog iš ambasados lėšų buvo apmokėta per klaidą. Prezidentas ir E.Bajarūnas su išvadomis nesutiko, bet teismui jų neskundė.

LR Prezidento kanceliarijos/Eitvydo Kinaičio nuotr./Gitanas Nausėda, Diana Nausėdienė, Giedrė Žickytė ir Eitvydas Bajarūnas Londone
LR Prezidento kanceliarijos/Eitvydo Kinaičio nuotr./Gitanas Nausėda, Diana Nausėdienė, Giedrė Žickytė ir Eitvydas Bajarūnas Londone

Etikos komisija nustatė, kad apsilankymas buvo privataus pobūdžio, o už jį sumokėta ambasados lėšomis, todėl prezidentas ir ambasadorius pažeidė įstatymą. Į etikos komisiją dėl prezidento ir ambasadoriaus apsilankymo operoje kreipėsi konservatorių frakcijos Seime narys Matas Maldeikis.

2023 m. E.Bajarūnas sulaukė dalies ambasados darbuotojų kaltinimų nederamu elgesiu. Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis jį iškvietė į Vilnių. Tuomet prezidentas G.Nausėda gynė E.Bajarūną ir viešai abejojo Užsienio reikalų ministerijos atlikto patikrinimo nešališkumu. Tačiau po VTEK sprendimo galiausiai buvo sutarta atšaukti E.Bajarūną iš pareigų.

Užsienio reikalų ministras taip pat interviu metu pasakojo, kodėl G.Nausėda nenorėjo skirti ambasadoriumi dabartinio užsienio reikalų viceministro Simono Šatūno. Jį konservatoriai siūlė į Lietuvos nuolatinės atstovybės Europos Sąjungoje ambasadorius, bet jo kandidatūra netiko G.Nausėdai.

„Prezidentas, gal greičiau jo komanda, buvo įsitikinusi, kad kažkokiu magišku būdu ponas Šatūnas gebėjo įtikinti Ursula von der Leyen pakeisti tweetą ir tokiu būdu jo galimybės tapti ambasadoriumi buvo sumažintos iki labai mažų“, – interviu „Delfi“ pasakojo G.Landsbergis.

Užsienio reikalų ministerijos nuotr. /Simonas Šatūnas
Užsienio reikalų ministerijos nuotr. /Simonas Šatūnas

Jis kalbėjo apie Europos Komisijos pirmininkės U.von der Leyen įrašą socialiniame tinkle „X“ (buvęs „Twitter“), kuriame ši dėkojo už sėkmingą vakcinacijos programą prezidentui G.Nausėdai ir premjerei Ingridai Šimonytei. G.Nausėda esą manė, kad I.Šimonytės pavardė atsirado ne be S.Šatūno pastangų.

Be to, šių metų pradžioje į Europos Vadovų Tarybą (EVT) išvykusioje Gitano Nausėdos delegacijoje nebuvo užsienio reikalų viceministro S.Šatūno, nors įprastai būdavo kitaip. Prezidentūra atsakė, kad minėtas susitikimas – Europos Sąjungos lyderių, o jam rengiantis URM atstovas jau padarė, kiek ir ką galėjo.

G.Landsbergis tikino dabar galėsiąs aktyviau reikštis vidaus politikoje bei rinkimų į Seimą kampanijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?