Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti
2021 12 10 /18:17

G.Landsbergis parašė prašymą atleisti iš pareigų: nori išeiti kuo skubiau

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis penktadienį parašė prašymą premjerei Ingridai Šimonytei atleisti jį iš pareigų. Tai 15min patvirtino jo atstovė spaudai Vytautė Šmaižytė-Kuliešienė. Susisiekimo ministras Marius Skuodis, kuris taip pat yra deklaravęs apie sprendimą trauktis, kol kas tokio prašymo nėra parašęs. Premjerė Ingrida Šimonytė ketvirtadienį sakė, kad sprendimą priims po savaitgalio, tačiau penktadienį ministrų elgesį sukritikavo prezidentas Gitanas Nausėda, pareiškęs, kad jei ministrai nori trauktis, turi parašyti atsistatydinimo pareiškimus.
Gabrielius Landsbergis
Gabrielius Landsbergis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Užsienio reikalų ministerija šios informacijos penktadienį oficialiai nepaskelbė. Kad toks prašymas parašytas, 15min patvirtino ministro atstovė spaudai V.Šmaižytė-Kuliešienė.

Prašyme G.Landsbergis prašo jį atleisti kuo skubiau.

Gabrieliaus Landsbergio pareiškimas
Gabrieliaus Landsbergio pareiškimas

„Matydamas besiklostančią padėtį, susijusią su po JAV įvestų sankcijų besitęsiančiu baltarusiškų krovinių per Lietuvą gabenimu, bei suprasdamas, kokius reputacinius iššūkius tai kelia Jūsų vadovaujamai Lietuvos Lietuvos Respublikos Vyriausybei, remiantis Lietuvos Respublikos Konstitucijos 84 straipsniu ir vadovaujantis Lietuvos Respublikos Vyriausybės įstatymo 10 straipsniu prašau priimti mano atsistatydinimo pareiškimą ir atleisti iš Užsienio reikalų ministro pareigų artimiausiu Jums įmanomu laiku“, – rašoma prašyme.

VIDEO: Suprasti akimirksniu: kaip kilo politinė krizė dėl Baltarusijos tranzito

„Geriau nebus“

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos nariai tokiam savo lyderio žingsniui nepritaria. „Tai buvo aiškiai pasakyta iš visų kolegų“, – portalui 15min teigė frakcijos seniūnė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Jos žodžiais, Lietuvoje nėra teisiškai įpareigojančio instrumento priversti ministrą toliau eiti savo pareigas. Sprendimas atsistatydinti buvo priimtas asmeniškai.

„Nėra lengva stebėti tokį sprendimą, – pripažino parlamentarė. – Aišku, ir premjerė turėtų tarti savo žodį.

Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė
Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė

G.Landsbergis pasižymi tuo, kad nesilaiko įsitvėręs užimamų pozicijų, yra pasiryžęs priimti sprendimus, jei dėl to valstybės ar daugumos laivui būtų geriau. Tik man atrodo, kad geriau nebus…“

R.Morkūnaitės-Mikulėnienės įsitikinimu, toks ministro apsisprendimas ir pareiškimas „neveda į gerus rezultatus, kad valstybėje turime daug įvairių išbandymų, su kuriais reikia dorotis“.

Anot jos, tarptautinėje erdvėje gerai vertinamas Lietuvos diplomatijos vadovas turėtų tęsti savo darbus.

M.Skuodis irgi turi juodraštį

Vyriausybės krizė kilo po to, kai paaiškėjo, kad net įsigaliojus JAV sankcijoms per Lietuvą toliau keliauja Baltarusijos bendrovės „Belaruskalij“ kroviniai.

Ketvirtadienį apie pasiryžimą trauktis iš pareigų pareiškė ir G.Landsbergis, ir Laisvės partijos partijos deleguotas susisiekimo ministras Marius Skuodis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Marius Skuodis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Marius Skuodis

Jie teigė laukiantys premjerės sprendimo. M.Skuodžio atstovė spaudai Gabrielė Vasiliauskaitė 15min penktadienio pavakarę teigė, kad M.Skuodis nėra parašęs prašymo atleisti jį iš pareigų.

M.Skuodis lrt.lt teigė, kad tokio prašymo juodraštį jau turi ir greičiausiai jį pateiks premjerei, kai ši grįš į Vilnių.

Premjerė I.Šimonytė penktadienį išvyko vizito į Moldovą. Ji sakė sprendimą dėl ministrų likimo priimsianti po savaitgalio.

G.Nausėda sukritikavo ministrus

Penktadienį ministrų teiginius, jog jie pasiryžę trauktis, bet laukia premjerės įvertinimo, sukritikavo prezidentas Gitanas Nausėda.

LR Prezidento kanceliarijos/R.Dačkaus nuotr./Prezidentas susitiko su kandidatu į užsienio reikalų ministrus Gabrieliumi Landsbergiu
LR Prezidento kanceliarijos/R.Dačkaus nuotr./Prezidentas susitiko su kandidatu į užsienio reikalų ministrus Gabrieliumi Landsbergiu

G.Nausėda pareiškė, kad susiekimo bei užsienio reikalų ministrams paskelbus, jog jie yra pasiryžę atsistatydinti dėl tebesitęsiančio „Belaruskalij“ trąšų tranzito per Lietuvą, negalima laukti, kol šie sprendimai bus įvertinti premjerės I.Šimonytės.

Anot prezidento, tai yra pačių ministrų atsakomybė.

VIDEO: G.Nausėda apie ministrų atsistatydinimą: Vakarų praktikoje jie tai ir daro

„Jei teigiama, kad ministrai pasirengę atsistatydinti, Vakarų praktikoje jie tai ir daro. Jie pateikia atsistatydinimo pareiškimą ir tada kitos institucijos priima atitinkamus sprendimus. Negalima laukti, kol sprendimai bus kažkieno įvertinti. Tai pirmiausia yra paties politiko atsakomybė“, – žurnalistams penktadienį sakė prezidentas.

Jis kalbėjo, jog valstybės reputacijai buvo padaryta didelė žala, kai baltarusiškų trąšų tranzitas per Lietuvą nesustojo, nepaisant gruodžio 8 dieną įsigaliojusių JAV sankcijų „Belaruskalij“.

„Deklaruodami kad laikomės vertybinės užsienio politikos, negalime sukelti nė menkiausių abejonių partneriams, kad jos iš tikrųjų laikomės. Deklaracijos ir mūsų konkretūs veiksmai turi atitikti“, – sakė G.Nausėda.

„Tai, kas buvo iki šiol padaryta, mano nuomone, ne visiškai atitinka politinės atsakomybės principą“, – pridūrė jis.

G.Nausėda teigė, jog turint omenyje, kad JAV sankcijos „Belaruskalij“ buvo paskelbtos dar rugpjūtį, Lietuva turėjo pakankamai laiko pasiruošti, įvertinti visas aplinkybes, minimizuoti nuostolius ir tartis su sąjungininkais.

„Bet visa tai yra daroma tik dabar. Klausimas, kodėl. Kodėl buvo praleista tiek laiko ir nepadaryti tie veiksmai, kuriuos dabar tenka daryti paskubomis“, – sakė prezidentas.

Prezidento patarėjas Ridas Jasiulionis penktadienio vakarą 15min teigė, kad prezidentas susilaiko nuo komentarų. G.Nausėda pirmadienį 12 val. susitinka su premjere I.Šimonyte, su kuria aptars Vyriausybę ištikusią krizę.

Koalicija demonstravo palaikymą

Valdančiosios koalicijos partneriai iki šiol teigė, kad ministrų kalbos apie galimą pasitraukimą yra per ankstyvos. Ketvirtadienio vakarą Seime vyko neskelbtas koalicijos lyderių susitikimas. Po jo susitikimo dalyviai atsisakė ką nors komentuoti.

Tačiau penktadienio rytą susitikime dalyvavęs Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas LRT radijui teigė, jog kalbėta apie ministrų ateitį, tačiau jokių sprendimų nepriimta. Jo manymu, ministrų kalbos apie pasitraukimą yra per ankstyvos ir jiems nereikėtų trauktis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius