Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 07 12

G.Landsbergis NATO sprendimus dėl Ukrainos narystės vadina laimėjimu, ragina nesustoti

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis Vilniuje priimtus NATO sprendimus dėl Ukrainos narystės perspektyvos Aljanse vadina „strateginiu laimėjimu“, tačiau kartu ragina nesustoti ir siekti, jog kitų metų viršūnių susitikimas Vašingtone būtų „labiau istorinis“.
Gabrielius Landsbergis
Gabrielius Landsbergis / Skirmanto Lisausko /15min nuotr.

Trečiadienį kalbėdamas NATO viešajame forume, vykstančiame šalia viršūnių susitikimo Vilniuje, ministras pripažino, kad Aljanso sprendimai nebuvo tokie, kokių tikėjosi aiškios perspektyvos besitikėjusi Ukraina, tačiau teigė vertinantis juos kaip „strateginį laimėjimą“.

„Linkstame žiūrėti į Vilnių, Vilniaus susitikimą taip, kad jis galbūt kartais nesiūlo taktinio pasikeitimo, bet pasiūlo strateginę galimybę. Tai nutiko 2014-aisiais, kai taktine prasme tą dieną kai kurie iš mūsų nesijautė laimėję, bet galiausiai mes laimėjome Ukrainą ir Ukraina laimėjo“, – sakė jis.

Linkstame žiūrėti į Vilnių, Vilniaus susitikimą taip, kad jis galbūt kartais nesiūlo taktinio pasikeitimo, bet pasiūlo strateginę galimybę.

„Tikiu, kad kažkas panašaus vyksta ir šiomis dienomis: daug kas čia, šiame kambaryje, šioje šalyje, galbūt galėjo tikėtis daugiau, tikėjosi daugiau. Bet manau, kad strategiškai mes laimėjome: mes įsipareigojome dėl Ukrainos narystės NATO, manau, tai yra didžiausias pasiekimas“, – kalbėjo Lietuvos diplomatijos vadovas.

Anot G.Landsbergio, NATO pažadas Bukarešto susitikime 2008-asiais dėl Ukrainos ir Sakartvelo narystės buvo stiprus, tačiau „problema buvo ne su pareiškimu, bet su mūsų įsipareigojimų stygiumi vėliau“.

„Mes negrįžome atgal, mes grįžome prie pareiškimo tik įvykus trims invazijoms – tai buvo problema. Taigi, dabar aš esu gana tikras, kad mes esame įsipareigoję, kad mes neiššvaistysime dar vienerių metų, mėnesio, dar vienos dienos, liksime prie klausimo ir padarysime viską, kas mūsų galioje, kad liktumėme ištikimi prasmei, kurią įdėjome į deklaraciją“, – kalbėjo ministras.

„Tai reiškia, kad Vilniaus susitikimas nebuvo paskutinė stotelė, mes tai matome kaip tiltą. O kita stotelė yra Vašingtonas. Mes dar turime visus metus, turime daug ką nuveikti. Ir aš kliaunuosi kiekvienu iš jūsų, kad jūs atliksite savo darbo dalį, kad Vašingtonas būtų labiau istorinis, nei Vilnius“, – sakė jis.

Antradienį NATO lyderiai sutarė, jog kvietimas Ukrainai stoti į NATO bus įteiktas, kai dėl to sutars bloko valstybės ir šalis įvykdys keliamas sąlygas.

Kartu nuspręsta atleisti Ukrainą nuo Narystės veiksmų plano (angl. Membership Action Plan, MAP) vykdymo, įsteigti Aljanso ir Ukrainos tarybą bei patvirtintas ilgalaikės paramos Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms planas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas