Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 11 16

G.Landsbergis: karinių ryšių tarp JAV ir Kinijos atnaujinimas – įtampos mažinimo priemonė

Vilnius, lapkričio 16 d. (BNS). Jungtinių Valstijų (JAV) ir Kinijos sutarimas atnaujinti karinius ryšius yra įtampos mažinimo priemonė, sako užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.
Gabrielius Landsbergis
Gabrielius Landsbergis / Skirmanto Lisausko /15min nuotr.

„Vertinu pozityviai. Tai yra įtampos mažinimo priemonė“, – ketvirtadienį žurnalistams Seime sakė ministras.

„Tik ką buvau kelionėje Azijoje ir būtent šita kelionė buvo aplink Pietų Kinijos jūrą, ir ta įtampa, netgi potencialaus konflikto, yra labai jaučiama, kur kas labiau jaučiama negu mes ją čia įvertiname“, – pridūrė jis.

Trečiadienį San Fransiske susitikę JAV prezidentas Joe Bidenas ir Kinijos vadovas Xi Jinpingas susitarė atkurti karinius ryšius, kuriuos Kinija nutraukė po to, kai pernai metais Taivane apsilankė tuometinė JAV Atstovų Rūmų pirmininkė Nancy Pelosi.

G.Landsbergis karinių ryšių tarp šių valstybių atkūrimą vadino signalu Kinijos kaimynams, kad yra būdų įtampą sumažinti.

Anot ministro, šis sprendimas taip pat parodo, kad „karinė grėsmė nėra neišvengiamas dalykas, ko labai bijo visi“.

Po susitikimo šalys sutarė, kad Kinija imsis griežtesnių priemonių, jog būtų apribota fentanilio sudedamųjų dalių gamyba. Priklausomybė nuo šio narkotiko sukėlė krizę įvairiuose Amerikos miestuose.

Abi šalys taip pat susitarė surengti derybas dėl dirbtinio intelekto ir glaudžiau bendradarbiauti kovos su klimato kaita srityje prieš kitą mėnesį Dubajuje įvyksiančią Jungtinių Tautų klimato kaitos konferenciją COP28.

Vis tik prezidentų nuomonės dėl Taivano klausimo išsiskyrė: Kinijos prezidentas liepė JAV kolegai nustoti ginkluoti salą ir sakė, kad susivienijimo neįmanoma sustabdyti.

Pekinas šią savivaldžią ir demokratinę salą laiko savo teritorija, kurią vieną dieną reikia susigrąžint, jei reikės – jėga. J.Bidenas savo ruožtu paragino Kiniją gerbti būsimų rinkimų procesą Taivane.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas